Anasayfa
3 Ağustos 2022, 18:58
Kavramlar
Abone

İmale Ne Demektir?

İmale Ne Demektir?

Fetva Meclisi
İMÂLE NEDİR?
Tecvîd ilmi ile ilgili bir kuraldır. Bu kural; med harfi olan elif ile ye’nin bir arada bulunduğu kelimede uygulanır. Meselâ; (mecraha ) “mecrehâ” kelimesindeki “ra” harfi ne tam yukarı (â) şeklinde, ne de tam aşağı (î) şeklinde çekilir. Ra’dan sonra takdîren vâr olan med harfi elif, yine med harfi olan ye’nin foksiyonunu yapmaya meylederek okunur. (İ.K.)

Okudunuz mu?  Fasık Ne Demektir?

Cevap: İmale Ne Demektir?

Hud112
Esselam.
Muhterem din kardeşim.
Bu kurala bir kaç örnek verebilir misiniz. Bir de kıraat üstatlarının örneklerinden.
Allah razı olsun.


Cevap: İmale Ne Demektir?

mumsema

(20) Hûd Sûresi, 41 Meâli:
“O nun yürümesi ve durması Allah’ın adıyladır. Rabbim bağışlar ve merhamet eder.”

وَقَالَ ارْكَبُواْ فِيهَا بِسْمِ اللّهِ مَجْرَاهَا وَمُرْسَاهَا إِنَّ رَبِّي لَغَفُورٌ رَّحِيمٌ

Ve kâlerkebû fîhâ bismillâhi mecrâhâ ve mursâhâ, inne rabbî le gafûrun rahîm(rahîmun).
Diyanet İşleri Meali:
“Nûh), Binin ona. Onun yüzüp gitmesi de durması da Allah’ın adıyladır. Şüphesiz Rabbim çok bağışlayandır, çok merhamet edendir. dedi.


Cevap: İmale Ne Demektir?

hbevci
Bir şeyi kendi yerinden başka bir yere meylettirmek, eğmek, bükmek. Harekenin (harflerin seslerinin) tabiî şiveye aykırı olarak uzatmak, harekeyi çekerek okumak.
Terim olarak kıraat ilminde fethayı (üstün hareke) kesreye (esre hareke) doğru meylettirerek okumaya denir. İmale okuyuşta kolaylık sağlamak içindir. Bunlardan fetha asıl, imale ise ferîdir. Kur’an’da imale ile okunan yerler vardır. Her iki okuyuş şekli de Kur’an’ın inmiş olduğu fasih Arapça konuşan Arapların dillerinde mevcuttu. İmale her harfte yapılmaz. Sadece elif, râ ve te’nis hâ’sında yapılır. Bunlara imale harfleri denir.
Kıraat imamlarından bir kısmı imale yapmadan okurlar. Bunlar İbn Kesir, Ebû Cafer ve Yakub’tur. Bir kısmı da imale ile okurlar. Bizim kıraat imamımız Asım’dan ikinci râvisi Hafs sadece Hûd Sûresinin 41. ayetindeki “mecrâha” kelimesinde imale yaptığını rivayet etmiştir. Hafs rivayetinde bundan başka imale yoktur.
Türkçede imale: Aruz vezni ile yazılmış Türk şiirinde tabiî olarak uzatılmaması icap eden kısa heceleri uzun hece halinde okumaya denir. Şairlerce çok baş vuruları bu husus, Türkçenin aruz veznine uymamasından ileri gelmiştir.
Şâmil İA

Okudunuz mu?  Batın Ne Demektir?

Hud112
Mumsema ve hbevci kardeşler, bilgiler için Allah razı olsun: Bu yazılanlardan mecraha‘yi mecriha şeklinde okuruz/okuyabiliriz anlıyorum. Bu doğru mudur?

Bir de değerli hbevci kardeşim “te’nis hâ’sı” ne demektir? Örnek verebilirmisiniz?

Allah bilcümle emeklerinizi zayi etmesin.

Esselam, veddua..

Okudunuz mu?  Ahdi atik nedir?

Muhammed
imale nedir kısaca sözlük anlamı

  1. Bir tarafa yatırma, eğme.
  2. Kısa okunması gereken heceyi ölçüye uydurmak için uzun okuma, zihaf karşıtı.

 


Kayıtsız Üye
İmale, fetva (üstün) olan harekeyi e-i arası bir sesle okumaktır. Sözkonusu kelime, (sizin yazdığınız şekilde esra olarak “mecrîhâ” değil), esraya yakın sesle mecrêhe şeklinde okunur. Hani, birinin anlattığını dinlerken, sözünü devam ettirmesi için “eee” deriz ya, işte o e’ye benzer sesle okunur.

Okudunuz mu?  Neuzu Billah Ne Demektir

imale nedir, imale ne demek, tecvidde imale nedir

Bu kategoride yer alan Meni Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İmale Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.