Anasayfa
8 Mayıs 2021, 5:04
aile
Yönetici

Evlilikte Kadında Aranacak Vasıflar

Evlilikte Kadında Aranacak Vasıflar

LeoparGS
Evlilikte Kadında Aranacak Vasıflar

Bir müslümarı, evleneceği kadında şunları aramalıdır: ,

1 – Dindarlık (dine bağlılık) :

Resûl-i Ekrem (aleyhissalâtü vesselam) şöyle buyurur: Kadın, dört şey için nikâh edilir: Malı, asaleti, güzelliği ve dindarlığı için. Sen dindar olanı ele geçirmeye bak! (Tecrîd-i Sarih Tere, 11/264 vd,; Sahîh-i Müslim Terç., 7/405).

Şu hâlde bir müslüman için, evlenme teşebbüsünde ilk tercih, dindarlığın bulunmasıdır. Fakat yalnız dindarlık da yeterli değildir. Hepsinin bir arada olması elbette daha güzeldir. Şu kadar ki, dindarlık -ve buna bağlı güzel huylar- yerinde olduktan sonra, diğer vasıflar noksan olsa da pek zararı yoktur; ama bu olmayınca diğer üçü bulunsa da fazla kıymeti yoktur. Yâni kadının mal, asalet ve güzelliği, dindarlığı sayesinde ayrı bir değer kazanır; aksi hâlde bunlar, başlıbaşma tercih konusu değildir.

2 – Güzel huy:

Hâdis-i şerifte şöyle buyuruldu:

Dünya nimetinin (dünyalık faydalanmanın) en hayırlısı, sâliha -iyi- kadındır (Müslim, Müsnedü Ahmed, Nesâî, İbn mâce; Keşfü’1-Hafâ, 1/364 (Hd. 1317); el-Münâvî: Feyzu’l-Kadîr şerhu’l-Câmii’s-Sağîr, Riyad-1998, 6/3283 (Hd. 4279)).

Evet, iyi huylu bir kadın, bir erkek için gerçekten çok büyük nimettir. İyi kadını da Peygamber Efendimiz şöyle tanıtmışlardır:

İyi kadın odur ki, (kocası) ona bakınca huzur verir, ona emredince itaat eder, ondan uzak kaldığı zaman, (kendi namusunda ve kocasının malında) eşine muhafızlık yapar (Sünenü Ebî Dâvud, Beyrut-1997, 2/209 (K. ez-Zekât, 33/1664).).

Şunu da bilmeli ki, edebinden yüzü kızaran bir kız, sıkılmayan kimseden elbette hayırlıdır.

3 – Evlenmek isteyen bekâr gencin, bakireyi tercih etmesi uygun olur. Çünkü onunla aile hayatı daha sıcak ve kolay olur, bunun eşine bağlılığı daha kuvvetli olur… Şöyle bir hikâye vardır: Çok güzel bir gencin bakire bir nişanlısı varmış. Pek çirkin bir adam, kızı kaçırıp onunla zina etmiş. Sonra da genç nişanlı, bununla evlenmiş. Yirmi-otuz sene güzel bir evlilik hayatı sürmüşler. Nihayet kadının ölüm hâli yaklaşınca, kocasına samimi olarak şöyle tenbih ve itirafta bulunmuş: Evlenmek istediğin zaman, bakire olmayanla evlenme! Çünkü kendisi pek çirkin olduğu hâlde, benimle zina eden o adamın muhabbeti, bunca zamandır kalbimden çıkmadı. Sen çok yakışıklı olduğun hâlde, o sevgiyi sende bulamadım… (Seyyld Ali-zâde: Şerhu Şir’ati’l-İslâm (ist. 1293), s. 441.).

4 – Kısırlığı sabit olmayan, çocuk doğurabilecek kadınla evlenmeyi tercih etmelidir. Zira ailede çocuk sahibi daha hayırlıdır. Ama her şeye rağmen, dindar ve temiz ahlâklı kimseler, üstünlükte dâima ön sırada gelirler. Bu vasfıyla birlikte diğer iyi meziyetleri de taşıyanlar, ayrıca değer kazanırlar.

5 – Kadın, erkeğinin beğeneceği bir güzellikte olmalıdır. Çünkü devamlı onunla yüzyüze gelip, gönlü onunla huzur bulacaktır. Güzellik anlayışı izafî olup, şahıslara göre değişik olacağından, herkesin eşinde aradığı tabiî bir güzelliği bulması yeterlidir. Ama hiçbir zaman dış güzelliğe kapılıp, huy güzelliğini unutmamalıdır. Aslında huyundan dolayı sevilen kimse, her zaman güzeldir.

6 – İyi bir aileden seçmeye çalışmalıdır. Gerçi diğer yönleri gözetilmeden, sırf soy üstünlüğüne bağlı görülen bir asalete imrenip evlenmek doğru olmaz. Ama terbiye üstünlüğüne dayanan bir asaletin aranması, iyiliğiyle tanınan dindar, dürüst ve sağlam bir aileden alınması tercih edilmelidir. Zira aile eğitiminin ahlâkî gelişmeye büyük tesiri olduğu kesindir. ‘Terbiyenin, hüsn-i ahlâkda medhal-i azîmi (büyük etkisi) olduğuna ittifak vardır (Mevzuâtü’1-Ulûm, 2/463.).

(Kişinin, yakın hısımlık kuracağı kimselerin iyi olması da, ayrı bir ni’mettir. Anasına bak kızını al atasözünü hatırdan uzak tutmamalıdır… Dâmad seçerken de, erkeğin aile yapısı hesaba katılarak karar verilmelidir).

Evlenme hususunda kadının:

1) Yaşta,
2) Boyda,
3) Servet (ve rütbe)de,
4) Asalette erkekten biraz aşağı olması daha iyidir.

Fakat:

1) Güzellikte,
2) Terbiyede,
3) Ahlâkta,
4) Takvada ise, erkekten üstün olması daha güzeldir (Şerhu Şir’atfl-İslâm, s. 441.).

Nikâh düşen kimselerden, yakın hısımlarla evlenmek de caiz olmasına rağmen pek iyi değildir. Çünkü akraba arasından evlenen eşlerin, birbirine karşı olan arzu ve sevgileri biraz gevşek olur. Bu münâsebetle, onların neslinin zayıflamasına sebep olur (Mevzuâtü’1-Ulûm, 2/463.). Şu halde; amca kızı, dayı kızı, hala kızı, teyze kızı gibi yakınlarla evlenmekten sakınmak iyi olur.

(Gayr-i müslim yahûdi ve hıristiyan kadınla müslüman bir erkeğin evlenmesi caizdir; fakat iyi değildir, mekruhtur. İhtiyaç olmadıkça böyle bir evlilikte bulunmamalıdır. İslâm’dan çıkan mürted ve dinsiz kimselerle -kadın olsun erkek olsun- müslümanın nikâhlanması, dînen haram ve bâtıldır). Kötü ahlâklı, iffetsiz kadınlardan sakınmak lâzımdır. Fuhuş yapan kadınla, hele bunu meslek hâline getiren kimseyle evlenmek, iffetli kimseler için -tahrîmen mekruhtur- hiç münâsip değildir. Bu hususu âyet-i kerîme şöyle belirtir:

Kötü kadınlar, kötü erkekler için; kötü erkekler de kötü kadınlar içindir. Temiz kadınlar, temiz erkekler için; temiz erkekler de temiz kadınlar içindir (S. en-Nûr, 26. Bununla beraber, zina etmemişin zina etmişle nikâhlanması kerahetle caizdir. (Bu mesele hakkında ve Nûr sûresi 3. âyetin tefsirinde; Hamdi Yazır: Hak Dini Kur’an Dili, İst-1970, 5/3474-78, 3494).).

Kadınlarda dine bağlılık ve güzel huy öncelikle arandığı gibi, her erkeğin kendine göre uygun gördüğü çeşitli değerler daha aranabilir. Meselâ anlayışlı olması, ev işlerini güzel tanzim etmesi, idareli ve tutumlu olması, her ev hanımından beklenen en mâkul bir hususiyettir. Yine bâzı fena huylardan uzak olanın tercih edilmesi, evliliğin selâmeti bakımından elbette lüzumludur. Kötü halli kadını, sonradan ıslâh etmek için fazla iyimser ve ümidvâr olmamalı, böylesinden sakınmalıdır. Zira aslında sâliha (terbiyeli-ahlâklı) olmayan kadının, yirmisinden sonra ıslâhı -mümkün de olsa- kolay değildir.

Meselâ, şu huylara sahip kadınlarla evlenmekten imkân nisbetinde sakınmalıdır:

1 – Mâkul bir sebep yokken devamlı ağlayıpsızlayan;
2 – Yaptığım başa kakan;
3 – Dırdırcı, çene düşkünü;
4 – Devamlı kendini övüp eşini küçümseyen;
5 – Dul olup, eski kocasına bağlılığını -yenisini usandıracak şekilde- sık sık açığa vuran;
6 – Erkeğinden başkasında gözü olan;
7 – Yabancılara kendini beğendirmek için süslenip püslenen;
8 – Eline geçeni israf eden kadın…

Gençlik ve Evlilik
Yusuf Özcan


Cevap: Evlilikte Kadında Aranacak Vasıflar

aykut652
Allah(cc) razı olsun kardeşim, dikkatle okudum, çok faydalı bir paylaşım.

Okudunuz mu?  Sizce neden dindar eş?

Yanıt: Evlilikte Kadında Aranacak Vasıflar

Yusuf
hiçbir zaman dış güzelliğe kapılıp, huy güzelliğini unutmamalıdır. Aslında huyundan dolayı sevilen kimse, her zaman güzeldir.


Evlenme hususunda kadının:

1) Yaşta,
2) Boyda, boyu anlayamadım
3) Servet (ve rütbe)de,
4) Asalette erkekten biraz aşağı olması daha iyidir.

tşklr.

Okudunuz mu?  Mutsuz başlayan bir evlilik nasıl düzelir?

Soru: Evlilikte Kadında Aranacak Vasıflar

imamhatipli42
< 2) Boyda, boyu anlayamadım >

Daha kısa boylu olmasından bahsediliyor 🙂
Konuyu paylaşan arkadaşlardan Hakk Teala razı olsun.


hbevci
< Resûl-i Ekrem (aleyhissalâtü vesselam) şöyle buyurur: "Kadın, dört şey için nikâh edilir: Malı, asaleti, güzelliği ve dindarlığı için. Sen dindar olanı ele geçirmeye bak!" (Tecrîd-i Sarih Tere, 11/264 vd,; Sahîh-i Müslim Terç., 7/405). >
paylasım ıcın teşekkürler

Okudunuz mu?  Evlilikte Takva sahibi Kadın ve Erkeğin özellikleri

mumsema
«Kadın dört özelliğinden dolayı nikahlanır :
Malı için, soyluluğu için, güzelliği için ve dindarlığı için.
Aman sen dindar olanına zafer bul (onunla evlen) ki ellerin bereketle dolsun!»
(Buhari – Müslim : Ebû Hüreyre (r.a)’den.)


Fetva Meclisi
mutlu evliliğin 16 formülü
mutlu evlilik sırları

Okudunuz mu?  Evlilik görüşmesinde sorulması gerekenler

Eşinizle mutlu bir evlilik sürebilmeniz için bazı hususlara ve kurallara dikkat etmeniz gerekmektedir. Mutlu bir evliliğe sahip olmak için uygulamanız gereken kuralları makalemizden öğrenebilirsiniz…

1) Eşinize karşı güler yüzlü olun. Onun yanında mümkün olduğu kadar neşeli ve pozitif olmaya çalışın. Unutmayın ki, hiç kimse sürekli somurtan bir eşe kimse sahip olmak istemez.

Okudunuz mu?  Ailelerimiz evlenmemizi istemiyor

2) Eşinize karşı her zaman özenli olun. Her zaman bakımlı görünün. Güzel kokun, temiz olun ve en güzel kıyafetleri önce kendiniz sonra eşiniz için giyin. Kendiniz ve eşiniz için iyi giyinmeyeceksiniz de kimin için giyineceksiniz!

3) Açken, yorgunken, aşırı kızgın iken, araba kullanırken ve başkalarının yanında tartışmaya girmeyin. Çünkü kişi aç ve yorgunken daha tahammülsüz olur. Aşırı kızgın iken de daha sonra pişman olabileceği birçok şey ağızdan kaçabilmektedir. Araba kullanırken tartışma konusunda da söylenecek tek şey: Hem kendi güvenliğinizi hem başkalarının güvenliğini tehlikeye atmaya gerek yok…

Okudunuz mu?  Evlilik arifesinde yaşanan krizlere karşı genç çiftlere acil tavsiyeler

4) Romantik ortamlar seçin, çocuklar olmadan baş başa kalmanın yollarını arayın.

5) Eşinizin ailesi ile iyi ilişkiler kurun. Arkadaşlarıyla iyi geçinin. Yakınlarına yakın davranın. Unutmayın ki aile ve yakın çevrenin görüşleri kişinin üzerinde çok önemli bir etkiye sahiptir.

6) Eşinize gününün nasıl geçtiğini sorun. Sıkıntı ve sorunlarını paylaşın.

Okudunuz mu?  Evlilikte kadın büyük olursa

7) Özellikle sıkıntılı zamanlarında eşinizin yanında olduğunuzu ve onu her zaman desteklediğinizi hissettirin.

8 ) Onun düşünce ve duygularına saygı gösterin. Unutmayın, herkes sizin gibi düşünmek zorunda değil. Tıpkı herkes gibi düşünmek zorunda olmadığınız gibi.

9) Onun kendine güvenini artırmak için komplimanlar yapın. Eşiniz komplimanları başkalarından değil sizden duysun.

Okudunuz mu?  İslama göre eş seçimi

10) Onunla geçirdiğiniz zamanın keyifli geçmesine özen gösterin…. Sıkıcılık ve tek düzelik evliliğin en büyük düşmanıdır bun hep aklınızda tutun.

11) Eşinize karşı her zaman nazik ve kibar olun. Görgü kurallarına dikkat edin. Eşinizin gözünde siz bir hanımefendi (beyefendi) olun hep…

12) İlişkinizle ve duygularınızla ilgili eşinizle konuşun. Ancak bunun dozunu iyi ayarlayın. Unutmayın ki erkekler, eşleri kendileriyle ilişkileri hakkında konuşurken sorun mu var? endişesi yaşarlar. Kadınlar ise konuşmaktan zevk alırlar. Bu yüzden dozajı iyi ayarlayın.

13) Özellikle başkalarının yanında eşinizi asla eleştirmeyin. Aksine başlarının yanında eşinizi övün. Ne kadınlar ne de erkekler, başkalarının yanında kendilerini eleştiren eşlerini kolay kolay affetmezler.

14) Cinselliği bir ceza olarak kullanmayın. Yatakları ayırmak evlilik için yapılacak en büyük hatadır.

Okudunuz mu?  Mahrem: Cinsel İlişki Tavsiye Edilen ve Edilmeyen Vakitler

15) İyi bir cinsel yaşam sağlayın… Mutlu evliliğin en önemli şartı iyi ve düzenli bir cinsel yaşamdır. Yapılan bir araştırmaya göre iyi bir cinsel yaşama sahip hiç bir çift boşanmamakta…

16) Ve son olarak, mutlu olmak istiyorsanız, mutlu bir eş seçin. Ve eğer mutsuz bir eşiniz varsa, kendi mutluluğunuz için onu mutlu etmenin yollarını arayıp bulun.

Uzm. Meral ÖZTÜRK


Kayıtsız Üye
Ben 10 Yıldır evliyim. Eşime 9 Yıl boyunca işe gönderirken kapidan ugurlar arkasından hayirli dualar yapardım, işden gelince hal hatırını sorar, Masaclarla uyuturdum. Esim benden ayrılmak istediginde nerde yanlıs yaptım diye soruyom kendime.
Ve bunu esime sorduğumda, senle alakası yok sen çok iyisin ama ısınamadım cevabı aldım. Ve işe giderken Kapidan uğurlamamamı istedi. Esimin bana başka birinin olmadiğini söylesede baktiğimiz bazı aşk filimlerde içini cektiğini yada sigara icmeye gittiğini ve gizli gözyaşı döktüğünü şahid oluyorum. Simdi sizden yardım istiyorum ben nasıl davranmaliyım. Esim beraber tekrar deneyelim dediği halde yinede mesafeli. İkimizde dinine bağlı insanlariz.

Okudunuz mu?  Ayrıldım; ama unutamıyorum

Kayıtsız Üye
Allah o adama akıl fikir versin. Kalbi mühürlenmişsse kimse bişey yapamaz. Belasını arıyordur mutlaka. Büyüklerinizden yardım alın. Eşler arasında bir rekabet oluşmuşsa bu çok kriz yaşatır. İnat, haset, hırs krize davetiye çıkarır. Özgür kız modu ne kadar sakatsa özgür erkek ya da karamsar erkek modu da o kadar problemdir. Cinsellik önemli konulardan biri. Onlarca haram işliyorsunuz bir kere de kocanızın/karınızın istediğini yapın. Haram olmadığı halde nefsine ağır geldiği ya da kendini köle gibi hissettiği için yapmıyor. Oysa başkalarına aynı oranda farklı davranışları helal sayabiliyorlar. Namaz kılmıyorsanız daha kötü. En baştan başlayın.


evlenecek kadında aranacak özellikler, evlenilecek kızda aranan özellikler, eş seçerken aranacak vasıflar

Bu kategoride yer alan Evlenmeden hamile kalmak günah mı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Evlilikte Kadında Aranacak Vasıflar Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.