Anasayfa
20 Ağustos 2023, 3:10
Alim
Yönetici

Şeyh Seyyid Abdurrezzak El-haleli Hz.lerinin şeyh Ahmed El-hazneviye Intisabı

Şeyh Seyyid Abdurrezzak El-haleli (k.s)

seyyidsultan
ŞEYH ABDURREZZAK HAZRETLERİNİN İLME VERDİĞİ ÖNEM


Şeyh Abdurrezzak Hazretlerinin çok uzun ve örnek alınacak bir ilim yolculuğu vardır. İlme verdiği ehemmiyeti anlamak için onu iyi tanımak gerekir.
Seyda Hz. gençliğinde ilim talebi için ,İslam’a daha iyi hizmet vermek için on bir öğrencisi ile Irak’ın Erbil şehrine gitmiş, zamanın meşhur alimlerinden Molla Abdullah ve oğlu Muhammed Eminden ders almışlardır . Burada icazet alıp Suriye Devletinin Amude şehrine geçmiştir. Amude şehrinde bulunan ,o zamanın meşhur alimlerinden Molla Ubeydullah Hazretlerinden şifa-i bir icazet alıp medresesinde iki yıl müderrislik yapmıştır. Molla Ubeydullah Hazretleri, Şeyh Abdurrezzak Hazretlerinde bulunan o üstün ilmi çok beğenmiş ve ihtiyarlığından dolayı da medresesini Seyda Hazretlerine teslim etmiştir. Seyda Hazretleri daha sonra Amude ile Kamuşlo şehirleri arasında bulunan Haremreş köyünde altı ay imamlık yapmıştır. Haremreş Köyünden Tela fer’e , Tela fer’den de Gabari aşiretine bağlı Halit köyüne yerleşmiştir. Seyda Hazretleri Halit köyünde iken o zamanın meşhur tarikat şeyhi ve Mutasavvıf alimi Şeyh Ahmed-ul Haznevi Hazretlerinden teberruken ilmi icazeti almıştır. Seyda Hazretlerinin ilmi üstünlüğünü en iyi şekilde muhterem murşidi Şeyh Ahmet-ul Haznevi Hazretleri ifade etmiştir:
—Mümkün olsaydı yanımda bulunan bütün âlimlerin onun yanında tekrar ilim tahsil etmelerini isterdim.
Burada yetmişe yakın talebe yetiştirmiştir. Yirmi bire yakın yetim öğrenciye icazet vermiştir. Bunlar arasında Meşhur âlimlerden Muhammed Emin Hayderi ve Muhammed Nur
Vardır. Seyda Hazretlerinin talebelerinin talebelerinden Molla Abdullah Buzguri şöyle anlatıyordu:
Seyda Abdurrezzak Hazretleri varını yoğunu ilim neşretmeye ve tedrisat yapmaya harcardı. Zamanının birçoğunu talebelerine harcardı. Seyda Hazretleri sabah namazından sonra derslere başlayıp, gece saat on ikiye kadar derslere devam ederdi. Bir gün Seyda Hazretleriyle beraber Şeyh Ahmet-ul Haznevi’yi ziyaretine gitmiştik. Şeyh Ahmet-ul Haznevi Hazretleri, Seyda Hazretlerine sordu:
—Bu kadar talebenin derslerini nasıl yetiştiriyorsun?
Seyda Şeyh Abdurrezzak Hazretleri şöyle cevap verdi:
—Namazları camide kılıyorum, salâvatlarımı yolda yapıyorum ve tesbihatlarımı ise ders esnasında.
Seyda Hazretleri seksen dört yılk yaşamının atmış bir yılını ders vermekle geçirmiştir. Seyda Hazretleri ilime hizmet eden talebelerini çok severdi ve gücünün yettiği nispetinde ihtiyaçlarını giderirdi.
Seyda Hazretlerinin üstün ilmi fazileti münasebetiyle o zamanda ilim sevdalıları her taraftan akın akın Seyda hazretlerine gelirlerdi. Suriye’den, Irak’tan ve Türkiye’den talebeler aralıksız ilim talebi için gelmişlerdir.. Bunalar arasında halen hayatta bulunan birçok ünlü âlim vardır. Suriye’de en gözde talebelerden M.A. Macit Topuz ve şu an Amerika’da hizmet eden Molla Muhammed Er, Şam’da bulunan Emevi kavminin imamı Molla Hüseyin ve Şeyh Ahmet-ul Haznevinin Torunu Şeyh Seyfedin, Kuzey Irak’ın Diyanet İşleri eski başkanı Şeyh A.Selam, Türkiye’de ünlü âlimlerden Molla Zübeyir Arnasi, Molla İbrahim ldız, Molla Bedirhan Taşçı, Molla Muhammed Nur, Kürtçe Mevlidin yazarı ve ünlü âlim Molla Muhammed Hayderi, Ankara vaizi Molla Selim Yılmaz, İzmir Elmalı Müftüsü Molla Halit (Lice), İstanbul Emekli Vaizi Molla Ahmet, Viranşehir Emekli Müftüsü Molla Yusuf, İlahiyat fakültelerindeki birçok öğretim görevlisi, Profesör ve diyanet görevlisi Seyda Hazretlerinden icazet almışlardır.
Seyda Hazretlerinin öğrencisi Merhum Molla İbrahim Yıldız anlatıyor:
—Seyda Hazretleri o kadar talebe yetiştirdi ki sayılarını net olarak bilmiyorum ama üç bine yakın talebe yetiştirdi.
Seyda Hazretlerinin okuduğu ilimler: Sarf, nahiv, mantık, felsefe, belagat, hadis, fıkıh, akaid, usul-ul fıkıh, vadih, tefsir, astronomi, coğrafya, matematik, fen bilimleri ve edebiyat. Ayrıca bu ilimlerde talebelerine ders vermiştir.


Şeyh Seyyid Abdurrezzak El-haleli Hz.lerinin şeyh Ahmed El-hazneviye Intisabı

seyyidsultan
Asrımızın Sultanları
Şeyh Muhammed Diyauddin El-Nurşin,Şeyh Ahmed El-Haznevi,Şeyh Seyyid Abdurrezzak El-Haleli,Şeyh Seyyid Selahaddin El-Haleli (ks)

Okudunuz mu?  İblis (şeytan) tevbe ederse Allah affeder mi?

ŞEYH SEYYİD ABDURREZZAK EL-HALELİ HZ.LERİNİN ŞEYH AHMED EL-HAZNEVİYE İNTİSABI

Şeyh Seyyid Abdurrezzak Hz.leri Asrımızda Şeyh Ahmed El-Haznevinin Yetiştirdiği en Gözde salik-i (maneviyatta İlerleyen ) ve Halifesidir
Şeyh Ahmed Hz.leri Şeyh Abdurrezzak Hz.leri kendilerine insap ettiğinde gusül tevbesini verirken yarabbi ben pişmanım bütün yapmış olduğum günahlardan keşke yapasaydım diyor şeyh abdurrezzak hz.leri ise yarabbi ben pişmanım bütün yapmış olduğum günahlardan keşke 100 misli ile daha çok günah işleseydim diyor. Orda bulunan haznevi hz.lerinin halifeleri sofileri imamları hepsi dehşete düşüyor ne diyor bu adam delimidir nedir neden böyle söyledi acaba diye kendi aralarında konuşmaya başladılar.tevbeyi veren haznevi hz.leri cemaat dönüp şöyle buyuruyor kendisi benden tevbeyi aldığı sırada bütün günahlarının 100 misli ile hayra dönüştüğünü aynel yakin olarak gördü.onun içindir ben pişman deilim keşke 100 misli daha çok günah işleseydim dedi. Çok kısa bir sürede haznevi hz.lerinden halifelik alan Şeyh Seyyid Abdurrezzak El-Haleli Hz.lerinin Budurumuna herkes haset etmeye başlıyor herkes çok şaşırıyor.Buna ayan olan Haznevi hz.leri Cemaatini Toplayıp onlara Şunları söylüyor.Molla Abdurrezzak Daha Bana İnsap Etmeden Önce Kalp Lambasının Gazı Doluydu O dolu bir şekilde geldi bana Bana Düşen Sadece Fitili yakmak oldu Buyurdular.

Okudunuz mu?  Yusuf Hamedâni Hayatı ve eserleri hakkında geniş bilgiler

Şeyh Abdurrezzak Hz.leri Çok Derin ve mudakkik bir alimidi Günümüzde Doğu anadoluda Ve hemen hemen Btün Bölgelerde Onun yetişdiği Talebelere Rastlayabilirsiniz Hatta Şeyh Ahmed el-Haznevi Keşke Benimde Boş Vaktim Olsaydıda Molla Abdurrezzakın Yanında Ders Alsaydım Buyurdular.Şeyh Abdurrezzak Hz.leri Turkiye Dönerek Üstadının Tarikatını Bütün Türkiyeye Yaydı Şeyh Ahmedel Haznevinin Bütün Halifeleri Ve Evlatları Kendisini Çok Sever ve Bütün işlerinde Kendisi ile bizzat istişare eder onun verdiği karara göre Hareket ederlerdi. Nitekim Şeyh Ahmedel Haznevi Vefat Etmeden Önce Kendisini Şeyh Abdurrezzak Hz.lerinin Yıkmasını Ferman Etmiştir. Kendisi ile birlikte Şeyhini yıkamaya Yardım Eden Kişi Anlatıyor vAllahi Ben Şeyh Ahmedin Mübarek Bedenlerinin Su İle deilde Şeyh Abdurrezzakın Göz yaşlarıyla Yıkandığına Şahidim O kadar ağlıyorduki göz yaşları şeyh ahmedi sırılsıklam etmişti. vasiyetinde Yerine kimin Geçeceğini Tayin Etmeyen Haznevi Hazretlerinin Halifeleri Toplanarak Şeyh Abdurrazzakın İstihare Etmesini İstediler . İstiharede eden Şeyh Abdurrezzak çoğu Zaman Ayan Bir şekile Gördüğü Kerametleri Rüyda Gördüm Derdi. ve Bu olayda öyleydi Şeyh Abdurrezzak hz.leri Şeyh Ahmed el-haznevinin yanıma gelerek belime Altın Bir Kemer Bağladığını Gördüm Bende O kemeri gidip Şeyh mahsumun Yanına vardıp kendi belimden söküp Onun Beline Bağladım. Yani İrşad Tağtına Şeyh Abdurrezzak Hz.lerini Şecen Şeyh Ahmed El-Haznevi Hz.lerinin Ehlibeytine Olan Sevgisinden Dolayı O Manevi Kemeri Şeyh Ahmed El hz.lerinin Ehli beytinden birinin Devam Ettirmesini Ve Bu Kapının Kapanmamsını istemiş. Ve Kendileri Anavatanı Türkiyeye Dönmüştür. İrşad Makmamında Zirvede Olduğu İçin Tarikatı Turkiyeye Öyle Bir Yaydılarki Şeyh Ahmedin O büyük Feyiz Ve Nisbetinden Dağlar Ve taşlar Bile Nasiblerini Aldılar.1980 Yılında Vefat Eden Bu Büyük Veli Mürşid-i Kamil Kendi Yerine Zahiri ve Manevi İlimlerde Kemale Ulaşmış, İrşad Tahtına Kendi Evladı Ve Halifesi Olan Şeyh Seyyid Selahaddin Hz.lerini Bıraktılar. Babasının İstikametinde Ayrılmayan Seyyid Selahaddin Hz.leri Kuran Ve Sünnetin Yolunda Aynen Babaları Gibi İslam Dinini Ve Nakşibendi Tarikarını İhya Ediyorlar Bİnlerce Alim Yetiştiren Seyda Hz.leri Maneviyat Deryasında Bir umman Rahmani Feyiz Ve nisbetin Sağanağıdır .Bu Bütün Dünyada Kendisine İntisap Edip Hakkıyla Kuran Ve Sünnetin İstikametini Tutmuş Resuli Ekremin Ahlakıyla Ahlaklanmış.Kemal Derecelerine Ulaşmış . Nefislerini Yenmiş Allah’a Layıkıyla Kulluk makamına Erişmiş Ve İnsanaların Hidayetine Vesile Olan Bir çok Alim Halife Ve mürid Yetiştirmişlerdir.Allah’ Teala Bizleri Onların Hayır Ve bereketlerinden mahrum Etmesin.

Okudunuz mu?  Şeytanın Askerleri

Hazırlıyan Fırat Kıdır


şeyh abdurrezzak el haleli, ahmet haznevi, ahmed ül haznevi

Bu kategoride yer alan Süleyman Hilmi Tunahan başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Şeyh Seyyid Abdurrezzak El-haleli Hz.lerinin şeyh Ahmed El-hazneviye Intisabı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.