Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:56
sizden93
Abone

İslamda resim yapmak günah mı

İslamda resim yapmak günah mı

Svvl
Merhaba,iyi geceler. Merak ettiğim bazı konular vardı da kendilerinden helallik alma gibi bir durumda olmadığımız insanların haklarını nasıl öderiz? Helalleşmenin dışında başka hiç mi ödeme yolumuz yok?

Bir diğer merak ettiğim konu da şu ki: İslam’da resim yapmak ve müzik (çalgı çalmak, şarkı söylemek vs.) kesin olarak günah mı? Hobi olarak yapılamaz mı?

Okudunuz mu?  Dün öğrendimki ettiğim duaların hiç biri kabul olmamış

Daha önceleri bu konuları araştırdım,farklı farklı yorumlar var anladığım (inşaAllah yanlış anlamamışımdır) Bazı zorunlu durumlar ya da helal çerçeve de yapıldığı zaman sakıncası olmadığını diyen de var,kesin hükümler de var. Annemin dediğine göre (herkesin bir yeteneği var) ben sanata daha yatkınım,birkaç sene önce keman çalıyordum ara da sırada da çizim yapıyordum,hoşuma gidiyordu açıkçası ancak şimdi kafam karıştı bunları yapmaya korkuyorum,canım da yapmak istiyor.

Okudunuz mu?  Doğmamış çocuğun üzerine yemin etmek

Hiç mi yapmamam gerek ya da yapabileceksem şartları var mı?? Ben bu alanlarda iddialı bulynmayacağım ama sesi çok güzel olan,enstrümanlar çalmaya yatkın,çizimleri müthiş olan insanlar var. Üstelik "doğuştan yetenekli" diyoruz.Günahsa bu insanlar neden bu yeteneklere doğuştan sahip? Bu yetenekler onların imtihanı mı yoksa Allah onlardan bu yeteneklerini ne şekilde kullanmalarını istiyor?

Okudunuz mu?  Meni temizliği

Teşekkürler…


Yorum: İslamda resim yapmak günah mı

arifselim
Merhaba.

– Kul hakkı sadece ödenmesi ile veya helallik alınması ile telafi edilebilir. Başka bir yolu yoktur.

– Resim çizmek İslamda yasak değildir. Yasak olan canlı nesnelerin resimlerini çizmektir. Öyle bir kabiliyeti olan kimseler bunu bir çok alanda değerlendirebilirler. İslam bunun önünü kapatmamıştır.

Okudunuz mu?  Banyoda içten konuşulan bu şeylerde günah olur mu?

– Müzik ise binlerce dalı olan ve bir çok haramlara da iletebilen bir alandır. Bu tamamen helaldir denemez. Doğrusu ise bundan kaçınmak olur.

– Allah insana çok farklı yetenekler vermiş olabilir. İnsanların bazıları bir çok günah işemeye de yatkın ve becerikli olabilirler. Böyle olması onlar için sadece bir imtihan vesilesidir. Örneğin çok güzel bir kadın mankenlik yapması caizdir denilemez. Onda bu özelliğin olması bu harama bir vesile olmamalıdır. Bu ancak ona bir emanet veya bir imtihan vesilesi olarak verilmiştir.

Okudunuz mu?  Korsan Photoshop Kullanmak Günahmıdır ?

Yorum: İslamda resim yapmak günah mı

Svvl
İnsanlar çevrelerinde karşılaştıkları insanlarla problemler yaşayabiliyorlar. Çeşitli şekilde psikolojik olarak hayatımızda başka insanlar tarafından baskı görebiliyor,psikolojik olarak taciz edilebiliyoruz. İnsanların bu davanışları sonucunda "Şiştim,şiştim. Burama kadar geldi artık!" durumları oluyor. Bu durumlarda boşalmak amacıyla ailemizden ya da yakın olduğumuz başka birine o insanlardan bahsediyoruz,bu da mı gıybete giriyor?? Üstelik bu insanlar akrabamız olabiliyor,davranışlarını yüzlerine de vuramıyoruz,gıybetse helallik nasıl alacağız?? Aramız açılmayacak mı?

Okudunuz mu?  Maneviyatsız ilim zehre munkalib olur

Yorum: İslamda resim yapmak günah mı

mumsema
< gıybetse helallik nasıl alacağız?? Aramız açılmayacak mı? >
Hata yapan insanların hatasını sadece çok saptırıcıysa yani Allahın emir ve yasaklarına düşmanlık yapıyorlarsa o zaman bunların kötülüklerini başkalarına anlatmamız gıybet olmaz
Öyle bizim canımzı sıkan kişilerin hallerini başkalarına anlatmak caiz değildir/Büyük günahtır/Gıybettir.

Okudunuz mu?  Kuran'ı Kerim'i ezberleyip unutmamak için dualar var mıdır?

Rosee
Kalp resmi çizmek yasak mıdır?


imam
Rosee yasak olan canlı resmi çizmektir yani insan ve hayvan
Kimse uzuvları çizmek caiz değil demedi


Svvl
Yani insanların organları çizilebilir?? Benim insan gözüne takıntım vardır da,bazen sadece kaş ve göz çizimleri yaparım,bu durumda insanların organları kağıtta tek olacak şekilde (bir kağıdın hepsinde göz çizimleri veyahut burun,dudak çizim çalışmaları vs.) çizim yapılabilir mi? Zorunluluk olmadan,hobi amacıyla??

Okudunuz mu?  Erkeklerin kıl tüy aldırması günah mı

mumsema
İstediğin kadar göz resmi çiz günah değildir.


Svvl
Teşekkür ederim cevaplarınız için 🙂


resim yapmak

Bu kategoride yer alan Babam sakalımı kesmemi isterse kesmeli miyim? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İslamda resim yapmak günah mı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.