Anasayfa
14 Nisan 2022, 6:56
sizden4
Abone

Kredi kartıyla taksitli alışveriş yapmak faize girermi?

Kredi kartıyla taksitli alışveriş yapmak faize girermi?

musab
mesela bir yerde alışveriş yapıyoruz.diyorlarki peşin öderseniz 40 lira 3 taksit 45 lira 6 taksit 50 lira.bu şekilde farkı vererek 6 taksitle 40 liralık malı 50 liraya almak caizmi.
birde mesela çoğumuz maaşını banka aracılığıyla alıyor mecburen başka yolu yok.bu caizmi

Okudunuz mu?  Vakitsiz (gaipten) ezan sesi duyan var mı?

Yorum: Kredi kartıyla taksitli alışveriş yapmak faize girermi?

arifselim
Taksitle alış veriş yapmak caizdir. Bu şekilde bir alışverişe fetva verilmiştir ve bunun faizle bir ilgisi yoktur.

– Tüccarın elindeki sermayesini muhafaza edebilmesi ve ticaret hayatını sıhhatli bir şekilde devam ettirebilmesi için, vadeli satışta, peşin satışa göre vade farkını belirterek satabileceği yolu da gösterilmiştir.

Okudunuz mu?  Çevirgel duası hakkında bilgi istiyorum.

Kur’ân-ı Kerim’de şöyle buyrulmaktadır:
«… Allah alışverişi mubah kılmış, faizi de yasaklamıştır…»(Bakara, 2/275)


musab
O halde, bir kimse satılık bir eşyası için «Peşin fiyatı şu kadardır, veresiye fiyatı da bu kadardır» dese, yani hem peşin, hem vadeli fiyattan söz edip, bilâhare bir fiyat üzerine anlaşma yapılsa, bu akid caiz olur Dinî bir mahzur söz konusu değildir
Burada dikkat edilmesi gereken husus, akdin, tesbit edilen peşin veya vadeli fiyatlardan biri Büzerinde kesin bir anlaşma ile yapılmasıdır Ancak, meselâ «Şu aya kadar ödersen şu fiyat, ondan sonraki filân tarihe kadar ödersen şu fiyat» gibi bir vâde ile yapılan satışların sahih olmadığı bilinmelidir Çünkü bu akidlerde alıcı ile satıcı tek bir fiyat "üzerinde anlaşmış olmamaktadır Hadislerde belirtilen faiz, böylesi akidlerde açıkça kendisini göstermektedir
mehmet paksunun fatvası yanlış anlamadıysam cevaz veriyor

Okudunuz mu?  Adak ve vesvese

soruma cevap bekliyorum hala


Yorum: Kredi kartıyla taksitli alışveriş yapmak faize girermi?

arifselim
Ticarette vade farkının olması ticarette meydana gelen zaruretlerden dolayıdır. Bir Müslüman tüccar vade farkını koyarak taksitli satış yapabilir. Ama imkanları zayıf olan müşterilerine vade farkı koymaksızın yapacağı bir satış da şüphesiz daha doğru olacaktır.

Okudunuz mu?  Ömür Boyu Evlenmeyen Bekar Kalan İslam Alimleri Kimlerdir?

Kayıtsız Üye
ya yanlış anlamayın lütfen hocam.Bize sadece kredi kartı ile taksitli alışverişte vade farkı ödemek zamanını geciktirmedkten sonra caiz mi dir değilmidir sadece onu söyleyin.Biz fıkıh öğrencileri değiliz nakillerinizden kıyasla bişeyler anlayalım!Lütfen daha anlaşılır olursanız daha faydalı olursunuz.

Soru şu kredi kartı ile taksitli alışverişte ödeme zamanını geciktirmemek kaydıyla ödenen vade farkı caiz midir değilmidir?

Okudunuz mu?  Arsa Zekatı

cevap; evet, hayır, kerahatle caiz, mekruh, tahrimen mekruh bunlardan biri olabilir.Sonrasında çünkü diye eklemede yapabilirsiniz.


arifselim
İlk önce şunu bilmek gerekir ki, banka ile iştigal her zaman için en son çare olmalıdır. Hİç bir işimizde bir mecburiyet söz konusu olmadan amel etmemek esas olmalıdır. Faizin hiç bir şekilde bulaşmadığı alışverişler sahih olsa da bankanın içinde olduğu hiç bir alışverişe temiz olması mümkün değildir.

Okudunuz mu?  20 yaşındayım ve zinaya yaklaşmaktan çok korkuyorum

kredi kartı kullanmak faize girer mi, kredi kartıyla taksitli alışveriş caiz mi, kredi kartı ile vadeli alışveriş caiz mi

Bu kategoride yer alan Yöneticileri fakir olan milletler zengin olur;Yöneticileri zenginleşen milletler fakir olur başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kredi kartıyla taksitli alışveriş yapmak faize girermi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.