Anasayfa
8 Mayıs 2021, 22:23
missa06
Abone

Rabıta ne zaman çıktı ortaya? ilk kim rabıta yapıp tavsiye etti

Rabıta ne zaman çıktı ortaya? ilk kim rabıta yapıp tavsiye etti

Kayıtsız Üye
Rabıta ne zaman çıktı ortaya? ilk kim rabıta yapıp tavsiye etti


Cevap: Rabıta ne zaman çıktı ortaya? ilk kim rabıta yapıp tavsiye etti

Darusselam
Rabıta ne zaman çıktı ortaya? ilk kim rabıta yapıp tavsiye etti?

Nakşibendilerin ilk yazılı kaynağı olan Raşahât adlı kitaba bakılacak olursa rabıta kelimesini ilk kez telaffuz eden Yakub-i Çarkhî adlı ruhanîdir. Bu şahıs Gazneli bir Türktür ve milâdî 1444’te ölmüştür. Onun çağdaşı olan Raşahat’ın yazarı Ali bin Hüseyn el-Vaiz, Farsça yazdığı eserinin (Osmanlıca’ya çevrilmiş tercümesinin) 354 üncü sayfasında birkaç kelime ile bu konuya dokunmaktadır. Ancak bu çok kısa değinmeden, rabıtanın o dönemde ne anlama geldiği ve nasıl uygulandığı hakkında hiçbir şey anlaşılmamaktadır. Aslında bu sembolik sözler, rabıtanın o tarihlerde henüz tarikatın bir kuralı haline gelmekten çok uzak olduğunu ve sade bir düşünceden öteye gitmediğini göstermektedir. Buna, rabıta sürecinin ilk aşaması demek doğru olur.
Nakşilik tarihinde rabıtadan belgesel olarak söz eden ikinci şahıs Tacuddîn bin Zekeriyya el-Hindî’dir. Hintli olan bu kişi, bir süre Mekke’de kalmış, milâdî 1641’de orada ölmüş ve tarikat hakkında Arapça iki kitap bırakmıştır. Bunlardan biri Risâle-i Tajiyye’dir; ikincisi de Âdab’ul-Meshikhati wa’l-Muridîn’dir. Her iki kitapçıkta da rabıtadan söz etmiş ve en azından onu, «Şeyhin şeklini zihinde canlandırmaktır» diye tanımlamıştır. Bu da rabıta sürecinin ikinci aşamasıdır.
Tacuddin’in ölümünden yaklaşık iki yüz yıl sonra Halid Bağdadî adında bir Nakşibendi şeyhi rabıtayı ele almış ve onu bu tarikatın önemli bir kuralı haline getirmiştir. Bu kişi, rabıtaya ilişkin olarak sıralanan şartları koymuş ve bu kural için bir de uygulama şekli belirlemiştir. Bu da rabıta sürecinin üçüncü ve şimdiye kadarki son aşamasıdır. Halid Bağdadî’nin 1826 yılında öldüğüne bakılacak olursa işbu rabıta meselesinin, 1444 ile 1826 yılları arasında 382 yıllık bir süre boyunca üç aşamada pişirilerek Nakşibendilere hazmettirildiği açıkça anlaşılmaktadır.


Cevap: Rabıta ne zaman çıktı ortaya? ilk kim rabıta yapıp tavsiye etti

Kayıtsız Üye
hocamız en hafif anlatımlada olsa rabıtanın yanlış oldugunu söylemiş.
şahsi fikrimin biraz gerisindede kalsa tebrik ediyorum.
ben zamanında tarikat içinde bulunmuş ve sırf bu rabıta olayından gözü açılmış biriyim
Allah ile kendi aralarına koydukları öyle şeylere kul olurlar ki, Allah onun hakkında hiç bir delil indirmemiştir. Onunla ilgili kendilerinin de bir bilgisi yoktur. O zalimlerin yardımcısı olmaz. (Hacc, 22/71)
bu ayeti görüpte rabıta yapmaya devam edene Allah hidayet versin

Okudunuz mu?  Hicret Olayı İle İlgili Soru Ve Cevap

Cevap: Rabıta ne zaman çıktı ortaya? ilk kim rabıta yapıp tavsiye etti

Kayıtsız Üye
rabıtaya günümüz tarikatcıları çok büyük önem ve inanç içinde bulunuyorlar…konuyu merak edip ayet ve hadilerden araştırdım ve karşıma çıkan sonuç kocaman bir yalandan ibaret.. Allah cc kul arasında hiçbir kimse aracı olarak gözükmüyor…fatiha suresinin 5. ayeti buna yeter zaten..(Allahım) yanlız sana ibadet eder yanlız senden yardım dileriz…..

Okudunuz mu?  Dünya kadınlarına cennette gezme yoktur

Kayıtsız Üye
Selamun aleykum
Eger sen "sadece Allahdan yardim istersiz" ayetini bu sekilde anliyorsan
Ozaman doktarada gitme kardeşim
Öğretmendende yardım isteme okulda da ders alma kendi kendine öğren
olurmu bu kardeşim kuran kerim bir ilimdir bunu böyle kendi fikrini göre Türkçeye ceviremezsin bu sekilde nefsin tercümesi oluyor

Okudunuz mu?  Soy ağacı nedir?

Şeyh Allah yerine koyulmuyor
2. İrşadi müridin diye kitap var rabıtanın çok güzel acıklaması var bir oku istersen
Senin düşünme özgürlüğün ravsiye ederim bir oku istersen sonra sen kendin doğru ysnlisi ksrar verisin


Kayıtsız Üye
ibadet değil ise ve ALLAH.cc ben size şah damarınızdan daha yakınım diyor ise rabıtann gerekliliği nedendir?farz vacip mubah vs. deil ise nedendir.

Okudunuz mu?  Şafiiyim hanefi mezhbine geçmek istiyorum

Kayıtsız Üye
Rabıtanın asıl amacı nurdur nur.Kemale ermiş bir mürşid vesilesiyle Allahtan NUR almak "Allaha yaklaşmak için vesileler arayın" Maide 35.Bu yuzden Rabita-i Şerifi tam anlmıyla araştırın


Kayıtsız Üye
Maide 35 de Zikir kelimesi marife olarak gelmiştir. Yani belirli bir zikirden bahsediyor Allah. Yoksa kafana göre bir zikir türü bul demiyor. Zaten Allah ile arana aracı koymaya gelince, kuran başlı başına bir reddiye buna. Ölmeden bundan kurtulun ve Allah’a tevbe edin. Bu yaptığınızın ne kuranda nede hadislerde bir delili var.

Okudunuz mu?  Arkadaşıma yalan yere yemin ettim ne yapmam gerekir?

cpuslayer
Şeyhin garantisi varmı ki Cennet’ e gideceğine kendini garanti kurtarmış mı ki ondan başkasına nur insin?
Ben size yaşadığım bir olayı anlatayım. Böyle bir arkadaşım var rabıta yapan. Rabıta yaparken başlıyor orası burası ayrı oynamaya.
Ona rabıtanın şirk olduğunu anlattım. İnanmak istemedi baştan. Daha sonra kendisine şu tevbeyi yapmasını söyledim.
”Allah’ ım sana şirk koşmaktan tevbe ettim estağfirullah ya Gaffar.”
Bu tevbe esnadına gene orası burası ayrı oynuyordu. Ne olduğunu sorduğumda nur iniyor nur diyordu :))))
Şirk koşmaktan tevbe ediyor ve nur iniyor kendisine ? 😀
NEyse 15 20 dakika bu tevbeye devam etti arkadaş. Yavaş yavaş ayrı oynamaları azalmaya başladı ve sonunda bitti.
İnanmak isteyen inanır. Paylaşması bizden.
Rabıta Yapan arkadaşlar da aynı tevbeyi yaparak üzerinde şirkten dolayı gelen şeytan olup olmadığını anlayabilirler.
Rabıtaya ayırdığınız zamanda arkadaşlar Kuran okuyun Kuran…
RABITA İBADETLERDE ARACI OLMAZ.

Okudunuz mu?  Soğukta abdest almanın sevabı

Kayıtsız Üye
bu tür seyleri tam arastırmadan yorum yapmak doğru degildir yazacak olursan sayfalara sıgmaz rabıta dedigimiz olay Allah ile kulun arasına bir seyler veya set koymak degildir aksine Allahı hatırlatacak bir sey koymaktır insan yoksa gaflete düser rabbimiz peygamberini göndermiş diye bilirmiyiz Allah ile aramda peygamber var diye asla söylenemez Allah peygamber göndermese kuranı göndermese ona nasıl ulasırdık Allah dostlarıda öyledir vasıtadır ona ulasmak için seyhleri inkar eden peygamberi inkar etmiş olur peygamberi inkar eden kuranı ve Allahı inkar etmiş olur dikkatli olup güüzel ve anlamlı kelimelerle dinimizi anlatmalıyız bir sözde derki seyhi olmayanın seyhi seytandır bizler Allah dostlarını bulup ilk önce onlarla dost olmalıyız Allah yar ve yardımcımız olsun

Okudunuz mu?  Rumeysa ile Rümeysanın farkı nedir

Kayıtsız Üye
adam yazmıs güzel ama eksik yada yanıltma peygamberim benim Allah ile en güzel bagım kuran en güzel bagım Allah dostları en güzel bagım bunları rabıta almak adam sirk yazmıs sana en büyük örnek bunlar Allahı hatırlatan anlatan ALLAH İLE KULU ARASINDAKİ YOLLAR BU SAYDIKLARIM ya sen farklı bir kuran okuyosun yada kafana göre yorum yapıyosun neden Allah dostlarının yolu zorunuza gidiyoki onlar sizi Allah’a yaklaştırmak için vesile siz inkara kalkıyorsunuz kusura bakın arkadaşlar bir Allah dostunu inkar eden peygamberini peygamberini inkar edeni kuranı kuranı inkar eden Allahı inkar etmiş olur işte o zaman sirke düsersin Allah yardımcımız olsun

Okudunuz mu?  Anne çocuğu reddetmesi

Üveys Büşra
Kardeşim gerçekten haklısınız aslında rabıta yerine oturup tefekkür yapmak gerekir ve zikir yapılsa daha güzel olur zikir düşünen kardeşler için ÜVEYSLİK ZİKRİ ni araştırmalarını tavsiye ederim RABB”im o kadar GÜZEL lütuflar yaşatıyor ki kendini sevmeyi öğretiyor ilim veriyor ve daha niceleri. youtubedan ÜVEYSLERİN yaşadıklarını izleyebilirsiniz çok sevinirim.Yaşa ve gör😊Selametle 😊

Okudunuz mu?  Evdeyken iç çamaşırla kalıyorum caiz mi

Kalp Huzuru İsteyen Kardeşlere
Kardeşim gerçekten haklısınız aslında rabıta yerine oturup tefekkür yapmak gerekir ve zikir yapılsa da güzel olur zikir düşünen kardeşler için Üveyslik Zikrini araştırmalarını tavsiye ederim Rabbim o kadar güzel lütuflar yaşatıyor ki kendini sevmeyi öğretiyor ilim veriyor ve daha niceleri. youtubedan Üveyslerin yaşadıklarını izleyebilirsiniz çok sevinirim.Yaşa ve gör??Selametle


cpuslayer
Allah bize şah damarımızdan yakınsa aracıya gerek var mı? Şeyhten Nur indiğine inananlar şundan emin olun, Allah Tealanın Nur ismine şirk koşuyorsunuz. Tevbe edin göreceksiniz yaşadıklarınızı. Allah’ ım senin Nur ismine şirk koşmaktan tevbe ettim Estağfirullah Ya Gaffar, Ya Nur.. Bunu bir 100 kere çekin ve görün. Şirkten gelen şeytanın bedeninizdeki çırpınmalarını. Denemek parayla değil arkadaşlar. Buyrun deneyin. Şeyhten nur geldiğine inanlar bu işi bırakın yol yakınken dönün, ahiretinizi yakmayın.

Okudunuz mu?  Kenzül Arş duası hayızlıyken okunur mu?

rabıta ilk ne zaman çıktı, ilk rabıtayı kim yapmıştır, rabıta kime yapılır

Bu kategoride yer alan Cellatlar günah işler mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Rabıta ne zaman çıktı ortaya? ilk kim rabıta yapıp tavsiye etti Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.