Anasayfa
12 Temmuz 2023, 7:52
sizden7
Abone

Sınıfı geçersen Kurban keseceğim demek adak mıdır?

Sınıfı geçersen Kurban keseceğim demek adak mıdır?

mustafa1907
Abiler ablalar hocalar, okullar kapanmadan önce arkadaşla bir gün oturuyoruz sınıf gecme konusun acıldı. bende bir anlık şeyle sınıfı gecersem kurban kesicem dedim. adak felan adamadım. şimdi ailem zor durumda mutfak yaptırdık onların borçları felan var. kardesim bu sene okula baslayacak onun masraffları felan var. Her gece aklıma geliyor napıcam ben içimde bir huzursuzluk var lütfen yardım edin 🙁


Cevap: Kurban

SoruSoran
Kardeşim lafın gelişi söylemişsiniz ne var bunda kafaya takacak. Bırak bunu Allah Kuran’da bilmeden ettiğiniz yeminlerde sizi sorumlu tutmaz demiş misal.


Cevap: Sınıfı geçersen Kurban keseceğim demek adak mıdır?

Hoca
Bu adanmış olan bir adaktır ve imkan olduğunda mutlaka kesilmelidir.

Okudunuz mu?  Nafile oruçta ihtilam olmak orucu bozarmı

Cevap: Sınıfı geçersen Kurban keseceğim demek adak mıdır?

SoruSoran
< Bu adanmış olan bir adaktır ve imkan olduğunda mutlaka kesilmelidir. >
Nasıl adanmış adaktır? Deliliniz nedir. Lafın gelişi söylenmiş bir söz adak olmaz benim delilim ise Kuran’da bilmeden edilen yeminlerden Allah sizi sorumlu tutmaz ayetidir. Bu durumda soruyu soran kardeşimizin durumu gibidir. Birde 3 şeyin şakası da gerçektir dahiline de girmiyorsa(öyle bir hadis) o zaman da aynı hesap.


Hoca
sorusoran hem bilmiyor hem ayeti yanlış yerde kullanıyorsun.
Yemin nedir?
Adak nedir?


Öndengidenler
Adak
•Soru: Günümüzde insanlar, birçok konuda adak adıyorlar. Oruç, namaz, sadaka gibi. Ama genelde kurban olarak adak adanıyor. Bu konunun asıl içeriği nedir? İnsanlar adak adarken neye dikkat etmelidir? İslam’da adak nedir?
•Cevap: Evet İslam’da adak bir nevi yemin sayılır. Mutlak ve muallak olmak üzere ikiye ayrılır. Mutlak belirli bir vakte bağlı olmayan adaklara denir. Adak gerçekleştiği zaman da kişinin üzerine vacip olur. Bir kişi şöyle diyebilir: Bir oğlum olur ise kurban keseceğim, bir bina yaptırırsam kurban keseğim, birçok yerde namaz kılacağım, bazı camilerde namaz kılacağım, üç gün oruç tutacağım… bunlar hepsi adaktır. Kişinin adağını yerine getirmesi vacip olur. Yani gönlünde olan şey gerçekleşir ise adak vacip olur. Mesela bir araba alırsam kurban keseceğim der ve o arabayı alır da direksiyona geçerse dileği gerçekleştiği andan itibaren üzerine vacip olur. Kurban kesmesi şarttır.

Okudunuz mu?  Namaz kılarken aklın başka yerlere gitmesi

——————————————————————————–

•Soru: Buna mutlak adak diyebiliriz değil mi?
•Cevap: Evet diyebiliriz..

——————————————————————————–

•Soru: Bir de muallak dediğimiz adaklar var. Bunlar hakkından ne söylenebilir?
•Cevap: Bu muallak adak mesela hastam şifa bulur ise aynı hafta içinde üç gün oruç tutacağım, filan kişiye şu kadar para vereceğim, camide namaz kılacağım, beyaz bir koç kurban edeceğim diye isim, zaman ve miktarı belirleyerek yapılan adaklara denir. Namaz aynı camide olmayabilir, aynı şahsa parayı vermeyebilir, aynı adağı aynı yerde kesmeyebilir. İstediği yerde mesela bir kişi adak adamıştır. İstanbul’dan Kars’a gelmiştir. O adağı Kars’ta kesebilir. O kurbanı o yemini yerine getirebilir. Buna muallak adak denir.

Okudunuz mu?  Tartışmak nikahı bozar mı

——————————————————————————–

•Soru: Bir insan bir adak adıyor. Diyelim ki, bir kurban kesmeyi adıyor. Ondan sonra da, bu kurbanın yerine parasını vermek istiyor. Bir hayır kurumuna veya bir fakire bunun parasını ödeyebilir mi?
•Cevap: Hayır sadaka olarak veremez. Eğer kurban keseceğim diye adamış ise kan akıtmak mecburiyetindedir. Kurban yerine para veremez.

Okudunuz mu?  Rüyada başkasının kumar oynadığını görmek

——————————————————————————–

•Soru: Keffaret olarak veremez mi?
•Cevap: Veremez, mutlaka dediğini yapmalı, yani kurban kesmesi lazımdır. Eğer para adamışsa, para vereceğim demişse, o zaman parayı verebilir. Yani ne adamış ise ağızdan adak olarak ne çıkmış ise onu yerine getirmek mecburiyetindedir. Başka bir şey mümkün değildir. Kefaret de veremez.

——————————————————————————–

•Soru: Yani sizin söylediklerinizden şunu anlıyoruz; adak dediğimiz zaman yemindir diyoruz bir nevi yemin sayılır bu. Neye yemin etmişsen onu yapmalısın.
•Cevap: Neyi adamışsa onu yerine getirmek üzerine vacip olur.

Okudunuz mu?  Birisinin adına hayır yapmak, sadaka vermek ne anlama gelir?

——————————————————————————–

•Soru: Dediğini yapmak zorundadır. Mutlak ve muallak olmak üzere ikiye ayrılır. Muallak olarak yani şarta bağlı adakta bulunmuşsa, diyelim ki şu işim gerçekleşirse Eyüp Sultan Camii’nde şu kadar namaz kılacağım diyen bir insan orada onu gerçekleştirememiş ise…
•Cevap: Başka bir camide kılabilir. Bu muallak adaktır.
(Hacı hafız mustafa uzgur efendi bilmediklerimiz soramadıklarımız kitabından alıntıdır]


SoruSoran
Yemin adaktan da büyük bir şeydir. Ordan hesap ediniz.
Hem kardeşimiz lafın gelişi söylemiş. forumduasi.com/islamda-egitim/5019-sakasi-olmayan-uc-sey.html bunu da incelesin. Lafın gelişi söylenenlerden sadece nikah, boşama ve küfür asıl kabul edilir. Ben(sıradan bir müslüman) bu dini meseleyi böyle anlıyorum kardeş de okusun hangisi kafasına yatarsa onu kabul etsin. Yoksa her alimin hocanın sözünü direk alacaksın diyen bir İslam yoktur.

Okudunuz mu?  Evlilik hakkında kıssalar öyküler

Hoca
< Yemin adaktan da büyük bir şeydir. Ordan hesap ediniz.
Hem kardeşimiz lafın gelişi söylemiş. forumduasi.com/islamda-egitim/5019-sakasi-olmayan-uc-sey.htmlŞakasi Olmayan Üç Şey: bunu da incelesin. Lafın gelişi söylenenlerden sadece nikah, boşama ve küfür asıl kabul edilir. >

Adak adayıp, adak gerçekleştikten sonra yerine geitmemek için bahane aramayan ve adağı yerine getirdiğinde etinden yemeyemen yada yemek için uğraşmayan çook nadir insan gördüm.

Bu kardeşimiz de, sınıfı geçersem kurban keseceğim demiş ve sınıfı geçmesiyle adak kendisine vacip olmuş.
Bu bilgi öyle açık öyle aşikar ki şu an izah etmeye çalışmam bile abes.
Bu bilgiyi bütün ilmihallerde bulabilirsiniz.
hanefi şafii maliki ve hanbeli.
Yukarda sahabeyolunda adlı kardeşimizde eklemiş okumuşsundur.
< Ben(sıradan bir müslüman) bu dini meseleyi böyle anlıyorum kardeş de okusun hangisi kafasına yatarsa onu kabul etsin. Yoksa her alimin hocanın sözünü direk alacaksın diyen bir İslam yoktur. >
Ben böyle anlaıyorum demek için "dinde söz sahibi" olman gerekir.
istisnasız bütün alimler, islam fıkhı kitapların tümünde "şu işim olursa kurban keseceğim" diyen kişi, işi gerçekleştiğinde kurban kesmek zorundadır demişlerdir.

Okudunuz mu?  Ben istemeden şirkemi girdim?

mustafaa1907
kesin net bir bilgi söyleyin nolur 14 yaşındayım çok kararsızım herkes gibi bu yaşlarda .s


Kayıtsız Üye
Durumun oldugunda ilk yerine getirecegin isin adadidigin kurbanin olsun Allah kimseye zulm etmez ayrica adaklar olacak seyide degistirmez delikanli kaderden kacis yoktur. Allah’a emanet ol.

Okudunuz mu?  Tevbe istğifar duası nasıl yapılır?

Marninal
saleykum, biri yasal olmayan bir yaptığı için eğer islerim rast giderse her ayin 1inde birtane küçük bas hayvan kesecem dese bu sahih bir adak olurmu, her ay kesmesi gerekirmi? Şimdiden teşekkürler


@hmet
Her ay keseceğim diye adak adayan her ay ve söylenen günde kesmesi gerekir.


Kayıtsız Üye
Oyun oynarken yanlışlıkla ağzımdan karşıdaki adamı öldürürsem kurban kescem dedim ama şakasına ve gülerek dedim kurban kesmem gerekiyormu


arifselim
Bu söz için tövbe etmen yetiyor. Bu çirkin ve günah bir sözdür ama tövbeden başka bir şey yapmana gerek yoktur. Öldürme kelimesi eğlence için kullanılacak bir şey değildir.

Okudunuz mu?  Şeyhimin ağzından çıkan her söz benim için kanundur, sözü doğru bir yaklaşım mıdır

Kayıtsız Üye
Ben 11.sınıf öğrencisiyim bir dersten geçersem diye bulunduğum sınıfa çıkolata dağıtıcam dedim.dersten geçtim sene sonu geldi karne gününde çıkolata dağıtıcam ama sınıftan 5 kişi eksik ne yapmam gerekir.Adama şeklim Allah’ım şu dersten geçersem tüm sınıfa çikolata dağıtıcam dedim .


mumsema
Sınıfın eksik olması önemli değil. Sınıfta çikolata dağıtman yeterlidir adağın için


Kayıtsız Üye
Lise çağlarımda sınavı kazansamda kazanmasamda kursa kurban bağışı yapacağım inşaAllah ama Adak niyetine asla değil demiştim kendime, dua da etmiş olabilirim. Adak sayılır mı ?


mum
Adak budur zaten. Her müslüman adak adar ama adak vacip olunca şeytan uğraşır vaz geçirmeye çalışır


Kayıtsız Üye
Öncelikle selamun aleyküm medine adında bir yeğenim var çok yaramaz ve bende o an ki sinirle zihnimden dedim ki medine evlenirse kurban kesicem dedim acaba kurban kesmem gerekiyo mu ?

Okudunuz mu?  Bir insanın sözlüsüyle buluşması caizmidir

imam
Dille söyleyip kesin onaylamamışsanız kalpten geçenler geçersizdir.


agiz alışkanlığıyla kurban kesicem dedim, çcgum olursa kurban kesecem, Adaknasırsöylenir

Bu kategoride yer alan Bu duayı bilen varmı (özel dua) başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Sınıfı geçersen Kurban keseceğim demek adak mıdır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.