Anasayfa
7 Mayıs 2021, 7:11

Alay Etmenin Hükmü Nedir?

Alay Etmenin Hükmü Nedir?

ömerhattab
Alay Etmenin Hükmü Nedir?

İstihza, alay etmek; gülmek maksadıyla bir kimseyi küçük düşürmek ve onun bir ayıbına dikkat çekmektir. Bu, sözle yapılabildiği gibi fiil, işaret ve taklit etmek şeklinde de yapılabilir. İstihza etmek de, alay edilene gülmek de haramdır.

Okudunuz mu?  Saça hint kınası yakmak günah mı

Nitekim allah-u Zülcelâl, ayeti kerimede şöyle buyurmuştur; Ey iman edenler! Bir topluluk diğer bir toplulukla alay etmesin. Belki de onlar, kendilerinden daha iyidirler. Kadınlar da kadınları alaya almasınlar. Belki onlar kendilerinden daha iyidirler. Kendi kendinizi ayıplamayın, birbirinizi kötü lakaplarla çağırmayın. İmandan sora fâsıklık ne kötü bir isimdir! Kim de tövbe etmezse işte bu kimseler zalimlerdir. (Hucurat; 11)

Okudunuz mu?  Cenaze evinde yemek yemek günah mıdır?

Abdullah İbn-i Abbas (radiyAllahu anhu), Kuranı Kerim’deki; Vay bizim halimize! Bu kitap ne küçük, ne büyük hiçbir günahı bırakmamış, hepsini kaydetmiştir. (Kehf; 49) ayetini tefsir ederken şöyle demiştir; Burada sözü edilen küçük bir günah, bir Müslümanla alay edilirken tebessüm etmek, büyük günah ise buna gülmektir.

Okudunuz mu?  Alafranga tuvalette (klozette) idrar sıçratmadan ayakta bevl etmek günah mıdır?

Anlatıldığına göre, birisi, Hz. Peygamber (sallAllahu aleyhi vesellem)’in yanında bir başkasının taklidini yaptı. Hz. Peygamber (sallAllahu aleyhi vesellem) bundan rahatsız oldu ve: Allah’a yemin ederim, bütün dünya bana verilse, bir kimseyi küçültücü mahiyette taklit etmek istemem buyurdu. (Ebu Davud, Tirmizi)

Okudunuz mu?  Taharet alırken tenasül uzvuna su kaçması orucu bozar mı?

Bilindiği gibi insanların yaratılışıyla alay etmek, aslında allah-u Zülcelal’in kudret ve hikmetiyle alay etmektir. Çünkü bu şekilde yaratmayı O uygun bulmuş ve insanları bu şekilde kendisi yaratmıştır. Bu sebeple, bir adam, küçültücü ve alaycı bir bakışla bir zencinin yüzüne bakınca, zenci; insanı düşündüren şu cümleleri söylemiştir; Ne o? Boyayı mı beğenmedin, yoksa boyacıyı mı beğenmedin?

Okudunuz mu?  Cünüpken bebeğe dokunulur mu

Kaynak: Seyda Muhammed Konyevî; Günümüz Meselelerine Fetvalar, Reyhanî Yayınları, 2004, İstanbul.


Cevap: Alay Etmenin Hükmü Nedir?

ugurdogan
< Abdullah İbn-i Abbas (radiyAllahu anhu), Kuranı Kerim’deki; Vay bizim halimize! Bu kitap ne küçük, ne büyük hiçbir günahı bırakmamış, hepsini kaydetmiştir. (Kehf; 49) ayetini tefsir ederken şöyle demiştir; Burada sözü edilen küçük bir günah, bir Müslümanla alay edilirken tebessüm etmek, büyük günah ise buna gülmektir. >
Bir Müslümanla alay edilirken tebessüm etmek küçük günah mı?
O yüzden mi Peygamber(s.a.v) "Bir müslümanı haksız yere incitmek, Kâ’be’yi yetmiş kere yıkmaktan daha günahtır." buyurmuştur?
Söyleyen sahabi de olsa, bir müslümanla alay edilirken tebessüm etmenin küçük günah olduğu sözüne inanmıyorum.

Okudunuz mu?  İğdiş edilmiş yani hadım edilmiş kısırlaştırılmış hayvanı kurban etmek caiz midir?

insanlarla alay etmenin günahı, alay etmenin günahı, Alay etmek taklit etmek günahmı

Bu kategoride yer alan Gayri müslim bir arkadaşın cenazesine katılmakta bir mahsur var mıdır başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Alay Etmenin Hükmü Nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.