Anasayfa
2 Ağustos 2023, 0:17
Kavramlar
Abone

Azab Ne Demektir?

Azab Ne Demektir?

Fetva Meclisi
AZÂB NEDİR?

Sözlükte "mastar olarak susuzluğun şiddetinden yemeyi terk etmek, vurmak, "an" edatı ile kullanıldığında men etmek; isim olarak; ceza, zarar, ezâ, işkence, insana elem veren ve zor gelen şey" anlamına gelir. Bu kavram Kur’ân’da çoğunlukla inkâr ve isyân edenlerin dünya veya âhirette Allah tarafından cezalandırılmalarını ifade etmek için kullanılmıştır. Allah, hiç kimseye suçu olmadan azab etmez. Allah, îmân edip sâlih amel işleyenlere mükâfat vaad ettiği gibi inkâr edip isyân edenlere de azab vaadinde bulunmuştur.
İnsanların birbirlerine yaptıkları kötü muâmele de "azap" kelimesi ile ifâde edilmiştir. Meselâ Firavun’un İsrâil oğullarının erkek, çocuklarını öldürmesine "azap" denilmiştir (A’râf, 7/141).
Zina yapanların (Nisâ, 4/25; Nûr, 24/2, 8) ve cumartesi günü balık avlama yasağını ihlal eden Yahûdilerin cezalandırılması (A’râf, 7/165), fakirin hakkını vermeyenlerin bağ-bahçe ve ürünlerine âfet uğraması (Kalem, 68/33), Nuh kavminin suda boğulması (Nuh, 71/1), dolu düşmesi, şiddetli yağmur yağması, yıldırım çarpması, zelzele, sel felâketi ve âfet olması (En’âm, 6/65), açlık (Mü’minûn, 23/18), insan öldürme (Lokmân, 31/21), dövme, işkence vb. kötülükler (Yâsin, 36/18), kabir hayatında (En’âm, 6/93), dünya ve âhirette Allah tarafından günahkârlara verilen cezâlar (Ra’d, 13/34) azâb kavramı ile ifâde edilmiştir.
Kâfirler için "büyük, alçaltıcı, acıklı (Bakara, 2/7, 90, 104), şiddetli (İbrâhim, 14/2), sürekli (Mâide, 5/37) ve kötü (A’râf, 7/165) bir azâb olduğu bildirilmiştir.
Azâb’ın zıddı rahmet’tir. Yüce Allah, "…Azabıma dilediğimi uğratırım, rahmetim ise her şeyi kuşatmıştır…" (A’râf, 7/156), "…Ben çok bağışlayan, çok merhamet edenim, fakat benim azabım da çok acı bir azaptır." (Hicr, 15/49-50) buyurmuştur. Azap kelimesi Kur’ân’da 321 defa geçmiştir. Özellikle inkâr edenler cehennem azabı ile tehdit edilmişlerdir (Duhân, 44/56; Mülk, 67/6; Haşr, 59/3; Nisâ, 4/56). (İ.K.)
Kur’ân’ın cehennem tasvirlerinden anlaşıldığına göre, ahiret azâbı fizyolojik ve psikolojik olmak üzere iki kısımdır. Birincisi bedeni etkileyen yakıcı ateşler, dondurucu ya da kaynar sular, demir topuzlar, ateş yalaklar, örtüler, zakkum, dikenli ağaçlar, katranlar ve kelepçelerdir (Saffat, 37/ 62-63; Nisâ, 4/55; İbrahim,14/16,17, 49; İnsan, 76/4; Kehf, 18/29; Mü’min, 40/71-72). Bu âyetlerden biri şöyledir: "Biz, onların boyunlarına halkalar geçirdik çenelere kadar dayanmaktadır. Bu yüzden kafaları yukarı kalkıktır." (Yâsin, 36/8) Ruhlara şiddetli ızdırap ve tasa kaynağı olan ikinci tür azab ise suçluların Allah’ı görmemeleri, Allah’ın onları azarlaması, onlarla konuşmaması ve yüzlerine bakmamasıdır (Kıyamet, 75/24-25; Mutaffifin, 83/15; Al-i İmran, 3/75). (F.K.)

Okudunuz mu?  Şefaat Nedir?

Cevap: Azab Ne Demektir?

@hmet
Azab nedir veya ne anlama geliyor.
Dünyada işlenen suç ve kabahate karşılık olarak ahirette çekilecek ceza.


Yorum: Azab Ne Demektir?

Yaralı Melle
Azab ne demek

Sözlükte sıkıntı, ceza ve işkence anlamındaki azap kelimesinin dünyevi ve uhrevi boyutu vardır. Kur’ân’da pek çok âyette yer alan azap kelimesinin taşıdığı anlam daha çok âhiret boyutlu olmakla birlikte; bunun, insanlar arası ilişkilerin ifade edildiği bazı yerlerde (Bakara, 2/49; Â’râf, 7/141) işkence, zulüm manasındaki fitne anlamını içerdiği görülmektedir. Bu sebeple söz konusu sözcüğün, âhiret boyutunu ifade etmeyen hususlarda, fitne kavramı ile bir benzerlik oluşturduğunu ifade etmemiz mümkün olmaktadır.

Okudunuz mu?  Gafil Ne Demektir?

azab ne demek, azap etmek, azab ne demektir

Bu kategoride yer alan Muharrem Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Azab Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.