Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:35
sizden1
Abone

Dini Soru Cevaplar

Dini Soru Cevaplar

Kayıtsız Üye
1 günlük kaza namazı kılarken misal sabahın kazasını kıldım öğlenin kazasına başlamadan arada neler söyleriz


arifselim
Ezan ve kamet getirmek normal farz olan namazlarda sünnet olduğu için kaza namazları kılarken de bunlar sünnettir. Bu durum fikih kitaplarımızda bu şekilde izah edilmiştir.

Ezan ve kamet, vakit namazlarında sünnettir Ezan ve kamet; vaktin değil, namazın sünneti olduğu için, kaza namazı kılarken de ezan ve kamet okumak sünnet kabul edilmiştir Birden fazla kaza namazı kılınacaksa, meclis aynı olsun, farklı olsun her bir namaz için ayrı ayrı ezan ve kamet getirilmesi daha faziletli görülmüş olmakla birlikte, aynı yerde birden fazla kaza kılacak olduğunda bunların ilkinde bir kere ezan okunup diğerlerinde sadece kametle yetinilmesi de mümkündür Bir diğer görüşe göre, bir mecliste ne kadar kaza kılınırsa kılınsın bir ezan ve bir kamet yeterli olur (İlmihal, TDV 1/268)


Alpaslan.27
Benim başımdan bir nisan geçti 9 ay nişanlı kaldım çeyizde döndüm birileri beni karalamış ve ondan ayrıldım tanımadığım bir kızla tekrar nişanlandım sıf inat uğruna ve onu sevemedim sanki hiç yanımda yoktu ve kıssa zamanda ayrıldım aradan 1 yıl geçti ayllemin tanıdıklarıyla birinden evllendim ve onu üzmedim deyerinden fazla deyer verdim sıf beni bırakmasın diye sonra bir gece benden söz yüzüğümü sat bana kıyafet al dedi ve bende onu sevdiğim için satım ve gün geçtikçe şidet görmeye başladım ilgi görmedim ayrıldım neyim varsa hepsini ona bıraktım ve çocum olmadığı halde 3 yıl boyunca nafaka verdim ve sonra birinin aracılıyla tekrar nişanlandım ve eskisinden gördüğümü bunda da gördüm ve onunla sevgili gibi yaşadım ve sonra süpe duymaya başladım ses kayıt bir pogram indirdim ve dinlemeye başladım ve beni çaresiz olduğu için benimle berabermiş ve sonra yaptığım emekler ve hepsini geride bıraktım için ona daha çok değer verdim ve çaresizlik sadece erken yaşlılık oldu için beni kabul ediyormuş ve bende bunu duydum ve ayrıldım şimdi anlamadığım şu asıl ben çaresizim benmi nalletlimiyim bazı çizgileri görmezden geldiğim içinmi bunu çekiyorum yoksa Allah benimi sınıyor mu ? çünkü dayanacak gücüm kalmadı bazen kendi kendime diyorumki benim beynim yokmu şu an bile hak etmiyorum sanki ne düşüneceğimide bilemiyorum.

Okudunuz mu?  Dışarıda Kur'an-ı Kerim buldum

Sema
Dünya imtihan dünyası bu yaşadıklarınızda sizin imtihanınız. Kötü olaylar yaşamışsınız fakat bun da sizin hiç mi payınız yok ,karşınıza çıkan insanların biri sorunlu ikisi derken üçüncüde sorunlu ise demekki sizin şöyle bir düşünüp kendinize öz eleştiri yapmanız gerekiyor.


Tümay
İyi geceler Arif bey biliyorum iki gündür fazla oldum sorularım bitmiyor lütfen kusuruma bakmayın konu başlığı Nasıl açacağımı bulamadım karıştırırken buldum burayı ..
Rüyamdan ve durumdan bahsetmiştim bu sorumda onlara bağlantılı.. Ailesinin baskısı sonucu kendini evlenmeye mecbur hissediyor bu yüzden şara hastalığı nüksetti bayılmalar yaşıyor vazgeçirmeye çalışıyorum.. Bundan önce hep ailendir tartışma diklenme diye onu telkin ederdim ama durum öyle bir hal aldı ki her gün biraz daha eriyor.. Ben ailesiyle barışsın iyi olsun diye ayrılmıştım ama şimdi pişmanım ailesi beni istemiyor çünkü 3 yasında bir oğlum var. En son bugün uzun uzun konuştuk bu sefer ailendir diyemedim bir süre için evi terketmesini kendi ayaklarının üstünde durmasını söyledim mevzun oldu öğretmen olacak ATA’ma bekliyor .. Ailesi için evlenirse mutsuz olması yüksek ihtimal yüreğinde ben varım en doğrusunu rabbim bilir belki daha hayırlı olacak bunuda göz önüne alıp konuştum hep ama doğru mu yaptım yanlış mı yaptım içim içimi yiyor ..
Dımımizde hiç bir konuda zorlama yok özellikle evlilik konusunda insanın evleneceği kişiyi görüp beğenip gönlününde kabul etmesi gerekiyor değil mi? Ailesi istedi diye evlenmesi ne kadar caiz ? Bu konuda benim bir yönlendirmem olursa ve ailesiyle arası açılırsa daha çok ben günaha girmiş oluyormuyum?
—-
Selamın aleyküm ..
İlgili bir başlık var mı başlık nerden açılıyor bilemedim yeni üye oldum sitenize. Benim evlilikle ilgili merak ettiğim bir şey var ..
22 yasındayım ve bir oğlum var iki buçuk sene önce ayrıldım.. Bi kaç ay önce hayatıma biri girdi evlenmek istediğini niyetinin ciddi olduğunu ifade etti. Tanımak istedim tanıdıkça da sevdim. İlk başlarda ailesi istemez diye yanaşmamıştım annesinden ilk onayı alınca kabul ettim. Bizim ciddiyetimiz artınca ailesi karşı çıkmaya başladı ve ayrılmamız için baskı uygulamaya direndikçe de kavga etmeye başladılar. İş o reddetye geldiğinde ben ailesiyle arasına daha fazla girmek istemedim ailenin yerini kimse alamaz dedim ve ayrıldım. Ayrıldığımız günlerde de bizi ayırabilmek için kız arayışına girmişler bulmuşlar ve evleneceksin diye baskı kurmuşlar. Şimdi nişan hazırlıkları yapıyorlar. arkadaşımın şara hastalığı var ve bu olaylar yüzünden nüksetti ailesinin umurunda değil bir an önce evlendirmeye bakıyorlar. En son konuştuğumuzda babası inşAllah olursun gibi bir şey dahi söylemiş bu kadar çıkarmışlar onu gözden. Şimdi evlenmesin kendi başına bir hayat kurşun diye uğraşıyorum evlenmezse ailesi onu silecek evlenirse hayatı yanacak.. En iyisini rabbim bilir belki hayırlısı Burdur ama şu durumda birini severken evlenmesi zorla evlendirilmesi ne kadar caizdir? Aile Hakkı bu konuda ne kadar geçerlidir.. Ve ben vazgeçmesi için uğraşıyorum ama ne kadar doğru yapıyorum bilemedim.. Farzedelim vazgeçti ve bir süre ailesiyle dargın kaldı ben günaha mı girmiş oluyorum lütfen beni aydınlatırmısınız yanlış bir şey yapmaktan çok korkuyorum

Okudunuz mu?  Bünyesi zayıf olanlar oruç tutabilirmi

arifselim
Aleyküm selam kardeşim. Aile rızasını almak çok önemlidir. Siz sabredebilir ve oda beğenmediği ve içinde sinmediği kızları istemeyebilir bu onun hakkıdır. Dinen de zorlayarak evlendirmek elbette bir hak değildir. Sen bırak kararını kendisi versin. Senin ısrarın ile bir karar verirse belkide ömür boyu açısını çekebilirsin. Bu kararı ona bırak ve sende Allah’a tevekkül et.

Okudunuz mu?  Işıkcılar cemaatini yakinen tanıyanlar var mı?

Cevap: Dini Soru Cevaplar

Tümay
Çok teşekkür ederim sizin yazınızı okumadan öncede içime sinmediği için kendi kararını kendisinin vermesini söylemiştim.. Hakkı’mızda hayırlısı olur inşAllah.. Hakkı’nızı helal edin başınızı ağrıttım derdimle.. İyi akşamlar


Kayıtsız Üye
Arkadaşlar ben bunu araştırdım ve süze paylaşmak istiyorum Hz. Yusuf buyuruyorki eğer sevgiliyken aynı rüyayı görüyorsan ayrıldığını görüyorsan rüyada o ilişki çok uzun sürmüycekmiş ama sevgili olmaya çalışırken birbirine söyleyemiyosan ve aynı rüyahi görüyorsan sarılmak el ele tutuşmak falan vb. Şeyler görüyorsan beraber olacakmışın ve o rüyağında yanındaki kişi senin çok seven ama sana bir türlü söyleyemen kişidir ben bu kadarını araştırdım arkadaşlar herkeze iyi geceler..

Okudunuz mu?  Sivilce Patlayıp veya kanayıp seccadeye nokta şeklinde sürülürse abdest bozulurmu ?

arifselim
< Tavus kuşu yumurtası ve eti yenir mi >
Tavus kuşunun eti ve yumurtası hanefi mezhebine göre yenir caizdir ancak şafiilere göre tavus kuşunun etinin yenmesi haram kabul edilmiştir.


Kayıtsız Üye
Benim 3 yıldır sevdiğim biri var onun için istihareye yattım rüyamda ben ders çalışıyorum sonra ara verip yurttaki abla yemek veriyo bize biz yemeğimuzu yiyoruz akşam vakti .bakıyom arkamda sevdiğim kişi maç oynuyo akşam olduğu için üstündeki grili bişeydi .bu kadar gördüm tekrarmı yatmalıyım yardımcı olabikürmisiniz

Okudunuz mu?  Evin bahçesinde kurt köpeği beslemek günah mıdır

arifselim
İstihare rüyanın açık bir işareti yoktur. Ancak istiharede rüyadan da önemli olan senin içine doğan huzur yada huzursuzluk hissidir bu his daha doğru bir işaret olarak kabul edilir. Eğer için rahat etmemişse bunu tekrar edebilirsin.


Cevap: Dini Soru Cevaplar

Misafir32
Selam aleyküm hocam. Ben evliyim eşimle bir kere tersden ilişkiye girdik bir sakıncası varmı.. içim hiç rahat deil vicdan azabı çekiyorm

Okudunuz mu?  Vesveseye karşı söylediğim söz beni dinden çıkarır mı

Hocam eşim benmle sürekli makattan ilişki istiyordu ben istemiyordm ama nasl oldu anlamadım birden ilişkiye girdik makattan bir kere oldu makattan ben çok pişman oldum makattan ilişkiye girdiqime .??? Ne yapmalıyım hocam lütfen cevap verir misiniz….???????????


imam
< eşimle bir kere tersden ilişkiye girdik bir sakıncası varmı >
Hem dini açıdan büyük günah hem sağlık açısından çok sakıncalı… kısacası iğrenç bir durum. tövbe edin ve bir daha bu işe tenezzül etmeyin

Okudunuz mu?  16 Yaşındayım Ve Büyük Bir Günah İşledim

Kayıtsız Üye
Eşim ve ben senelerdir ayrı odalarda kalıyoruz yeni evliydik ailelerin anlaşmamazlığı sonunda eşim benden uzak duruyo ne yapmalıyım


arifselim
Bu sorunu ilk olarak esinle çözme yoluna girmelisin. Aranızdaki sorunları dışarıya ve dışarıdaki sorunları da içinize yuvanıza almamalısınız. Gerekirse bir aile büyüğünden ve güvenilir birinden yardım talep etmelisin.


Evanes41
Konuşurken Allah benim belamı versin dedim. Bir şey olur mu olmaması için ne yapmalıyım. Bir arkadaşımı üzdüm ve Allah benim belamı versin dedim


abdullahbiri
Belayı Allahtan istedin tekrar ona tövbe edip ondan af dileyebilirsin.


Çağatay
Elektirikler kesilde ve elektirik olmadan gusul aldım sizce kabul olurmu karanlık yerde aldım yani

Okudunuz mu?  Cuma namazının sünnetlerini kılmadım ne yapmalıyım

arifselim
Karanlık veya aydınlık olmasının bir önemi yoktur. Sen yeter ki her yerini ıslatmaya çalışmış ol bu yeterlidir. Karanlıkta da olsa iyice her tarafın ıslandığından emin olmaya çalışmak yeterli olur.


nur35
selamünaleyküm hocam 31 yasında bir bayanım eşimin alilesinde 3 kuzeni deizme inanıyor ben sorularında yetersiz kalıyorum maalesef sizden ricam öncelikle kendimi geliştirecek bir kitap önerisi ve onlara alabileceğim bir kitap Öner’iniz var mı ayrıca ne yapmam lazım nasıl davranmam lazım bazen sorularına o kadar çok sinirleniyorum ki çok fevri çıkışlar yapabiliyorum bu da onları daha da günaha sokuyor onlarda sinirlenip daha kötü şeyler söylüyorlar lütfen yardım edin


mum
Deizm (ilahiyye/ilahçılık), Latince Tanrı anlamındaki deus sözcüğünden türetilerek ateizme karşı tanrıçılık anlamında kullanılmıştır. Kavram olarak deizm, her türlü vahyi, risaleti, mucizeyi, ilhami ve dolayısıyla vahyin bildirdiği Allah’ı, dini inkâr ederek sadece akıl ile idrak edilen bir Yaratıcıyı kabul eden anlayıştır. Bir başka ifadeyle Allah’ın âlemin mimarı olduğunu, âlemi düzenleyip tanzim ettiğini, ona şekil verdiğini, onu harekete geçirdiğini, fakat artık âleme karışmadığını tasavvur eden bir anlayıştır.
———————————————

Okudunuz mu?  Gusül ve Banyoyu birlikte yapmak

Diyanetin Özel sayısını tavsiye ederim

Dini Soru Cevaplar

Aşağıdaki yazı da iyi
Küresel şeytani güçlerin yeni planı: Deizm


Kayıtsız Üye
Benim sorum dini açıdan “iftira ” ne demektir. Bunun tanımını yapabilir misiniz? Başkalarından duyduğunu tekrarlamak da iftiraya girer mi? Mesela birisi bize Ahmet adında bir kişinin hırsız olduğunu söylüyor . Biz de bunu bir başkasına söylersek iftira olur mu? Belki ilk söyleyenin elinde bir kanıt da vardır ama bu bizde mevcut değilse bunu iletmek yine iftira olur mu? Kısaca bir şey söylerken bir başkasının dediğini referans göstersek de iftira olur mu? Yoksa kendimizin bizzat tecrübe etmediği herşey iftiraya mı girer.


Ensar
Asılsız isnatta bulunmak, olmayan şeyi varmış yada yapmış gibi göstermeye iftira denilmektedir. İftira 2. Ağızdan olsada yine hükmü değişmez aynı şeydir iftira sayılır. Eğer emin değilseniz o kişi hakkında konuşmamak en güzelidir. Yapmadığı şeyden emin değilseniz konuşmamalı anlatmamalı susulmalıdır.


Üyecan
Bu cevabı sanal ortamların hepsine koyabilsek güzel olurdu. Sosyal medyada bu şekilde yapılan iftiraların haddi hesabı yok. Ve yüz yüze yapılan bir iftiradan çok daha fazla kişiye ulaşıyor ve bu yüzden intihar eden insanlar bile var. Bunu önlemenin bir yolu olsa diyeceğim ama sanırım böyle bir imkan yok. Resmen iftira atmak trend olmuş. Ne dediklerinin doğru olması umurlarında ne de dedikoduları onaylatmak gibi bir dertleri var. İnsanlara günah işlemek kul hakkı yemek nasıl bu kadar rahat bir şey olmuş anlamıyorum

Okudunuz mu?  Köpek neden haramdır

————

Soru:
Selamün aleyküm ben bir ev aldım evin yatak odası camiyle dip dibe caminin arka tarafı o odada uyumak ilişki günah midir?


AÇILSERVİS
Aleykümüşselam
ilişki sadece caminin içinde yapılamaz. Eşler camiye yakın evde, caminin arsasında, bahçesinde veya lojmanında ilişkiye girebilir.

Bu kategoride yer alan Resimde tılsımlı muskada ne yazıyor başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Dini Soru Cevaplar Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.