Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:14
sizden91
Abone

Ferhat Ve Şirin hikayesi gerçekmi?

Ferhat Ve Şirin hikayesi gerçekmi?

@YŞE
Ferhat Ve Şirin hikayesi gerçek mi? Bilgi verir misiniz


Cevap: Ferhat Ve Şirin hikayesi gerçekmi?

İsrâ
söyle bir yazi buldum 🙂

Ferhad ile şirin hikayesi gerçek dışı mı?

Şehzadeler şehri Amasya’da geçtiği belirtilen ve asırlardır dilden dile anlatılan Ferhad ile Şirin efsanesinin aslında tamamen bir rastlantı ürünü olduğu ve gerçeği yansıtmadığı iddia edildi.

Okudunuz mu?  Evliliğim bitiyor ne yapmalıyım

Ferhad ile Şerin efsanesinin gerçekte İran edebiyatının bir ürünü olduğunu öne süren Samsun Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi Müdürü Mustafa Akkaya, "Ferhad ve Şirin hikayesi zaten hayali bir romandır. Bu romanın mevzusu olan Kesri ve Şirin’in aşkları tahrif edilerek "Ferhad ve Şirin" denilmiştir. İranlı şair ve yazar Nizam-i Gencevi’nin bu konuda oldukça meşhur ve geniş kapsamlı bir eseri vardır. Bu eser bütün dünyada tanınmaktadır. Kesri, İran Şahı Hüsrev-i Perviz, Şirin de, Bizans İmparatoru Morris’in kızı Marya’dır. Bunların suretleri İran’da Bistun dağındaki bir taşa oyulmuştur. Bistun Dağı, güney-batı İran’da Geylan beldelerinde meşhur bir dağdır. Bir yüzü yukarıdan aşağıya kadar düz, diğer yüzünde ise bir mağara içinde su gözü ve üzerinde Kesri ile Şirin’in suretleri vardır" dedi. Amasya’da geçen hikayeye de açıklık getiren Mustafa Akkaya, İran Şahı Hüsrev-i Perviz’in Anadolu’yu ve Amasya’yı işgal ettiği zaman emirlerinden Ferhad Efruhte’yi Amasya Valiliği’ne tayin ettiğine dikkat çekerek, "Şu anda Amasya’da bulunan su yolları, zamanın Amasya Valisi olan Ferhad Efruhte tarafından imar etmiştir. Halk daha sonra su için verilen bu olağanüstü çabayı Ferhat ile Şirin hikayesine uyarlamış ve öylece bilinmiştir. Tarihi gerçekler böyledir" diye konuştu.

Okudunuz mu?  Namazda Sağa Sola Nasıl Selam Verilir

Yanıt: Ferhat Ve Şirin hikayesi gerçekmi?

@YŞE
yani gerçek değilmi?


Soru: Ferhat Ve Şirin hikayesi gerçekmi?

şaf_ak
efsane…… 🙂


esin-ti
olsa n’olur olmasa n’olur??:)


rönesans
ferhat & şirin efsaneden ibaret.


sduman2003
arkadaşlar ne kadar çok biliyosunuz araştırmadan kitabesi var mezarları var ferhatın amasyaya getirdigi su kanalı var bir amasyalı olarak sizleri aydınlatmak için söyledim

Okudunuz mu?  Adet dönemindeki bayanlar

ömre bedel
bence de efsane


aslı
Bence de gerçektir. Çok güzel anlatılıyor.


Kayıtsız Üye
gerçek bence gerçek değilse niye o zaman amasyaya mezar yapmışlar bir amsyalı olarak bence gerçek diyorum


Kayıtsız Üye
o zaman gerçek zaten ben kitabını okumuştum çok gerçekiydi


ferhat ile şirin gercek mi, ferhat ile şirin hikayesi gerçek mi, ferhat ile şirin efsanesi gerçek mi

Bu kategoride yer alan Şafii mezhebine göre içinde etil alkol bulunan ilaç kullanılabilir mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ferhat Ve Şirin hikayesi gerçekmi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.