Güncelleme: 08.Aralýk.2019, 20:52
1
Hoca Moderatör
Hoca
Moderatör
Üye No: 11
Mesaj Sayýsý: 14,854
Tecrübe Puaný: 188
Cuma günü dualarýn kabul edileceði saat
cuma günü dualarýn kabul edileceði saat
489- Enes b. Mâlik (r.a.)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v.) þöyle buyurmuþtur: “Cuma günü dualarýn kabul edileceði, beklenen saati; ikindiden sonra güneþ batýncaya kadar ki zaman içerisinde arayýn.” (Nesâî, Cuma: 45; Muvatta, Cuma: 7)
žTirmîzî: Bu hadis bu yönüyle garibtir. Bu hadis Enes’den baþka deðiþik þekillerde de rivâyet olunmuþtur.
Muhammed b. ebî Humeyd zayýf görülmüþtür. Bazý ilim adamlarý hafýzasý yönünden zayýftýr demiþlerdir. Kendisine, Hammad b. ebî Humeyd ve Ebû Ýbrahim el Ensarî’de deniliyor, hadisleri pek hoþ karþýlanmýyor.
Rasûlullah (s.a.v.)’in ashabýndan ve sonraki dönemlerden pek çok ilim adamlarý bu beklenen saatin ikindiden sonra güneþin batmasýna kadar ki zaman olduðunu söylemiþlerdir. Ahmed ve Ýshâk bunlardandýr.
Ahmed diyor ki: “Dualarýn kabul edilmesi beklenen saatle alakalý hadislerin çoðu ikindi namazýndan sonra olduðu þeklindedir. Güneþin batýya kaymasýndan sonra da olmasý ümit edilebilir.”
490- Amr b. Avf el Müzenî (r.a.)’ýn babasýndan ve dedesinden rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v.) þöyle buyurmuþtur: “Cuma günü bir saat vardýr ki; Kul Rabbinden ne isterse Allah mutlaka ona o isteðini verir.” Ey Allah’ýn Rasûlü o saat hangi saattir dediler: Buyurdular ki: “Cuma namazý için kamet getirilmesinden baþlayýp namazdan çýkma zamanýna kadardýr.” (Muvatta, Cuma: 7)
ž Bu konuda Ebû Musa, Ebû Zerr, Selman, Abdullah b. Selam, Ebû Lübabe, Sa’d b. Ubade ve Ebû Ümâme’den de hadis rivâyet edilmiþtir.
Tirmîzî: Amr b. Avf hadisi hasen garibtir.
491- Ebû Hüreyre (r.a.)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v.) þöyle buyurdu: “Güneþin doðduðu en hayýrlý gün Cuma günüdür. Adem o gün yaratýldý o gün Cennete konuldu o gün Cennet’ten çýkarýldý. O günde bir saat vardýr ki; Müslüman bir kul o saati namaz kýlarak denk getirir ve o anda Allah’tan her ne hayýr dilerse Allah o isteðini ona hemen verir.
Ebû Hüreyre diyor ki: Abdullah b. Selam’la karþýlaþtým ve bu hadisi ona hatýrlattým dedi ki: Ben o saati bilirim. Ben de o saati bana haber ver benden gizleme dedim. Dedi ki: O saat ikindiden sonra güneþ batýncaya kadardýr, dedi. Ben de; ikindiden sonra nasýl olabilir çünkü Rasûlullah (s.a.v.) “Müslüman kul o saati namaz kýlarken denk getirir” buyurmuþtur. Halbuki o vakitler namaz kýlma vakti deðildir dedim.
Bunun üzerine Abdullah b. Selam þöyle dedi: “Rasûlullah (s.a.v.) bir yerde oturup namazý bekleyen namazdadýr buyurmadý mý? Evet dedim. Dedi ki: Ýþte bu o demektir.” (Buhârî, Cuma: 4; Nesâî, Cuma: 4)
žTirmîzî: Bu hadis uzuncadýr, buraya ilgili bölümü alýnmýþtýr.
Tirmîzî: Bu hadis hasen sahihtir.
Hadisteki “O saati bana haber ver benden gizleme” sözünün manasý: “Cimri ve hasis olma” demektir.
Sponsor baðlantýlar Reklam