Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:22
Namazlar
Yönetici

Namaz kılarken hata yapılırsa ne yapmak gerekir

Namaz kılarken hata yapılırsa ne yapmak gerekir

mum
Namazdaki hata farz olan bir durum ise bu namazın tekrarlanmasına sbebep olur çünkü farz olan bir şeyi terk etmek namazı bozar. yeniden kılınmalıdır.

Namazdaki eksiklik vacip olan bir durum ise sehiv secdesiyle telafi edilir.

Namazdaki hata sünnet olan bir fiil ise namaza zarar vermez.

Okudunuz mu?  Namazlarda sübhânekede "ve celle senâük" kısmı niçin okunmaz?

Cevap: Namaz kılarken hata yapılırsa ne yapmak gerekir

HADİE
farz namazının da kendi içinde farz ve sünnetleri vardır bunlardan farz olanlarda hata yapılırsa namazın tekrar edilmesi istenir ama vaciplerde hata var ise sehiv secdesi gerekir


Yorum: Namaz kılarken hata yapılırsa ne yapmak gerekir

Kayıtsız Üye
Selamün Aleyküm, biraz vesveseli biriyim ve namaz esanında bazı hatalarım oldu, birinci hata yatsı namazının sonunda rabbena dualarını okuduktan sonra hep amin bir – rahmetike ya erhamerrahimin derim. Ama bu sefer Duaları okuduktan sonra bunu demeyi unuttum ve kafamı selam vermek için biraz sağa çevirdim. Fakat daha selamı vermeden demediğimi hatırlayınca hemen kafamı geri çevirdim bi- rahmetike ya erhammerahimin deyip öyle selam verdim. Şimdi duaların sonunda bunu demenin aslında şart olmadığını biliyorum ama işte heyecan ve bir anlık dalgınlıkla kafamı hızlıca geri çevirdim burdaki sorum bu durumun namazıma bir zararı olur mu?

Okudunuz mu?  İkindi namazı ne zamana kadar kılınabilir?

İkinci hata ise, Vitir Namazında sure sıralamasına uymak için önce İhlas sonra Felak sonra da Nas okumayı düşünüyordum. ama yine bir anlık dalgınlıkla Felak suresi ile başladım. Sonra mecburen Nas en son rekat da İhlas suresini okudum yani sıralamaya yanlışlıkla uymadım, ilk rekatta ihlas okumak isterken ağzımdan Felak suresinin çıkmasının bir zararı olur mu? Son olarak namaza başlarken kıbleye karşı doğru durup namaz esnanında 45 dereceyi aşmayacak bir şekilde çok az olarak örneğin secdeden ayağa kalkarken biraz sağa sola kaymanın namaza bir zararı olur mu? Bunu sormamın sebebi kıbleye karşı durmam için odam da düz olarak değil hafif çapraz olarak durmam gerekiyor. Bu yüzden namaz esnasında biraz sağa sola kayıp kaymadığımı görmek bazen zorlaşıyor ya da ben vesvese yapıyorum bilmiyorum.

Okudunuz mu?  İhlas suresi yanlış okunsa

Yorum: Namaz kılarken hata yapılırsa ne yapmak gerekir

Ensar
Ağzınızdan selam kelimesi çıkmadıysa namazınız bozulmamıştır içiniz rahat olsun.
Sürelerin yerini değiştirmek namaza bir zarar vermez namaz yine geçerlidir.
Namazdayken göğsün kıbleden ayrılmaması dahilinde yine namaz geçerlidir yeterki göğüs kıbleden tamamıyla aynı hizayı geçmesin namaz olur.

Okudunuz mu?  Namazda fatiha okumak farz mıdır?

Kayıtsız Üye
Selamün Aleyküm, bazen namaz kılarken oturuşlarda veya secdeler arası oturuşlarda özellikle parmaklarımı kıbleye doğru çevirdiğimde ayağımın tam üzerine oturamıyorum. Yani secdeden doğrulup oturmayı yerine getiriyorum. Ama biraz da kilolu ve hantal olduğumdan dolayı zorlanıyorum, ağrı giriyor ve kalçam tam olarak ayağıma temas etmiyor. Yani ayağımın çok az üstünde duruyor. Bunun namaza bir zararı olur mu?

Okudunuz mu?  Farz namaz öncesi kamet yapılmalı mıdır

Ensar
Hiç kimse yapamayacağı bir şeyden dolayı zorlanamaz yapabildiğiniz kadar yaparsınız inşAllah bu durumda sorun olmaz. Elbette namazı hareketlerine uygun şekilde kılmak en güzelidir ancak istenilen hareletleri yapamıyor sanız sorun sorun yoktur inşaAllah Namazınız geçerlidir.


Kayıtsız Üye
Secdedeyken kafam karıştı ve yanlışlıkla secde tesbihini okumak yerine besmele çekiyordum nerdeyse, fakat hemen hatamı fark ettim ve bismi demeden hemen düzelttim subhane rabiyyel a’la dedim. Şimdi benim sorum secde de yanlışlıkla besmelenin bir kısmını söylemem namazıma bir zarar verir mi?

Bu kategoride yer alan Namaz borcu nasıl hesaplanır ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Namaz kılarken hata yapılırsa ne yapmak gerekir Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.