Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:22
Namazlar
Yönetici

Yatsı namazında vitir kılmak zorunlu mudur?

Yatsı namazında vitir kılmak zorunlu mudur?

mum
Yatsı namazından sonra vitir kılmak zorunlu mu?

Yatsı namazını kıldıktan sonra vitir kılmak hanefi mezhebine göre VACİP (zorunlu) Şafii ve diğer iki mezhebe göre sünnettir (zorunlu değildir.)

Vitir Namazının Hükmü. (Mezheplere göre)

Vitrin hükmü fıkıh mezhepleri arasında hayli tartışmalı bir konudur. Vitir namazı Ebû Hanîfe’den gelen ve Hanefî mezhebinde tercih edilen görüşe göre vâcip, Ebû Yûsuf ve İmam Muhammed’in de aralarında bulunduğu fakihlerin çoğunluğuna göre ise müekked sünnettir. Kaynaklarda sahâbeden Abdullah b. Mes’ûd ve Huzeyfe b. Yemân, tâbiînden İbrâhim en-Nehaî, Saîd b. Müseyyeb ve Mücâhid b. Cebr gibi âlimlerin ve Hanbelîler’den Ebû Bekir el-Hallâl’in de vitir namazını vâcip gördüğü nakledilir. Vitir namazını sünnet kabul edenler, farz namazların beş vakit olarak belirlendiğine ilişkin delillerden hareketle bunlara ilâve anlamına gelecek bir tanımlamanın yapılamayacağını söylemişlerdir. Namazlara ve orta namaza devam edin âyetindeki (el-Bakara 2/238) orta namaz farz namazların sayısının beş olması durumunda gerçekleşeceğinden bunlara ilâve şeklinde gelecek zorunlu bir namazın olamayacağı ileri sürülmüştür. Ayrıca isrâ ve mi’rac hadisinde (Buhârî, Śalât , 1), diğer hadis ve rivayetlerde (Buhârî, Îmân , 34; Ebû Dâvûd, Vitir , 2) farz namazların beş vakit olarak belirtilmesi ve Hz. Ali’nin, Vitir farz olan namazlar gibi zorunlu değildir, bu namaz Resûlullah’ın ortaya koyduğu sünnetidir şeklindeki sözü (Tirmizî, Vitir , 2), İbn Ömer’in, Hz. Peygamber’in farz namazları binek üzerinde kılmamasına rağmen vitri binek üzerinde kıldığına dair rivayeti (Buhârî, Vitir , 6) ve, Üç şey vardır ki bana farz kılınmıştır, fakat sizin için nâfile hükmündedir: Vitir namazı, kurban kesme ve kuşluk namazı (Müsned, I, 231) gibi rivayetler bu konuda sıkça atıf yapılan deliller arasındadır. İmâmeyn de vitri sünnet kabul ederken haber-i vâhidle sabit olduğundan bu namazı inkâr edenin kâfir sayılamayacağı, bu namaz için ezanın gerekli olmayışı, yatsı namazına bağlı bir namaz oluşu ve her rek’atında kıraatin gerekliliği gibi sünnet alâmetlerine itibar etmişlerdir (Kâsânî, I, 270-271).

Okudunuz mu?  Teravih namazı kılana kaza niyetiyle tabi olma (hanefi-şafii)

Cevap: Yatsı namazında vitir kılmak zorunlu mudur?

İZGEN
vitir namazı yatsı namazından sonra kılınan üç rekatlık namazdır mehsepler arasın da farklı durum lar vardır bu durumlardan vitir namazıda değişiklik gösterir hanifilere göre vacip diğer mehseplere göre sünnettir


Hanegi mezhebine mensup olanlar vitir namazını yatsı namaznın peşine değilde gecenin bşka bir vaktinde kılabilirlermi?

Kayıtsız Üye
Hanefi mezhebine mensup olanlar vitir namazını yatsı namazının peşine değilde gecenin başka bir vaktinde kılabilirler mi?
Caizmi? Aydınlatırmısınız

Okudunuz mu?  Namazda gözleri kapatmak caiz midir?

Yorum: Yatsı namazında vitir kılmak zorunlu mudur?

mum
Vitir namazı vakti 4 mezhebe göre yatsıyı kıldıktan sonra başlar ve imsak vaktine kadar devam eder.
Hanefi ve diğer mezheplere göre vitir ne kadar geç kılınsa sevabı artar.


Kayıtsız Üye
vitir namazı vacip bir namaz aynı şekilde kazası da vacip, üzerinde çok kaza namazı bulunan biri,her vakit namazından sonra bir kaza kılarak borçlarını o şekilde ödemeye başlamışsa, vitir kazasını da aynı şekilde o günün vitirini kıldıktan sonra kaza eder mi? Böyle bir kimse Vitirin kazasını geciktirse günah olur mu?

Okudunuz mu?  Bir namazda iki üç niyet

yatsı namazından sonra vitir namazı kılmak şart mı, yatsi namazında vitir kilmak şart mı, vitir namazı kılmak zorunlumu

Bu kategoride yer alan Namazda Tahiyyata Oturduğumda dizlerim çok acıyor başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Yatsı namazında vitir kılmak zorunlu mudur? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.