Anasayfa
1 Eylül 2022, 7:04
sizden01
Abone

Şüphe gidermek için Nikah

Şüphe gidermek için Nikah

qKn.
Arkadaşlar nikahlı bir kimse şüphe gidermek için tekrardan nikah yapması caiz olur mu? şöyle örneklendireyim mesela nikahlanacağı kız vekalet verip nikahlanmıştır fakat kızın içinde nikahın olup olmadığı hususunda şüpheler meydana gelip tekrar yapmak isterse bunun caizliği nedir ? Veya kendiside bizzat orda bulunmuş olsun yinede olup olmadığı konusunda çok şüpheye düştü diyelim tekrar nikah yapmak istiyor caizliği nedir?
2-Birde şunu merak ediyorum eğer caiz ise bunu yapınca önceki nikah yok sayılmış olmaz mı?

Okudunuz mu?  Namaz esnasında polarımın baş kısmı , istemsizce başımı örtüyor

Cevap: Şüphe gidermek için Nikah

Hoca
kıyılan nikah geçerlidir ve 2. kıyılacak nikahın bir anlamı yoktur.


Cevap: Şüphe gidermek için Nikah

ExplosiveAsln
Aslında bu durum olduğu için demiyorum. Nikah tazelenebilir. Ayrıca caizdir de…


Cevap: Şüphe gidermek için Nikah

Hoca
nikah bayatlamaz ki tazelensin!

Okudunuz mu?  Hanbeli ne demektir?

qKn.
< nikah bayatlamaz ki tazelensin! >
ben o konuyu araştırdım şimdi yazsam uzun olurda nikah tazelemeyi şundan dolayı yapıyorlarmış nikah bağının zayıflamaması daha kuvvetli olması için.


Hoca
< ben o konuyu araştırdım şimdi yazsam uzun olurda nikah tazelemeyi şundan dolayı yapıyorlarmış nikah bağının zayıflamaması daha kuvvetli olması için. >
NİKAH TAZELEMEK, TECDİD-İ NİKAH

Bazı camilerde hocaefendiler nikâh tazeleme duası okuyorlar. Bunun bid`at olduğunu okumuştum. O zaman nikâh tazeleme işi nasıl yapılabilecektir? Ya da nikâh tazelemek gerekli midir?

Şer`î nikâh; şartları şeriat tarafından belirlenmiş, şekli çizilmiş ve karı ile kocayı birbirine bağlayan itibari bir bağdır. Pamuk ipliği gibi bir şey değildir. Üzerinden zaman geçmekle yıpranacak şekilde bir yerlere sürtünüyor da değildir. Bu yüzden "talâkı" yani boşanmayı ifade eden bir sözle, bir "irade beyanı" ile koparılmadıkça eskimez ve "yenilenme"sine gerek olmaz. Camilerdeki "nikâh tazeleme" ifadelerine bakılırsa zaten sakat ve yapmacık olduğu görülür.

1. Önce "yenileme=tecdîd" ifadesi kullanılıyor. Halbuki, nikâh eskiyen, tamir görebilen bir şey değildir. Ya vardır veya yoktur. Varsa yenilenmez. Yoksa da şartları mevcutsa kıyılır, kesilir, kısaca nikah eskimez. Bu durumda da bir kadın bir erkeğe aralıksız en fazla üç defa nikâhlanabilir. Oysa sözünü ettiğiniz işlem, bazı camilerde her hafta tekrarlanır.

2. Nikâhın en önemli şartı, tarafların karşılıklı rızalarıdır. Halbuki, camilerdeki, nikâh yenileme işlemlerinde kadına hiçbir şey sorulmamaktadır.

3. Kalıp haline gelmiş o sözlerde "ürîdü" yani "istiyorum" ifadesi kullanılmaktadır. Bu ifade, kabul ettim, yaptım anlamına gelmez. Arzu ediyorum, demek olur. Bu da akid gerçekleştirmez.

4. "Ürîdü en üceddile`l, îmane ve nikâha bi-kavl`i lâilâhe illellah…" denmektedir. Yani nikâhımı "lâilahe illAllah"sözü ile yenilemeyi arzu ediyorum, demektir. Oysa nikâh "lâilâhe illellah" sözü ile yenilenmez.

Sonuç olarak bu tür bir uygulamanın, Islâmî olmadığı ve bir "şer`î fiil"i (Nikâhın "şer`î bir fiil" olduğu konusunda bk. Şeyh Ahmed Molla Ciyûn, Nûru`I-envâr I/100) ilgilendirdiği için bid`at olduğu rahatlıkla söylenebilir. Ancak bu meseleye başka açılardan da bakılabilir.

Okudunuz mu?  Para karşılığı ibadet yapmak

qKn.
ben o konunun araştırmasını yaptım buraya forumduasi.com/sizden-gelen-sorular/257188-istemeden-dinden-cikarsak-nikah-bozulur-mu.html
sizin verdiğiniz yazıda orda farklı yazılarda

Bu kategoride yer alan Hz.Musa (a.s) firavunu kafir miydi ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Şüphe gidermek için Nikah Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.