Anasayfa
8 Mayıs 2021, 10:28
missa8
Abone

Bebeğe savaş ismini koymak caiz mi?

Bebeğe savaş ismini koymak caiz mi?

Kayıtsız Üye
bebeğe savaş ismini koymak caizmi


Cevap: bebeğe savaş ismini koymak caiz mi?

Desert Rose
Çocuklara koyduğumuz veya koyacağımız isimlerin anlamlarının, dinimize, örf ve âdetimize uygun olup olmadığını öğrenmek, uygun değilse, değiştirmek gerekir. Haklı sebeplerle adını veya soyadını değiştirmek isteyenler de çıkabilir. Böylece isimlerin anlamlarını bilmek faydalı olur.

Okudunuz mu?  Şeyh Ahmed bedevi hz. türbesi

Bu konuda yazılmış piyasada birkaç kitap vardır. Kimisi çok geniş. Ne kadar Arapça veya Farsça kelime varsa, isim olarak kitaba yazmışlar. Kimi de, çok basit yazıp, kelimenin gerekli bütün anlamlarını yazmamış. Hepsinin ortak yönü, mastar halindeki isimleri, mastar olarak tarif etmişler. Bir şey isim halini alınca, artık o mastarlıktan çıkar. Mesela Türkçede yanlış olarak, meşhur kelimesi yerine, (Falanca şöhret oldu) diyorlar. Bir çocuğa Şöhret ismi verilmişse, bunun anlamı (meşhur olmak) denmez. Burada Şöhret kelimesini meşhur, ünlü olarak bildirmek gerekir. Çünkü maksat budur.

Okudunuz mu?  Duaya el açmak farz mıdır ?

Kelime isim olunca İslam, cihad kelimeleri de böyledir. Bu kelimeler isim olarak konmuşsa, artık, İslam’a, müslüman olmak denmez. Müslüman olan diye tarif edilir. Cihad kelimesine de savaş, savaş etmek denmez. Allah için savaşan denir. Cihad kelimesinin biraz daha kuvvetlisi Câhid’dir. Bunun da daha kuvvetlisi Mücâhid’dir. İsim olarak konunca, artık, Cihad da, Câhid de, Mücâhid de, biri diğerinden daha kuvvetli olmak üzere, cihad eden anlamına gelir.

Okudunuz mu?  Cennette dünyadaki anılarımızı hatırlayacak mıyız ? İstersek kötü anılarımızı unutturabilecek miyiz ?

—————————

SORU: Selamünaleyküm hocam. Çocuğa isim koyarken dikkat etmemiz gereken hususlar nedir? İsmin Arapça veya Türkçe olması farkeder mi? Konu ile ilgili bir Ayet veya Hadis-i Şerif var mı? Melih ve Görkem isimleri verilmesi uygun isimler midir? Araştırmama rağmen bu konuda net bir bilgiye ulaşamadım. Zamanımız kısıtlı olduğu için bir an önce kalbimizi rahatlatacak ve doğru karar almamızı sağlayacak bir bilgiye ihtiyacımız var. Cevabınızı bekliyorum. Teşekkür ederim.

CEVAP: Selamünaleyküm.
İsimlerin Arapça olması ile Türkçe olması arasında bir fark yoktur. İsimlerin anlamı ve çağrıştırdıkları mefhumlar önemlidir. İman ve ahlâk açısından sakıncalı bir çağrışım yapmayan her isim verilebilir. Dikkat ederseniz, isim de bir kültür meselesidir. Kültür de en önemli savaş sistemleri arasında yer almaktadır. Bir tek kişi üzerinden de olsa savaşta taviz vermeme ilkesine sadık kalmamız önemli bir husustur. Melih, Arapça kökenli bir isimdir. Görkem ismi ile yaklaşık aynı anlamları vermektedir. Siz yine Melih isimini tercih etseniz da

Okudunuz mu?  Çift cinsiyetli doğmak

Nureddin Yıldız


savaş ismi caiz mi, çocuğa savaş ismi koymak caiz midir, Savaş ismi harammı

Bu kategoride yer alan Küfürlü şeyler dinlemek günah mı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Bebeğe savaş ismini koymak caiz mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.