Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:52
Sozler
Yönetici

Halid bin velid sözleri

Halid bin velid sözleri

Hoca
Halid b. Velid´in (ra) sözleri

Halid b. Velid´in İran komutanına söylediği sözler,
"Sizin, hayat ve şarabı sevdiğiniz kadar, ölümü seven bir orduyla size geldim." (Abdü rabbih, s., 387)


Cevap: Halid b. Velid´in (ra) sözleri

ravzanur
artılar ve eksiler her yerde var ve var olacak…
zehir ve panzehir gibi…idrak edebilme duasıyla,Rabbim razı olsun mum kardeşim


Cevap: Halid b. Velid´in (ra) sözleri

Kayıtsız Üye
HAZRET-İ HALİD BİN VELİD’İN RAHİPLE MÜNAZARASI

Okudunuz mu?  Okumakla ilgili sözler

Peygamber Efendimiz s.a.v. Tebük seferinden dönerlerken yolda Ashâb-ı Kirâm ile beraber bir yerde konakladılar. Hz. Hâlid bin Velid bir hacet için bir yere gitmişti. Dönüp geldiğinde Peygamber Efendimiz s.a.v. ordusuyla oradan ayrılmıştı. Hz. Hâlid onları ararken yolunu kaybetti, etrafı daha iyi görebilmek için yüksek bir dağın başına çıktı. Baktı ki dağın ardında çok büyük bir kalabalık toplanmış, ortalarında bir minber var. Hz. Hâlid r.a. aşağı inip onlardan kim olduklarını, ne için toplandıklarını sordu.

Okudunuz mu?  Abdullah bin Mubarek sözleri

Bu dağın mağarasında bir rahip yaşar. Senede bir gün çıkıp bizlere vaaz eder, sonra yine mağarasına girer. Bizler bir sene onun dediğine göre amel ederiz. Bugün çıkıp vaaz edeceği gündür, onun için toplandık. dediler.

Rahip gelip minbere çıktı ve dedi ki:

Bugün size vaaz etmeyeceğim! Çünkü içinizde Muhammed ümmetinden biri var! Ey kişi, biz senin kim olduğunu bilmeyiz ancak Tanrı bilir. Muhammed’i seversen ayağa kalk, seni göreyim! dedi.

Okudunuz mu?  Takva ile ilgili sözler

Hz. Hâlid r.a. Bin canım olsa hepsi din yoluna ve Muhammed s.a.v. uğruna fedâ olsun! deyip oturduğu yerden ayağa kalktı. Ahâli üzerine hücum edince, rahip:

Yerinize oturun, incitmeyin! dedikten sonra:
Sen Peygamber’in ulu ashâbından mısın? İlimden ne bilirsin? diye sordu.

Hâlid dedi ki:
Bana yetecek kadar bilirim.

Okudunuz mu?  Zeka ile ilgili sözler

Sana birkaç şey sorayım da cevap ver. Peygamberiniz dermiş ki Hak Teâlâ cennette ne yarattıysa onun benzerini dünyada da yaratmıştır. Ben buna inanmam. Cennette bir ağaç, vardır, ona Tûbâ derler; onun kökü havadadır. Cennette onun dallarının ulaşmadığı hiçbir yer yoktur, bunun dünyadaki benzeri nedir?

Onun benzeri güneştir; kendisi göktedir, gök ortasına geldiğinde bütün dağlara, ovalara, evlere, her yere ışığı ulaşır.

Güzel cevap verdin! Peygamberiniz cennette dört ırmak var; biri şarap, biri bal, biri süt, biri su; bunların hepsi de bir yerden çıkar, birbirine karışmadan akarlar dermiş. Bunun dünyadaki benzeri nedir?

Okudunuz mu?  Mahmud esad coşan dan sözler

Görmez misin Hak Teâlâ insanın bedeninde bir karış yerde dört türlü değişik su yaratmıştır; birbirine karışmadan çıkarlar. Onların biri kulak suyudur; acıdır, biri göz suyudur; tuzludur, biri burun suyudur kokar, biri ağız suyudur; tatlıdır.

Güzel cevap verdin. Yine sizin peygamberiniz dermiş ki cennette bir taht vardır, ne zaman bir veli ona çıkmak istese o alçalır, bindiğinde yine kalkar. Dünyada bunun benzeri nedir?

Okudunuz mu?  Hz.Ömer (ra) dan güzel sözler (nasihatlar)

Onun benzeri devedir. Görmez misin deve bu kadar büyük olduğu halde küçük bir çocuk yularına yapışıp başını aşağı çekince çöker, üzerine binip yuları yukarı çekince kalkar.

Doğru cevap verdin! Peygamberiniz cennette yemek içmek var, küçük ve büyük abdest etmek yok demiş. Peki, bunun mislini söyleyebilir misin?

Okudunuz mu?  Hz.imam Zeynel Abidin Den özlü Sözler.

Ana rahmindeki çocuktur. Ana rahminde o canlıdır, beslenir, ama küçük ve büyük abdest yapmaz, yapsa anası helâk olur.

Rahip bu cevabı da beğenip bir sual daha soracak oldu ama Hz. Halid;

İnsaf eyle! dedi, Sen benden bu kadar mesele sordun, izin ver, bir mesele de ben sorayım! Cennetin anahtarı nedir, haber ver? dedi.

"Îsâ aleyhisselâma imân etmektir."

İsâ’nın Rabbi hakkı için sözün doğrusunu söyle! diye ant verince, Rahip topluluğa dönüp dedi ki:

Okudunuz mu?  Fedakarlık ile ilgili sözler

Ey cemaat, biz bu kişiye ant verdiğimiz zaman bizden korkuyordu, yine de andına sâdık kaldı. Şimdi bu da bize ant verdi; bizden sözün doğrusunu istiyor, bizim bundan korkumuz da yoktur.

Şimdi mürüvvete yakışan bu zâta doğru cevap vermektir. Şimdi sizlerin de bana uymanızı istiyorum. Ey cemâat, bir yalandan bir gerçek söz evlâdır. Bizim kitaplarımızda yazan şudur ki, Cennetin anahtarı La ilâhe illallâh Muhammedün Resûlüllah tır. Yâni dünyâda her kim Kelime-i şehadet söylerse Cennete girer. Ey cemâat, siz şâhit olun, ben Muhammed dinine iman getirdim: Eşhedü enlâ ilâhe illallâh ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve resûlühû.

Okudunuz mu?  Osmanlica,Farsça’nin güzel sözler

O kavim bunu işitince hepsi îmâna geldi. O râhip, Hâlid bin Velid ile birlikte Peygamber Efendimiz’in s.a.v. huzuruna geldi, ona hizmet etmek şerefine erdi.


Yorum: Halid bin velid sözleri

Kayıtsız Üye
halidin hayatını çok güzel anlatmışsınız


halid bin velid sözleri, halit bin velit sözleri, halid bin velid meşhur sözleri

Bu kategoride yer alan Tarihe Geçen Sözler ! başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Halid bin velid sözleri Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.