Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:30
missa
Abone

Bir minarenin standart uzunluğu

Bir minarenin standart uzunluğu

Kayıtsız Üye
Bir minarenin standart uzunluğu kaç metre minare uzunluğu neye göre hesaplanıyor açıklar mısınız ?


Cevap: Bir minarenin standart uzunluğu

esin-ti
Minarenin boyu, cemaatin sayısına göre belirlenecek

Bir minarenin standart uzunluğu

Diyanet İşleri Başkanlığı, cami yaptırma dernekleri tarafından yarışa dönüşen minare boylarına çekidüzen getirdi.

Cemaat kapasitesi 2 bin 500’den az olan camilerde bir minare ve bir şerefe, fazla olan camilerde ise talep olması durumunda ikinci minare ve şarta bağlı ikinci şerefe yapılabilecek. Minare uzunlukları da kubbe yüksekliğinin iki katını geçemeyecek. Minarenin şerefe bileziği kubbeye eşit yükseklikte olacak. Başkan Ali Bardakoğlu imzası ile müftülüklere gönderilen genelgede, cami isimlerinin müftü başkanlığında kurulacak bir komisyonca tespit edilmesi de istendi.

Okudunuz mu?  Peygamberimizin ilk umresi

Türkiye’de camiler, kurulan dernekler tarafından vatandaştan toplanan yardımlarla yapılıyor. Ancak bazı dernekler arasında daha ihtişamlı ve daha görkemli cami yaptırma yarışı da yaşanabiliyor.

Bu şekilde bilinçsiz ve plansız yapılan camiler ve ölçüsüz minareler, estetik olarak göze hoş gözükmemenin yanında çevresi için de tehlike arz edebiliyor. Meydana gelen depremlerde bu şekilde yapılan birçok minarenin yıkılması Diyanet’i harekete geçirdi. Diyanet, derneklerin, ‘uzun minare yaptırma’ yarışına son verdi. Yapılacak yeni camiler için büyüklüğüne göre farklı alternatiflerde projeler hazırlayan Diyanet, minareleri de unutmadı. Minarelerde sağlamlık, estetik ve camiye uygunluk ön planda tutuluyor. Artık 500 cemaati olan bir camiye iki minare ve her minareye de 3 şerefe yapılamayacak.

Okudunuz mu?  Zor zamanlarda hangi dua insanı rahatlatır

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu imzası ile müftülüklere gönderilen genelgede, yeni cami yapılmasına da çekidüzen getiriliyor. Diyanet, mülkiyeti Hazine’ye ait arsalar üzerine hakiki ve hükmî şahıslarca yaptırılacak camiler için protokol yapılmasını istiyor. Yine camilerin isimlerinin, müftünün başkanlığında kurulacak bir komisyon tarafından verilmesi istenirken camilerdeki asgari unsurlar ve müştemilatın, cemaat kapasitesine bağlı olarak belirlenmesi isteniyor. Mimarî projelerin hazırlanmasında ‘yurt genelinde yapılacak cami projelerinde bulunması gereken asgari unsurlar ve müştemilatlar’ın esas alınması istenen genelgede minare uzunluğu kubbe yüksekliğinden bir kat daha uzun olabilecek, zemin etüdüne göre statik hesapları yapılarak belirlenecek. Minarenin şerefe bileziği kubbeye eşit yükseklikte olacak. Minarenin yapımında Vakıflar Genel Müdürlüğü kriterlerine göre, 1,4’ten yukarı sertlikte olan yonu taşı, betonarme ve çelik dışında malzeme kullanılmayacak.

Okudunuz mu?  İncil ve Tevrat'ın Tahrifi Konusu

Genelgede, çeşitli nedenlerle hasara uğrayan ve yıkılmasında zorunluluk bulunan minarelerin yıkımında dikkat edilmesi gereken konulara dikkat çekiliyor. Minareler yıkılırken can ve mal emniyeti açısından güvenlik tedbirinin alınması istenirken zarar görmesi muhtemel altyapı (elektrik, telefon, kanalizasyon, su vb.) tesislerini korumak amacıyla ilgili kuruluşlarla koordine sağlanması, çevrede yaşayanlara doğrudan veya anonsla haber verilmesi, zarar görmesi muhtemel konut ve işyerlerinin boşalttırılması, güvenliğin sağlanması amacıyla emniyet teşkilatından yardım talep edilmesi isteniyor.

Okudunuz mu?  Müşrik nasıl olunur ?

Mimarlar minareleri tasarlarken kendilerine göre tevafuklarda bulunuyor. Son yıllarda yapılan Adana Sabancı Merkez Camii’nin altı minaresinin tevafukları şöyle anlatılıyor: Camideki 6 minare, imanın 6 erkanına tevafûk ediyor. Dört minarenin uzunluğu 99 m olup; Esma-i Hüsna’ya, tesbih, tahmid, tekbir’in 33’er defa tekrarının toplamına tevafûk ederken altı minaredeki 16 şerefe; tarih boyunca kurulmuş 16 Türk devletine karşılık geliyor.

Okudunuz mu?  İdrar bulaşan iç çamaşırı varken besmele çekmek günah mıdır ?

Bu açıklama 2007’de yapılmış..


Cevap: Bir minarenin standart uzunluğu

Mim
Diyanet minare uzunluklarını cami büyüklüğüne göre ayarlıyor.
Artık herkes kendi kafasına göre minare ve cami yapamaz.


Cevap: Bir minarenin standart uzunluğu

Şema
cami minaresi kaç metre olur

Diyanet işleri başkanlığı 10 yıldır minare yapımına standart ölçüler koymuş ve herkesin zevkine göre cami ve minare yapımını yasaklamıştır.
Minare uzunluğu ve şerefe sayısı, cami büyüklüğüne göre belirleniyor.

Okudunuz mu?  Sekerat anında olan kişi nasıl olur?

minare kaç metredir, minare boyu kaç metredir, minarenin boyu kaç metredir

Bu kategoride yer alan Haccın gereklerinden olan vakfenin yapıldığı yer başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Bir minarenin standart uzunluğu Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.