Anasayfa
7 Mayıs 2021, 14:07
Oruc
Yönetici

Kaza Orucu Tutuyorum Ama Niyet Etmedim Sabah Niyet Edip Orucuma Devam Edebilirmiyim?

Kaza Orucu Tutuyorum Ama Niyet Etmedim Sabah Niyet Edip Orucuma Devam Edebilirmiyim?

kıvılcımince
Kaza Orucu Tutuyorum Ama Niyet Etmedim Sabah Niyet Edip Orucuma Devam Edebilirmiyim?yoksa Akşamdan Mı Niyet Etmeliydim?


Cevap: Kaza Orucu Tutuyorum Ama Niyet Etmedim Sabah Niyet Edip Orucuma Devam Edebilirmiyim?

Şema
farz oruçlarda niyetin vakti imsakten öncedir.


Yanıt: Kaza Orucu Tutuyorum Ama Niyet Etmedim Sabah Niyet Edip Orucuma Devam Edebilirmiyim?

imamhatipli42
Bir kazâ orucuna güneşin doğuşundan sonra niyet edilse, o oruç kazâ yerine geçmez, nâfile oruç tutulmuş olur. Kazâ oruçlarına mutlaka imsâk vaktinden önce niyet edilmesi şarttır.


Soru: Kaza Orucu Tutuyorum Ama Niyet Etmedim Sabah Niyet Edip Orucuma Devam Edebilirmiyim?

^^SiNeM^^

Orucun niyet vakti
Bir gün evvel güneş batmasından, oruç günü (Dahve-i kübrâ)ya kadar, Ramazan orucuna kalb ile niyet etmek de farzdır. Belli gün olan adak orucunun ve nâfile orucun niyet zamanı da böyledir.
Hergün ayrı niyet etmek lâzımdır. Ramazan orucuna niyet ederken, Ramazan demeyip, yalnız oruç demek veya nâfile oruç demek de câizdir. Dahve-i kübrâ vakti, oruç müddetinin ya’nî şer’î gündüz müddetinin yarısıdır ki, zevâl vaktinden öncedir.
Fecr, ya’nî imsâk vaktinden evvel niyet ederken, (Niyet ettim, yarın oruç tutmaya) denir. İmsâktan sonra niyet ederken, (bugün oruç tutmaya) denir. Ramazan-ı Şerîf orucu, her müslümana farz olduğu gibi, tutamıyanların kazâ etmeleri de farzdır. Kazâ ve keffâret orucuna ve mu’ayyen olmayan adak oruçlarına fecrden sonra niyet edilmez.


mum
kaza orucuna niyet vakti: akşamdan başlar imsak vaktine kadar devam eder.

Okudunuz mu?  Sahur imsak mı güneş mi

kaza orucuna ne zaman niyet edilir?

Kaza orucu farz oruç olduğu için, imsak vakti girmeden niyet etmeniz gerekir.


musab
Dört Mezhebe göre de kaza orucu için imsak vaktinden önce niyet etmek şarttır.


Kayıtsız Üye
ben kaza orucuna imsak girdikten sonra güneş doğmadan niyet ettim ama imsak girdikten sonra niyet edilirse ben bu niyeti mi bozuk birseyler yiyebilir miyim?

Okudunuz mu?  Hanefi Mezhebinde Adetli Kadın Oruç Tutabilir mi?

mum
< imsak girdikten sonra niyet edilirse ben bu niyeti mi bozuk birseyler yiyebilir miyim? >
Hanefiye göre imsaktan sonra da niyet edilebilir. (Yenilip içilmemişse)
Şafii de ise nafile oruç imsaktan sonra niyet edilir ama farz oruçların niyeti imsaktan çnce olmalıdır.


Kayıtsız Üye
Niyet ettiyimi hatırlamıyorum acaba orucunu bozmam gerekirmi


arifselim
Kaza orucuna imsak vaktine kadar niyet etmiş olman gerekir. Tutman için niyet ettiğinden emin olman gerekir.


Kayıtsız Üye
Simdi ben kaza orucu tutuyorum ve imsak vaktine yakin su içtim bozuluyor mu ama ezan okundu haberim yoktu


ACİLSERVİS
Haberin olmak zorunda. Takvim ve saat var. İmsakı bilecek saate bakacaksın. Diyanet takvimi evde yoksa cep telefonlarında uygulaması var veya sitesi var. İmsak vaktinden sonra yiyip içemezsin. Yersen orucun geçerli olmaz.


belgin
ben safii mesabindeyim uc gündur orucum bu gunde tutacaktm ama aksam niyet etmeyi unuttum uyuya kaldim sabah kalktigimda ettim saat sekiz bucuk gibi tutabilirmyim acaba

Okudunuz mu?  Ramazan ayı ile ilgili kısa hadisler

arifselim
Öncelikle tuttuğun orucun ne orucu olduğunu yazmamışsın bunu açıklamalısın ki doğru bir cevap verebilelim. Kaza oruçlarına mutlaka imsak vaktinden önce niyet edilmesi şarttır.

– Şafii mezhebine göre niyetin vakti oruç farz olursa gecedir; gündüze bırakılmaz. Gece niyet getirilmediği takdirde bayramdan sonra gününe gün kaza etmek lazımdır. Ancak, İbn Hacer diyor ki: "Şafii olan kimse Ramazan`da niyetini unutup gece vaktinde getirmeyen kimse Hanefi mezhebini takliden gündüz öğleden evvel niyet getirsin."


Kayıtsız Üye
Kaza orucumu tutuyodum akşam tutucam diye yattım ama niyeti unuttum uyandığımda hemen niyet ettim ama saat 7. 30 du şimdi ne yapmalıyım


Şem’a
Akşam ettiğin oruç niyeti geçerlidir. Kaza ve farz oruçlarda imsaka kadar niyet edilmesi gerekir.
Hanefi mezhebine göre nafile orucuna öğleye bir saat kalana kadar niyet edilebilir.

Okudunuz mu?  Ramazan kıssaları Ramazan ile ilgili kıssalar

Kayıtsız Üye
Ben kaza orucu tutmak için kendimi akşamdan hazirladim alarmimi faln kurdum ama imsaktan iki üç dk sonra uyandim ve hiç bisey yemeden niyetimi dille tazeledim kaza orucum geçerlimidir.


AKA
Sahur yapman şart değildir niyetin geçerlidir.


Kayıtsız Üye
Ben gece9 ,10 gibi oruç tutmaya karar verdim karnım tokdu bir su icerim imsaktan önce ve kalkamadim kalbimden niyetliydim dile getirmedim oruç tutarsam kaza orucum kabul olurmu


Adil
Yukarıdaki sorular bundan farklı değil. Niyetin geçerlidir. Ve niyeti unuttuğun zaman öğleye kadar zaten niyet edebilirsin. Sahur sünnettir kalkmasan dahi oruç geçerlidir.


Kayıtsız Üye
arkadaşlar ben 61 gun kaza orucu tutuyorum ve bu gece niyet etmeyi unuttum.Ama sabah namazına kalkar kalkmaz hemen niyet ettim.Orucum kabul olurmu yoksa bastan mi baslim (şafiler için)


arifselim
Şafii birisi öyle bir duruma düştüğü zaman hanefi mezhebini taklit ederek orucuna devam edebilir. Böyle durumlarda mezhep taklit etmenin hiç bir sakıncası yoktur. Allah kabul eylesin.

Okudunuz mu?  Sahur ile ilgili güzel sözler

Kayıtsız Üye
Ben geçen sene doğum yaptim bu sene orucumu tuttum ve saati kuruyodum niyet edin die bazen uyaniyodum bazen uyaniyodum sabah uyanınca öğlen ezanından önce kaza orucuna niyetleniyodum hocaya sordum olur dio burdaki yazılanlar kesinle nafile orucu dio ben bilmiyodum yeni öğrendim kesin imsak vaktinde niyetlencemi şimdi benim orucum nafile mı yoksa kazami bilmiyodum amna


arifselim
Kaza oruçların için eğer imsaktan önce niyet etmediysen bu geçerli değildir. İnşaAllah senin için bu geçmişte tuttukların nafile olarak sayılır. Bu şekilde tuttuğun kaza oruç sayısını bilmiyorsan tahmini olarak hesap ederek yeniden tutman gerekir.


Kayıtsız Üye
Hayırlı akşamlar ben kaza oruçlu için imsak kalktım ve yemek yerken güzelce niyet mi ettim ,ama Bir anlık dalgınlıkla saate baktığımda vakit 13 saniye önce girmiş Ne yapmam gerekiyor uçurumu söylüyorum yoksa niyet var diye kazasını da mı tutmam gerek

Okudunuz mu?  Oruç borcu hesaplama

arifselim
Hayırlı günler kardeşim. İmsakta hiç olmazsa bir dakika önce yeme içme terkedilmelidir. Bu saniyelerle sana net cevap veremeyiz. Eğer saatinin doğru ve vakit girdiğini düşünüyorsan bu oruç sahih değildir. Bunun ayrı bir kazası olmaz.


Kayıtsız Üye
Kaza orucuna sabah ezandan 15dakika sonra niyet ettim kabul olunurmu acaba. Tabi aksamdan orucumu tutma niyetiyle yattım. Muallakta kaldım şuan. Cevaplarsaniz sevinirim


arifselim
Eğer geceden oruç tutmaya niyet etmiş isen orucunu tutabilirsin. Hanefilerde kaza oruçların için eğer imsaktan önce niyet etmediysen bu geçerli değildir. Ancak sen niyet etmişsin.


Kayıtsız Üye
Ben kaza orucu için gece kalktım ama niyet etmeyi unuttum sabah ezanı okunduğunda aklıma geldi niyet ettim hanefilere göre orucum olur mu


Hoca
Hanefi mezhebine göre imsaktan sonra da niyet geçerlidir. Allah kabul etsin

Okudunuz mu?  Ezan bitti ve ben su içtim orucum kabul oldumu?

Kayıtsız Üye
ben kaza orucu tutacağım sabah ezan okunmadan bir bardak su içip niyet etsem olurmu yoksa geceden mi etmem gerekiyor


Hoca
< sabah ezan okunmadan >
İmsak vaktine kadar yiyip içebilirsiniz, ezana göre hareket etmeyin
Çünkü ezan biraz geç okunyor


Kayıtsız Üye
Aksamdan kaza orucu tutucam diye kendimi hazirladim alarm kurdum ama uyanamadim imsaktan iki dk snra niyet etsemmi etmesemmi diye teredutte kakdim snra niyet ettim. Fakat snra imsaktan önce şart diye okuyunca su icerek bozdum. Ne yapmam gerek keffaret gerekirmi


mum
Akşamdan niyet etmişsiniz yarın oruç tutmaya. Bu niyet yeterlidir.
Sünnet olan da farz oruca akşadan niyet etmektir, sahura bırakmayın.
Nafile oruçta zaten tüm mezheplere göre öğleye bir saat kalaya kadar niyet edilebilir.


Kayıtsız Üye
1.Kaza orucuna hiç bir şey demeden kalpten o orucu tutmaya karar verilirse bu niyet seyılırmı ?

2. Karar verip yatmak niyet olurmu?

Okudunuz mu?  Oruçlu iken çiçek, esans koklamak orucu bozar mı?

3. Eğer durum şöyleyse şu oruca değilse şu oruca niyet diyorum demek uygunmu?


imam
1. Evet niyet sayılır. Zaten niyet içinden geçirmeye denir, dil ile söylenmesi hiç bir mezhebe göre şart değildir.

2. Evet.

3. Şartlı niyet olmaz, kesin olmalı


Kayıtsız Üye
Ben kısaca söyle söyleyeyim. Borcum vardı onun yerine akşamdan niyetlendim yattım sabah kalktım boğazım çok ağrıyor.Orucumu bozmak zorunda kaldım.Ben tekrardan kaza etmek zorundamıyım


imam
Mazeret olduğu için günahı ve cezasi yoktur
Yine kaza tutarsınız


Kayıtsız Üye
Bende migren var oyuzden sabah kendimi iyi hissedersem niyetleniyorum kimisi diyo olmaz kimisi de olur sizce kabul oluyomu


mum
< sabah kendimi iyi hissedersem niyetleniyorum >
Yanlış yapıyorsunuz.
Durumunuz ne olursa olsun akşamdan niyetlenin, sabah hastalandığınızda doktora gidin, dayanılmayacaksa o zaman iğne yaptırın ve hap için bozun.
Bende de migren var ve Allah yardım ediyor


mehtaphann
Kaza orucu için gece sahura kalkılması ya da yemek yenilip yatılması niyet yerine geçer mi, ayrıca niyet etmek gerekir mi edilmezse oruç kaza orucu olur mu?

Okudunuz mu?  Hıristiyanlar nasıl oruç tutar?

ACİLSERVİS
Uykudan kalkıp yemek yeme sebebin veya yatmadan önce yemek yeme sebebin neydi diye sorarsak ve cevabı oruç tutmaktı dersen niyetin geçerlidir.


Kayıtsız Üye
Selamün aleyküm Ramazan orucumun kazasını tutacaktım bugün gece sahura kalkacaktım kalkamadım bu saate kadar da ağzıma hiçbir şey koymadım geceden niyet edip etmediğimi hatırlamıyorum şuan orucum kabul olur mu yoksa niyetimi hatırlamadığım için yeyip içebilir miyim ?


Ensar
Oruç tutmanız için muhakkak dil ile söylemeniz gerekmez. Kalbinizden akşam vakti sonrası geçirmeniz dahi sizi niyetli kılmaktadır. Ramazan orucu kazasını tutmanız için niyeti kuşluk vaktine kadar niyet edilebilir. Orucunuzu tutmaya devam edin, yemeyin ve içmeyin,Allah tuttuğunuz orucu kabul eylesin.


Kayıtsız Üye
Merhaba,

Bu gece kaza orucu tutmak için sahur yaptım. Niyet ederken, tutamadığım en son orucumu tutmaya diye niyet ettim. Kaza olduğunu belirtmedim. Bazı sayfalarda kaza olduğunu belirtmek gerekir yazıyor. Bu şekilde tuttuğum oruç kaza yerine geçer mi?

Okudunuz mu?  Sürme çekmek, bir yaraya ilaç koymak, merhem sürmek orucu bozar mı?

Ensar
Merhabalar sevgili kardeşimiz,
Tutmuş olduğunuz bu orucunuz kaza yerine geçer, yani orucunuz geçerlidir. Allah tutmuş olduğunuz oruçlarınızı kabul buyursun.


kaza orucuna ne zaman niyet edilir, kaza orucuna niyet vakti, kaza orucuna ne zamana kadar niyet edilir

Bu kategoride yer alan Kaza oruç borcu olan kişi nafile oruç tutabilir mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kaza Orucu Tutuyorum Ama Niyet Etmedim Sabah Niyet Edip Orucuma Devam Edebilirmiyim? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.