Anasayfa
8 Mayıs 2021, 3:42
Sohbet
Yönetici

Kararsızlığın Nedenler ve Sebepleri

Kararsızlığın Nedenler ve Sebepleri

esin-ti
Yetişkin olmak, karar almak ve bu kararların sonuçlarına katlanmak hatta bedelini ödemektir; yetişkinleri çocuklardan ayıran en önemli şey.

Kararsızlık, sizi etkileyen ve çoğunlukla karşıt duygu, düşünce, durum, kişiler ya da istekler arasında seçim yapabilme güçlüğünüzdür.

Kararsızlık, hem doğuştan kazandığınız bir eğilim hem de bir öğrenmedir. Hayatınızı ve geleceğinizi etkileyecek çok ciddi bir konuda, dönem dönem kararsız kalmanız normaldir. Bu durumun sürekli olması zamanla bir alışkanlığınıza da dönüşür. Kararsızlık, beraberinde bir konformizmi de getirir ve sizin bedel ödemenize sebep olur. Psikolog Reyhan Algül: Eğer sık sık kararsız kalıyorsanız, yaşamınızda yolunda gitmeyen bir şeyler var demektedir. diyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: Kararsızlığın, artık kronik bir rahatsızlık halini almasına Abulia denir. Bu noktada artık kararsızlığınız gündelik yaşamınızı aşarak, bir yaşam tarzı haline gelir ve en basit şeylerin kararını bile veremezsiniz.

Okudunuz mu?  Ninniler (ninni örnekleri)

Kararsız kalmanız, korkularınızla yüzleşememenize sebep olur. Psikolojinin sağlıklı insan modeline göre, insan sürekli kararsız değildir. Her türlü sorumluluğu üstlenmeye hazırdır. Vereceğiniz karar hatalı da olsa sonuçlarını yaşar, görür ve en önemlisi de bunlardan ders alırsınız. Sürekli kararsız olan kişilerin, beyin şemaları yanlış bilgi üretir. Bu şemalar yaşamınızı biçimlendiren, bakış açınızdaki her şeyin tayin edicisidir. Sürekli kararsız olan kişilerin beyin şemaları hatalı olanı seçme , hatalıyı seçersen kendini affetme , hatalıyı seçersen yalnız kalırsın gibi bir sürü yanlış mesajla doludur.

Okudunuz mu?  DUA EZBER ÇİFTLİĞİ - Çocuklara Namaz Dualarını Ezberletmek İçin...

Çocuklarınız, en çok sizi model alır. Kararsızlığınızın, çocuğunuzun ileriki yaşantısını olumsuz etkilediğini unutmamalısınız. Kararsız olduğunuzda obsesyonlarınız da fazlalaşır. Çoğunlukla obsesif kompülsif bozukluğuna sahip olmanız da kararsızlığınızı artırır. Depresyon girdiğiniz dönemde daha fazla kararsız olursunuz. Bazen de tam tersi kararsızlığınız sizi depresyona sürükleyebilir.

Okudunuz mu?  İnternet bağımlılığından kurtulmanın yolları

Kararsızlığınızın görüldüğü durumlar

• Geçirdiğiniz bazı ameliyatlar sonrasında.

• Felç ya da beyin kanamalarınız olduğu durumlarda.

• Bunama rahatsızlığı geçirdiğinizde.

• Çeşitli beyin hasarlarında kararsızlık haliniz görülebilir.

Bazı ailelerde anneler önce döverler sonra da çocuğa sarılıp ağlarlar. Sergilediğiniz bu davranış yanlıştır. Bu tutum sonucunda çocuğunuz, sizin duygularınızdaki kararsızlığınızı görür ve öğrenir. Bazen çocuğunuzun yaptığı hiçbir şeye önem vermemeniz, onun öz güveninin kırılmasına sebep olur. Bir kere bile sizden olumlu geri dönüşüm duymayan çocuğunuz, hep nerede yanlış, nerede doğru yaptığını düşünür ve karar veremez duruma gelir.

Okudunuz mu?  Çoçuklara Sevimli Tavşan Resimleri (Boyama Resimleri)

Bazen çocuğunuzun üzerinde çok baskın olmanız, onun katı bir süper ego yani üst benlik (Kuralcılık, millet ne der diye yaşamak vs.) gelişmesine yol açar. Buda sizi hata yapmamanız adına zorlar.

Kararsızlığınızın sebebi

• Öz güven eksikliği

• Gelecekten korkma

• Bedel ödemekten korkma

• Sorumluk taşımak istememe

• Hayır diyememe

• Başkaları ne der korkusu

• Böyle yetişmiş olmak

• Öğrenmiş olmak

Kararsızlığınız, iş ve okul yaşamınızda da kötü sonuçlar doğurur ve yeniliklerden korkmanıza sebep olur. Örneğin; işinizi bir türlü değiştiremiyor ya da daha iyi bir iş bulsanız bile kararsız kalıyorsanız bu durum yaşamınızı olumsuz etkilemeye devam edecek demektir.

Okudunuz mu?  Toplumdaki Ayrık Otları

Karar vermeniz ne kadar güçleşirse, anksiyet ve geriliminizde o kadar artar. Sonunda bu gerilim ve anksiyetiniz sağlıklı görüş açınızı bulandırıp yanlış kararlar almanıza sebep olabilir. Yanlışı seçmemek uğruna kararsız kalmanıza rağmen, kararsızlığınız sizi öyle bir boyuta getirir ki doğru değerlendirme yeteneğinizi kaybeder ve yanlışı seçersiniz.

Okudunuz mu?  İslamın şartları (çocuklar için)

Karasızlığa en fazla neden olan bazı durumlar

Yaklaşma-Yaklaşma çatışması (+, +): Aynı anda, aynı şiddette istenen iki güdüden bir tanesini seçememe halinizidr. Hem elbise hem etek almak isteyip de sadece birine paranız yetiyorsa ve bu yüzden elbise ya da etekten birini bırakmak zorunda kararsız kalmanız yaklaşma-yaklaşma çatışmasına örnek olarak verilebilir.

Yaklaşma-Kaçınma çatışması (+, -): Bu çatışmada, hem hoşa giden hem de gitmeyen olayları bir arada yaşarsınız. Örneğin; evlenmek isteyen bir erkeğin, evliliğin getireceği sorumluluklardan korkması; abur cubur yemek isteyen kişinin şişmanlıktan korkması, yaklaşma-kaçınma çatışmasına örnek olarak verilebilir.

Okudunuz mu?  Çocuklara Dini Sorular

Kaçınma-Kaçınma çatışması (-, -): Aynı anda iki istemediğiniz durumdan bir tanesini seçmek zorunda kalmanız durumudur. Kısacası iki kötüden birini seçmenizdir. Ne okumak ne da çalışmak isteyen kişini durumu örnek verilebilir.

Dönem dönem kararsızlıklar yaşayabilirsiniz bu çok normaldir. Önemli olan dozajıdır. Bazı durumlarda beklemeniz ve sakinleşmeniz daha doğrudur. Hayatınız adına önemli bir kararı çok kolay veremeyebilirsiniz ama bir meyve için bile kararsız kalıyorsanız, saatlerce düşünüyorsanız, bu durum sizin için sorun oluşturuyor demektir.

Zaman, gözlerimizin önündeki cam sileceğidir. Fazla yağmur ıslatsa da o gide gele camlarımızı temizler. Acele karar vermeyin ama kararsız da kalmayın. Yaptığınız şeyler için duyduğunuz pişmanlık zamanla geçebilir ama yapmadığınız şeyler için duyduğunuz pişmanlık hiç geçmez. Bol kararlı günler diliyoruz.

Okudunuz mu?  Okul öncesi eğitimde oynanan oyunlar

Cevap: Kararsızlığın Nedenler ve Sebepleri

caferi
en kötü karar, karasızlıktan iyidir


Yanıt: Kararsızlığın Nedenler ve Sebepleri

esin-ti
< en kötü karar, karasızlıktan iyidir >
bir noktada gerçekten öyle oluyor..


Soru: Kararsızlığın Nedenler ve Sebepleri

İsrâ
güzel bir paylasimdi esinti tesekkürler, Allah c.c. razı olsun

Okudunuz mu?  Çoçuklara Minik Kedicikler Resimleri (Boyama Resimleri)

Ecrinim
< Yaklaşma-Kaçınma çatışması (+, -): Bu çatışmada, hem hoşa giden hem de gitmeyen olayları bir arada yaşarsınız. Örneğin; evlenmek isteyen bir erkeğin, evliliğin getireceği sorumluluklardan korkması; abur cubur yemek isteyen kişinin şişmanlıktan korkması, yaklaşma-kaçınma çatışmasına örnek olarak verilebilir >
kendimde zaman zaman buna benzer kararsızlıklar yaşıyorum
bu noktada özgüvenim devreye girerek beni olumlu yönde motive ediyor ve çabucak atlatıyorum.
genel olarak değerlendirdiğimiz taktirde tüm insanların yaşamlarında aile yapısı büyük önem arz ediyor,bilinçli ailelerde yetişen bireyler aynı bilinci kendi ailelerinde oluşturabiliyor,sonucunda da sağlıklı nesiller oluşuyor.
Güzel paylaşımdı,Allah razı olsun..

Okudunuz mu?  Kardeşlerin Birbirine Karşı Görevleri

Ezon
Bende 23 yasında genç bir kızım erkek arkadaşım var fakat bir türlü evlensem mi evlenmesem mi ikilemdeyim psikolojik sıkıntılar yaşıyorum birde yardım eder misiniz ne yapmam gerek bu bana engel olacak gibi duruyor sanki evliliği yürütemeyecekmişim gibi


islamda kararsızlık, kararsızlık

Bu kategoride yer alan Gelin Kaynana İlişkileri başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kararsızlığın Nedenler ve Sebepleri Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.