Güncelleme: 08.Aralık.2019, 21:37
1
Muhammed الله اكبر
Muhammed
الله اكبر
Üye No: 76755
Mesaj Sayısı: 3,138
Tecrübe Puanı: 33
Yaş: 31
Yer: Türkiye
Huşu ile namaz nasıl kılınır?
HUŞU İÇİNDE NAMAZ NASIL KILINIR
Huşu ile kılınan namaz insanın kalbiyle ALLAH’a tazim sena itaat ve sevgisinin ifadesidir. Kişi tevazuyla Rabbine boyun eğerek bedenî hareketlerle yaptıklarını kalbiyle tasdik eder. Namazın rükusu secdesi kıyamı özellikle de kıraati mü’mini husulü olmaya sevkeder. Namaz müslümanı nerede olursa olsun ALLAH’ın taatına hazırlayan bir eğitimdir
Namazlarda nihai gaye huşûya ermektir. Bizim kurtuluşumuza vesile olacak hayatımıza etkili olacak namaz huşûyla eda edilen namazdır. Bunun için ne yapıp edip namazlarımızda huşu derecesini mutlaka elde etmeliyiz.
Huşu tertemiz bir kalple ALLAH’ın huzurunda saygılı olmaktır.
Huşu kalbimizle aklımızla bedenimizle ALLAH’ın huzurunda tam bir teslimiyet göstermektir.
Tüm ibadetlerin makbuliyeti onu eda ederken bulunduğumuz ruh huzurumuza ve huşumuza bağlıdır.
İhlasla samimiyetLE huşu ile eda edilen Rasulullah’ın istediği namazdır.
“Muhakkak ki mü’minler kurtuluşa erdiler. Ki onlar namazlarında huşu içerisindedirler.” (Mü’minun Suresi; 1-2)
Mü’minlerin özelliklerinden bahseden bu surede kurtulan mü’minlerin birinci özelliklerinin namazlarındaki huşu olduğu belirtiliyor. Kurtulmak isteyen bir kimseye mü’min olmak yetmiyor. Mü’min olmakla birlikte namazlı olması da gerekiyor. Namazlı olması da yetmiyor huşu ile namazım ikame etmesi gerekiyor.
Bu ayetteki huşunun anlamı ALLAH’a gönülden boyun eğereK onun huzurunda bulunulması acziyet ve alçak gönüllülük içerisinde kalbin titremesini ve tüylerin ürpermesini ifade eder.
Huşunun aslı kalpde fakat belirtileri bedende olan bir eylemdir. Kalbin huzur ve saygıyla dolması bedenin de sakin ve hareketsiz olmasıdır. Kalbin sadece ALLAH’la meşgul olup O’nun zikriyle huzur bulmasıdır. “Dikkat edin (uyanık olun) kalpler ancak ALLAH’ın zikriyle mutmain olur.” (Ra’d Suresi; 28)
Buradaki zikirden maksat namaz da olabilir. Çünkü namaz hakkında Cenab-ı Allah: “Zikrim olan namazı ikame et” buyurmaktadır. (Taha Suresi; 14)
Kur’an bizim namazımızda ve hayatımızda huşu içinde olmamızı istiyor. Namazın bize kazandırması gereken huşûdan soruyor “insanlar için hâlâ kalplerinin titreme ve ALLAH’ın zikrine (namaza) indirilen hakka (Kur’an’a) huşu (saygı) duyma vakti gelmedi mi? Ta ki bundan önce kendilerine kitap verilmiş sonra üzerlerinden uzun zaman geçmekle kalpleri katılaşmış çoğu da yoldan çıkmış kimseler gibi olmasınlar. ” (Hadid Suresi; 16)
Huşu ile kılınan namaz insanın kalbiyle ALLAH’a tazim sena itaat ve sevgisinin ifadesidir. Kişi tevazuyla Rabbine boyun eğerek bedenî hareketlerle yaptıklarını kalbiyle tasdik eder. Namazın rükusu secdesi kıyamı özellikle de kıraati mü’mini husulü olmaya sevkeder. Namaz müslümanı nerede olursa olsun ALLAH’ın taatına hazırlayan bir eğitimdir. Huşu içinde azaları ALLAH’ın emrine boyun eğen ellerini tekbirle ALLAH’a kaldıran başını rükû ve secde esnasında eğerek iki büklüm olan kişi şüphesiz bütün işlerinde ALLAH’a itaat eder.
Namazdan çıkıp insanlara karıştığı zamandahi takvaya sarılır. Artık din onun bütün hayatını kuşatmıştır. Namaz ile huşûyu elde eden mü’minlere ne mutlu…
Her mü’min ALLAH’a doğru bir yolculuk ve yükselme (miraç) halindedir. “Namaz mü’minin miracıdır. ” ALLAH’a miraç (yükselme) halinde bulunanların namazı kendilerine özgüdür. Namazdan duydukları haz ve aldıkları nasip makamlarına ve hayatlarına uygundur ilahi yolculuğa çıkmış olanların yol azığı olan namazlarında huşu sahibi olmaları gerekir. Herkes kendisinin doktoru olmalı ve huşu için gereken eksikliklerini en kısa zamandatelafi etmelidir.
Sponsor bağlantılar Reklam