Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:42
Kavramlar
Abone

Nehiy Ne Demektir?

Nehiy Ne Demektir?

Fetva Meclisi
NEHİY NEDİR?

Sözlükte "bir işin yapılmasını men etme, fiilin yapılmamasını talep" gibi anlamlara gelmektedir.
Fıkıh usulünün önemli konularından biri olan nehiy, otoriter bir tarzda ve kesin olarak bir işin yapılmamasının istenmesi için vazedilen sözdür. Dinin bir fiili nehyetmesi değişik şekillerde olabilir: "Mallarınızı, aranızda haksız sebeplerle yemeyin" (Nisâ, 4/29) şeklinde sarih olabileceği gibi, "Ribâdan artakalandan vaz geçin" (Bakara, 2/278); "Çirkin işleri, fenalık ve azgınlığı da yasaklar" (Nahl, 16/90); "Kadınlara vermiş olduğunuz mehirlerden bir şey almanız helal değildir" (Bakara, 2/229) şeklinde gayri sarih de olabilir.
Âlimlerin çoğunluğuna göre nehiy, kural olarak nehyedilenin haram kılındığına delalet eder; ancak özel bir karine olması hâlinde kerâhete delalet eder. (bk. Haram, Mekrûh) Nehiy, nehyedilen fiilden hemen ve sürekli olarak el çekme talebine delâlet eder. Fakat vakitle sınırlandırılabilir. Nehiy sıgası zaman yönünden mutlak ve herhangi bir nass, karine ve örf ile sınırlandırılmamışsa süreklilik bildirir. İbadet, muamelât ve benzeri konularda bir nehiy bulunursa, Hanefîlere göre, nehyedilen şeyin diğer şartları tam ise, nehiy sebebiyle fâsit olmaz; sadece mekruh olur. Meselâ, yevm-i şekte veya bayram günlerinde oruç tutmak, Cuma vaktinde alışveriş böyledir. Bu konularda yasak bulunmakla birlikte, yapılan ibadet ve alışveriş geçerlidir. Ancak mekruhtur. Buna karşılık, böyle bir durumda, hem ibadetin, hem de muamelatın fasit olacağını söyleyenler olduğu gibi, ibadetlerin fasit olacağını ve fakat muamelâtın fasit olmayacağını söyleyenler de bulunmaktadır. (İ.P.)

Okudunuz mu?  İstikbal-i Kıble Ne Demektir?

Cevap: Nehiy Ne Demektir?

Muhammed
nehiy nedir maddeler halinde kısa sözlük anlamı

  1. Bir işin yapılmasını yasak etme, engelleme, menetme.
  2. Bk. ket vurma


nehiy ne demek, nehiy nedir, nehiy ne demektir

Bu kategoride yer alan Nasir Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Nehiy Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.