Anasayfa
7 Mayıs 2021, 13:38
Sure Ayet
Yönetici

Kureyş suresinin indiriliş sebebi

Kureyş suresinin indiriliş sebebi

Kayıtsız Üye
bu konu hakkında bilgiler buldum fakat çok uzun bana özet bir şekilde lazım


Cevap: kureyş suresinin indiriliş sebebi

imamhatipli42
kureys-suresi-nuzul-sebebi nedir?

Kureyş süresi, Kureyş ve Allah Teala’nın Kureyş’e minneti hakkında inmiştir.Kadı Ebû Bekr el-Hîrî, Ebû Cafer Abdullah b. İsmail el-Hâşimî’den, o Sevade b. Ali’den, o Ahmed b. Ebî Bekr ez-Zührî’den, o İbrahim b. Muhammed b. Sabit’ten, o Osman b. Abdillah b. Atîk’ten, o Said b. Amr b. Ca’de’den, o babasından, o da ninesi Ümm-ü Hani bint-i Ebî Talib’den bize şu rivayette bulundu:
"Nebî (s.a.v.) buyurdu ki:
"Allah Teala Kureyş’i yedi özellikle üstün kıldı. Bu yedi özellik Kureyş’ten önce hiç kimseye verilmediği gibi, daha sonra da hiç kimseye verilmeyecektir. Zira hilafet onlarda kalacak, hacılara su verme onlarda kalacak, nübüvvet onlardadır. Müşrik oldukları bir sırada fil ordusuna karşı yardıma mazhar olmuşlar, bu yüzden onlardan başka hiç kimsenin Allah’a ibâdet etmediği bir dönemde yedi (veya başka bir rivayete göre yirmi) sene Allah’a ibâdet etmişlerdir. Ve onlar hakkında bir sûre inmiştir ki, bu sûrede onlardan başkasının ismi zikredilmedi."
Rasulullah (s.a.v.) sonra, Kureyş Suresi’ni okudu

Okudunuz mu?  Tesbihten önce ayetel kürsü okumak şartmıdır okumasak bir şey olurmu

Cevap: kureyş suresinin indiriliş sebebi

Hoca
kureyş suresinin indiriliş sebebi

Bu sure, Kureyş ve Allah’ın Kureyş’e minneti hakkında inmiştir. (Vahidi, Esbab-ı Nüzul)

Ümmü Hani b. Ebi Talib’den Rasulullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: Allah teala Kureyş’i yedi özellikle üstün kıldı. Bu yedi özellik Kureyş’ten önce hiç kimseye verilmediği gibi, daha sonra da hiç kimseye verilmeyecektir. Zira hilafet onlarda kalacak, hacılara su verme onlarda kalacak, nübüvvet onlardadır-ki ben de o kabileden birisiyim-. Fil ashabına karşı onlara yardım olundu. Ve onlar yedi yıl Allah teala’ya ibadet ettiler. Onlardan başka hiç kimse böyle yapmadı. Ve onlar hakkında bir sure inmiştir ki, bu surede onlardan başkasının ismi zikredilmedi. (Senedi zayıftır. Hakim, Müstedrek: 2/536, Taberani, el-Kebir: 24/409; Suyuti, ed-Dürr: 6/396; Vahidi, Esbab-ı Nüzul; Suyuti, Esbab-ı Nüzul Lübab-ı Nükul)

Okudunuz mu?  Nazar ayetleri hangileridir

Cevap: kureyş suresinin indiriliş sebebi

Kayıtsız Üye
çok uzun daha kısa şekilde daha iyi anlayabiliriz


Kayıtsız Üye
kurays kabilesi araplarca kutsal sayılan Kâbe nin bakımını ve gözetimini üstlendikleri için diğer Arap kabileleri onlara saygı gösterirlerdi .Özellikle Kâbe yi yikmaya gelen fil ordusunun inanılmaz şekilde felakete maruz kalarak Kâbe yi yıkma çabalarının basarisizlikla sonuclanmasi üzerine kuraysliler kabileler arasında saygınlıklarını artırmislardir .Bunun üzerine yüce Allah hükümlerini hatirlatmak için kurays suresini indirmiştir .

Okudunuz mu?  Kevser sûresinin fazîleti, Kevser Suresi'nin Sırları ve Faydaları

Kayıtsız Üye
Bu kisa ve öz olmuş teşekkürler


kureyş suresinin indiriliş sebebi, kureyş suresinin iniş sebebi, kureyş suresi indiriliş sebebi

Bu kategoride yer alan Yaratanların en gűzeli ayeti başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kureyş suresinin indiriliş sebebi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.