Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:37
Kavramlar
Abone

Rivayet Tefsiri Ne Demektir?

Rivayet Tefsiri Ne Demektir?

Fetva Meclisi
RİVÂYET TEFSÎRİ NEDİR?

Rivâyet tefsîri, Kur’ân âyetlerini, âyetlerle, hadislerle ve sahabe sözleriyle açıklamak ve îzâh etmek demektir. Rivâyet tefsîrine, me’sûr ve naklî tefsîr de denir. Rivâyet tefsîrinde en sağlıklı yol, âyetleri ve sahih hadisleri birlikte ele almak, sahih olmayan rivâyetlere ve isrâiliyâta yer vermemektedir. Rivâyet tefsîrine En’âm sûresinin 82. âyetinde geçen "zulüm" kelimesinin âyet ve hadisle tefsîrini örnek verebiliriz. Bu âyetteki zulüm "şirk (Allah’a ortak koşmak)" anlamındadır. Buhârî, (Îmân, 23) ve Müslim’in (Îmân, 197) rivâyet ettiği sahih bir hadise göre Peygamberimiz (a.s.) bu âyetteki zulüm kelimesinin "şirk" anlamında olduğunu söylemiş ve bu anlama delil olarak "şirk büyük bir zulümdür" (Lokmân, 31/13) âyetini zikretmiştir. Söz konusu âyetteki zulüm kelimesinin şirk anlamında olduğuna bir önceki âyet de delalet etmektedir. İbn Cerir et-Taberî’nin Câmiu’l-Beyân an Te’vîli Âyı’l-Kur’ân ve İbn Kesîr’in Tefsîru’l-Kur’âni’l-Azîm adlı eserleri rivâyet tefsîrlerinin en meşhurlarındandır. (İ.K.)

Okudunuz mu?  İklab Ne Demektir?

Cevap: Rivayet Tefsiri Ne Demektir?

Hattap
Rivayet tevsiri nedır?

Rivâyet tefsîri, Kur’ân âyetlerini, âyetlerle, hadislerle ve sahabe sözleriyle açıklamak ve îzâh etmek demektir. Rivâyet tefsîrine, me’sûr ve naklî tefsîr de denir.

Rivâyet tefsîrinde en sağlıklı yol, âyetleri ve sahih hadisleri birlikte ele almak, sahih olmayan rivâyetlere ve isrâiliyâta yer vermemektedir.

Okudunuz mu?  Havra Ne Demektir?

Rivâyet tefsîrine En’âm sûresinin 82. âyetinde geçen "zulüm" kelimesinin âyet ve hadisle tefsîrini örnek verebiliriz. Bu âyetteki zulüm "şirk (Allah’a ortak koşmak)" anlamındadır. Buhârî, (Îmân, 23) ve Müslim’in (Îmân, 197) rivâyet ettiği sahih bir hadise göre Peygamberimiz (a.s.) bu âyetteki zulüm kelimesinin "şirk" anlamında olduğunu söylemiş ve bu anlama delil olarak "şirk büyük bir zulümdür" (Lokmân, 31/13) âyetini zikretmiştir. Söz konusu âyetteki zulüm kelimesinin şirk anlamında olduğuna bir önceki âyet de delalet etmektedir. İbn Cerir et-Taberî’nin Câmiu’l-Beyân an Te’vîli Âyı’l-Kur’ân ve İbn Kesîr’in Tefsîru’l-Kur’âni’l-Azîm adlı eserleri rivâyet tefsîrlerinin en meşhurlarındandır.

Okudunuz mu?  İstinşak Ne Demektir?

Cevap: Rivayet Tefsiri Ne Demektir?

Muhammed
Rivayet Tefsiri nedir kısaca sözlük anlamı


Rivayet tefsiri
,
İslam dinine ait bir terim olup, Kur’an‘ı yine Kur’an ayetleri ve peygamber ile sahabilerden gelen rivayetlerle yorumlama şeklinde yapılan tefsir türüdür.


Bazı kaynaklar, bu rivayetler içine tabiin rivayetlerini katsa da bazıları bunu kabul etmez. Tefsir biliminde ‘en güvenilir’ olarak kabul edilen bu tefsir türüne, ‘Mes’ur tefsir’ ve ‘nakli tefsir’ de denilmektedir.


Tefsir biliminde, Kur’an ayetlerini ilk açıklayanların bizzat peygamber ve sahabeler olduğu kabul edilmektedir. Bu yorumlar devirler içinde anlatılarak veya yazılarak bir sonraki nesle aktarılmış, rivayet tefsirleri de buna dayanan rivayetlere göre yazılmıştır.

Fakat bu nakil işi her zaman istenilen şekilde olmamış, uydurma hadisler, İsrailliyat karışmış anlatılar ve nakleden kişinin unutması gibi açılardan güvenirliğini kaybetmiştir. Bunun için pek çok alim riveyet tefsirleri yazılırken çok titiz bir hadis elemesi yapılmasını belirtmişlerdir ki bu tefsir türünü de tamamen hadis bilimine muhtaç kılmaktadır. Bunun içinde ilk devir rivayet tefsircileri de genellikle muhaddislerden çıkmıştır.

Okudunuz mu?  Kulluk Ne Demektir?

rivayet tefsiri ne demek, rivayet tefsiri nedir, rivayet tefsirleri

Bu kategoride yer alan Şedidü'l-Mihal Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Rivayet Tefsiri Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.