Anasayfa
11 Nisan 2022, 7:16
missa05
Abone

Kunut Duaları

Kunut Duaları

Kunut Duaları sadece vitir namazında mı okunur ? eğer okunuyorsa sadece vitir namazında 1 tane kunut duasını okumamız yeterli midir ? veya sadece her 2 kunut duasını mı okumalıyız ?
2: Kaza namazını hesaplamak için ergenlik yaşı kaçtır erkekler için bazıları 7-12-15 diyor hangi yaş gurubundan sonra hesaplamak gerekiyor ?


1.hanefide evet sadece vitr namazında okunur.2 kunut duasınıda okumak daha güzeldir.Ama tek kunut duasını okumakla vacip yerine gelmiş olur
2.erkekte alt sınır 12 diye yazılıdır.


Kayıtsız Üye
Ben Sizden Sadece Kunut Dualarını İstiyorum


Cevap: Kunut Duaları

mumine
Kunut Duaları

Birinci Kunut Duası

Okunuşu

Allâhümme innâ neste’înüke ve nestağfiruke ve nestehdîk. Ve nü’minü bike ve netûbü ileyke ve netevekkelü aleyk. Ve nüsnî aleyke’l-hayra küllehû neşküruke ve lâ nekfürük. Ve nahle’u ve netrukü men yefcürük.
Anlamı

Okudunuz mu?  İmamlar hakkında hadisler

(Allah’ım biz senden yardım isteriz, günahlarımızı örtmeni, doğru yola iletmeni dileriz. Allah’ım! Sana iman ederiz, tevbe edip Sana döneriz, işlerimizde sana dayanır ve sana güveniriz. Seni överiz, bütün hayırlar Sendedir, verdiğin bunca nimetlerden dolayı Sana şükrederiz ve nankörlük etmeyiz. Sana karşı nankörlük eden günahkârı bir yana iter ve ondan ayrılır. (Onunla ilgimizi keseriz.)

Kunut Duaları

İkinci kunut Duası

Okunuşu

Allâhümme iyyâke na’büdü ve leke nusallî ve nescüdü ve ileyke nes’â ve nahfî dü nercû rahmeteke ve nahşâ azâbek. İnne azâbeke bi’lküffâri mülhık.
Anlamı

Okudunuz mu?  Erkeklerin kaşlarını kesmesi günah mı

(Allah’ım! Biz ancak Sana ibâdet ve kulluk ederiz. Ancak Senin için namaz kılıp niyaz ederiz, yalnız Sana secde eder, yalnız sana koşarız. İbadetlerini sevinçle yaparız, rahmetinin çok olmasını ve devamını dileriz, azâbından korkarız. Şüphe yok ki, azâbın kâfirlere ulaşır.)


Cevap: Kunut Duaları

imam
Hz. Ali’nin oğlu Hasan; “Rasûlüllah (s.a.s) vitirde okuyacağım kelimeleri bana öğretti” demiş ve şu duayı nakletmiştir:

“Allâhümme’hdinî fi men hedeyte ve âfinîfi men âfeyte vet evellenîfi men tevelleyte ve bârik lîfi mâ e’tayte ve kınî şerra mâ kadayte fe inneke takdî ve lâ yukdâ aleyke ve innehû lâ yezillü men vâleyte ve lâyeızzü men âdeyte tebârekte Rabbenâ ve teâleyte, ve sallâ’llâhü alâ’n-Nebiyyi Muhammed”
(Ebû Dâvud, Vitr, 5; Tirmizî, Vıtr, 10; Nesaî, Kıyâmü’l-leyl, 51; İbn Mâce, İkâme, 117; Dârimî, Salât, 214).

Okudunuz mu?  İslamda doğum günü kutlamak günah mı ?

Anlamı: “Allah’ım, hidayet ettiklerinin yoluna beni de hidâyet et. Allah’ım, âfiyet ver. Dost edindiklerinle beraber beni de dost edin. Verdiğin şeyleri bana mübârek eyle. Hükmettiğin şeylerin şerrinden beni koru. Şüphesiz Sen hüküm verirsin, fakat kimse sana hüküm veremez. Senin sevdiklerin zelil olmaz. Senin düşman oldukların ise aslâ aziz olmaz. Rabbimiz sen mübarek ve yücesin. Allah’ın Rasulü Muhammed’e salat ve selam olsun”.


Cevap: Kunut Duaları

Kayıtsız Üye
Allâhümme innâ neste’înüke ve nestağfiruke ve nestehdîk. Ve nü’minü bike ve netûbü ileyke ve netevekkelü aleyk. Ve nüsnî aleyke’l-hayra küllehû neşküruke ve lâ nekfürük. Ve nahle’u ve netrukü men yefcürük.

Okudunuz mu?  Çok zor durumdayım dua

İnanc
SelamunAleykum ;

Vitr namazını kılıyordum . İmam namazını kılmıştı ve müezzin’de dua’sına başlamıştı..

Bende tam o sırada tekbir getirdim ancak kunut dualarını karıştırdım.

Allahümme innâ neste’înüke” duasıyla

Allâhümme iyyâke na’büdü” duasını karıştırdım iki kere

Allahümme iyyake na’büdü” duasını okudum diğer dua ”Allahümme innâ neste’înüke

bir türlü aklıma gelmedi ve bende rüküya gittim ve dua aklıma secdede geldi.

Sehiv secdesi yaptım acaba vitr namazım kabul olmuşmudur ?


Cevap: Kılmış olduğum Vitr namazı ile ilgili bir sorum olacak

Desert Rose
ve aleykumusselam ve rahmetullah
kunut dualarının birini okumak Hanefi’ye göre vacip yerine gelmiş olur
ikisini birden okumak sünnettir kardeşim,vacip yerine geldiğine göre
namazı iade etmek gerekli değildir.Rabbim amelleri kabul buyursun


Cevap: Kılmış olduğum Vitr namazı ile ilgili bir sorum olacak

İsmailAbi
rabbena dualarını okuyorum ben doğrumu yapıyorum?

Okudunuz mu?  Geçmişte yaşadığım azaplar aklıma gelip beni isyana sürüklüyor

Cevap: Kılmış olduğum Vitr namazı ile ilgili bir sorum olacak

İnanc
Soru : vitir namazında kunut duası bilinmiyorsa okunacak baska dua var mi?

Cevap : Kunut duasını okuyamayan kimse “Rabbenâ âtinâ ” duasını okur veya üç kere “Allâhümmgfir lî ” veya üç defa ” Yâ Rabbi ” der.

Okudunuz mu?  Meddi muttasıla örnekler

Kaynak : mustafakarataş


sevgiii
Allah razı olsun.bende tam bu soruyu soracakdım kunut dualarını bende bilmiyorum amentü ve inna atyneyı okuyordum.rabbenayı yazabilirmisiniz.yani Rabbena firliyi okumicaz değilmi?birde secdede oturduğumuzda sadece ettehiyyatuyu okuyup selam verebilirmiyiz yada illaki Allahümme salli barik ve rabbenağfirli ve rabbena atinayı okumamız gereklimi.


İKTİBAS
Tahiyyat okuyup selam verebilirsiniz ancak bunu alışkanlık hale getirmemelisiniz.

Ayrıca kardeşler vitir namazını tek kılmak şartıyla isterseniz 1 rekat veya 3 rekat veya 5 rekat veya istediğiniz kadar kılabilirsiniz. Yalnız Vitir namazı cemaatle kılınmaz ve yatsı namazının hemen akabinde de kılınmaz. Vitir son namaz ve gece namazıdır yani yatmadan önce kılınır.

Başkalarının sözlerinden elbette istifade edelim ama işin kolayına kaçıp hadislere bakmamazlık ta etmeyelim. Şimdi açın hadis kitaplarını ve bakın bakalım bunlar doğrumuymuş değilmiymiş.

Okudunuz mu?  Geçici nikah kıymak caiz mi? Süreli nikah geçerli mi?

sevgiii
nasıl yani yatsı namazını kılıp son sünnetden sonra hemen vitir namazını kılmayacakmıyız.birde yatsı namazını kılamadığımız zamanda nasl kaza edicez sadece farzınımı kılıcaz yoksa farz ve vitirimi kılıcaz.


İKTİBAS
İmam Ebu Hanife dışında cumhura göre Vitir sünnet yani nafile bir namazdır dolayısıyla nafile namaz’ın kazası olmaz.

Vitrin yatsıdan hemen sonra kılınamayacağına dair delilimiz aşağıdaki hadislerdir.

Hz. Aişe anlatıyor: “Resûlullah her gece vitir kılardı. Gecenin evvelinde de kıldı, ortasında da kıldı; sonunda da kıldı (ölümü sırasında) gecenin sonunda kıldı.”

[Buharî, Vitr 2, Müslim, Müsâfirîn 137, (745); Nesâî, Kıyâmu’l-Leyl 30, (3, 230); Tirmizî, Salât 334,(456), Sevâbu’l-Kur’an 23, (2925); Ebû Dâvud, Salât 343, (1435, 1437).]
Okudunuz mu?  Nalet olsun ne demek?

Hz. Câbir anlatıyor: “Resûlullah buyurdular ki: “Kim gecenin sonunda kalkamamaktan korkarsa vitrini gecenin başında kılsın. Kim gecenin sonunda kalkmayı umuyorsa gecenin sonunda vitrini kılsın. Çünkü gecenin sonunda kılınan namaz (gece ve gündüz meleklerinin huzurlarında ve şehadetleri altında kılındığı için) meşhûd ve mahzûrdur. Bu yüzden (gecenin başında kılınana nazaran) daha faziletlidir.”

[Müslim, Müsâfirîn 162, (755); Tirmizî, Salât 334, (455).]

sevgiii
ben hep yatsının hemen peşine kılıyordum ve çoğu kişi öyle yapıyor hatalımı kılıyoruz.


İKTİBAS
Valla sayın kardeşim şimdi buna itirazlar olacaktır ancak Sünnete göre doğru olan Vitrin yatsı namazından hemen sonra kılınmamasıdır. İnsanlar yatsıdan sonra üşenirler mesela tekrar abdest almak gibi, veya uykuları gelir düşüncesiyle yatsıdan hemen sonra kılınmaya başlanmış ve bu durum artık bu şekilde kabul görmüştür ama doğru değildir.

Okudunuz mu?  Muhammed İsminin Yanına en çok yakışan isim hangisi?

Yukarıda hadisleri verdik artık bundan sonra kim nasıl kılacaksa bir şey diyemeyiz sadece doğru olmadığını söyleriz o kadar.

Bunun dışında Allah’ın Rasulü “evlerinizi kabirlere çevirmeyin” demek suretiyle sünnetleri evlerinizde kılın demiştir ve kendisi de bütün sünnet/nafile namazları evinde kılmıştır. Ama bizde sünnet/nafileler de vitir de camide kılınıyor. Pekala Allah’ın Rasulünü örnek aldıklarını iddia edenler neden sünnet/nafileleri evlerinde kılmıyorlar?

Her meselede olduğu gibi burada da yanlış uygulamaları görüyoruz.

Okudunuz mu?  Dini bayramlar nasıl ortaya çıkmıştır

Kayıtsız Üye
Son sünneti kılarken yanlışlıkla vitir vacip namazına niyet ettim napmalıyım ?


arifselim
Niyet ettiğin için vitir namazına devam edersin ve vitir namazın geçerli olur. Çünkü yatsı kılınmıştır ve son sünnet kılınmasa bile kılınacak vitir namazı geçerlidir.

kunut duaları, konut duaları

Bu kategoride yer alan İstiğfar duasının seyyidi - Seyyidül İstiğfar duası arapça türkçe başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kunut Duaları Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.