Anasayfa
12 Temmuz 2022, 22:49

İslamda çiğ et, çiğ köfte, çiğ pastırma ve çiğ sucuk yemenin hükmü nedir?

İslamda çiğ et, çiğ köfte, çiğ pastırma ve çiğ sucuk yemenin hükmü nedir?

@hmet
İslamda çiğ et, çiğ köfte, çiğ pastırma ve çiğ sucuk yemenin hükmü nedir?
Cevap:

Eşyada aslolan ibâhadır. Yani bir şeyin haram olduğuna dair bir delil (ayet ya da hadis) bulunmadıkça onun helal olduğuna hükmedilir. Kur’an-ı Kerim’de yenilmesi haram kılınan şeyler ise; leş, akıtılmış kan, domuz eti ve Allah’tan başkası adına kesilmiş hayvanlardır. (Bkz: Bakara, 2/173; Maide, 5/3; En’am, 6/145 ve Nahl, 16/115)

Okudunuz mu?  Kadınlar kimlerin yanında başı açık durabilir?

Peygamberimizin hadislerinde ise yırtıcı vahşi kara hayvanları ile yırtıcı kuşlar da yasaklanmıştır. (Bkz: Ahmed b. Hanbel, 1/244, 289, 302, 326; Buhari, Zebaih, 28–29, Tıp, 57; Müslim, Sayd, 12; İbn Mâce, Sayd, 13; Ebû Davud, Et’ime, 25, Sünnet, 5;Tirmizi, Sayd, 9, 11, Et’ime, 6,7, Siyer, 11; Nesai, Büyu’, 79)

Okudunuz mu?  Miraç ve isra hadisesini inkar eden ne olur?

Allah Teala insanlara temiz olan yiyeceklerden yeme emri vermiştir:

Ey iman edenler! Size verdiğimiz rızıkların temiz / tayyib olanlarından yiyin, eğer siz yalnız Allah’a kulluk ediyorsanız O’na şükredin. (Bakara, 2/172. ) Buna benzer daha birçok ayet vardır. (Bkz: Bakara, 2/168; Mâide, 5/88; Enfâl, 8/69; Nahl, 16/114; Tâhâ, 20/81; Mu’minûn, 23/51)

Okudunuz mu?  Sincap eti yemek haram mı?

Allah domuz etini haram kılarken onun pis (rics) olduğunu belirtmiş (En’am, 6/145), Peygamberimizin de temiz olan şeylerin helal, pis / habîs olan şeyleri de haram kıldığını (A’raf, 7/157) bildirmiştir. Buna göre dinimizde temiz olan şeyler helal, pis olan şeyler ise haramdır. Hakkında ayet ya da hadis bulunmayan konularda karar bu ilkeye göre verilir. Çiğ et, çiğ köfte, çiğ pastırma gibi şeylerin haram olduğuna dair herhangi bir delil bulunmamaktadır. Bunlar pis de değildir. O halde bunları yemek caizdir.

Okudunuz mu?  Wc de taharetlenirken vesveseden kurtulamıyorum. Taharetlenmenin dinimizdeki hükmü nedir?

Cevap: İslamda çiğ et, çiğ köfte, çiğ pastırma ve çiğ sucuk yemenin hükmü nedir?

İZGEN
insanları hayvanlarden ayıracak temel özellikler ve davranışlar vardır bunlardan biriside yeme içme şeklimizdir mecbur kalmadıkça etin çiğ yenmesi dinen ve sağlık açısındanda uygunsuzdur


çiğ et yemenin hükmü, islamda et yemenin hükmü, bastirma helal midir

Bu kategoride yer alan Saçlardaki akları boyamak caiz mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İslamda çiğ et, çiğ köfte, çiğ pastırma ve çiğ sucuk yemenin hükmü nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.