Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:37
Kavramlar
Abone

Amel Defteri Ne Demektir?

Amel Defteri Ne Demektir?

Fetva Meclisi
AMEL DEFTERİ NEDİR?
İnsanların dünyada kabul ettikleri inançlarla, yaptıkları işlerin kaydedildiği ve âhirette kendilerine takdim edileceği bildirilen deftere (veya kitaba) verilen addır.

Kur’ân’da "amel defteri" tabiri geçmez. Ancak bu anlamda kitap ve suhuf kelimeleri zikredilmektedir. Kur’-ân’da, insanın dünyada yaptıklarının, kıyamet günü açılmış bir kitapta kendisine gösterileceği ve her fertten kendi kitabını okumasının isteneceği (İsrâ, 17/13-14) açıklanmaktadır.

Okudunuz mu?  Musafaha Ne Demektir?

Kirâmen katibîn, hafaza, rusûl, rakîb ve atîd isimleriyle anılan meleklerin yazdığı (Enbiyâ, 21/94; Kâf, 50/18; Zuhruf, 43/80) bu kitap, insanın hak-batıl, doğru-yalan, iyi-kötü bütün inanç, düşünce, söz ve eylemlerini içerecektir (Kehf, 18/49). Amel defterleri cennetliklere sağdan, cehennemliklere soldan veya arkadan verilecektir. Defterleri sağdan verilenler, Kur’ân’da "ashâbu’l-yemîn"; soldan veya arkadan verilenler "ashâbu’ş-şimal" olarak zikredilir (Hâkka, 69/19,25; İnşikâk, 84/7,10).

Okudunuz mu?  Miun Ne Demektir?

Defterin sağdan verilmesi bir müjde, soldan veya arkadan verilmesi ise bir korku ve azap işaretidir. Kur’ân’da sadece fertlerin değil, millet ve toplumların da "kitap" diye anılan amel defterlerinin bulunduğu ve hesap gününde her milletin kendi kitabını okumaya çağırılacağı belirtilir. (Câsiye, 45/28-29). (F.K.)

Okudunuz mu?  Ulema Ne Demektir?

Cevap: Amel Defteri Ne Demektir?

Sumame
Amel defterihakkında bilgi için teşekkür ederim


Amel defteri nedir?

Sumame
Amel Defteri KELİMESİNİN SÖZLÜK ANLAMI NEDİR?
İnsanların dünyâda iken yaptığı bütün işlerinin yazıldığı ve Arasât meydanında herkese verilecek olan defter.
Bir kimse kıyâmette mîzâna getirilir. Sonra herbirinin büyüklüğü, gözün görebileceği uzunlukta olan doksan dokuz amel defteri getirilir. Bu defterlerde o kimsenin iyilik ve kötülükleri yazılıdır… (Hadîs-i şerîf-Eş-Şerîa)
İnsanlar kıyâmet günü bir yerde toplanırlar. Onların üzerine siyâh bir bulut gelir. O bulut, insanlar üzerine amel defterlerini yağdırır. Mü’minin amelleri, sanki gül yaprağı üzerine yazılmıştır. Kâfirlerin ise, sedir yaprağı üzerine yazılmış gibidir . (İmâm-ı Gazâlî)


Cevap: Amel Defteri Ne Demektir?

Muhammed
Amel Defteri Nedir Kısaca sözlük anlamı hakkında Bilgi

İyilik, kötülük, sevap yada günahlarımızın yazıldığı deftere amel defteri denir. Amel defterine günahlarımızı ve sevaplarımızı yazmakla görevli olan meleklere: Kiramen Katibin (Yazıcı) melekleri denir.


@hmet
Söz ve amellerimizin melekler tarafından yazilan deftere "amel defteri" denir.


Muhammed
Amel Defteri (Dini Terim) ne demektir kısaca sözlük anlamı

Okudunuz mu?  Teşyi' Ne Demektir?

İnsanların dünyâda iken yaptığı bütün işlerinin yazıldığı ve Arasât meydanında herkese verilecek olan defter.


amel defteri, amel defteri ne demektir kisaca, Mesher nedir

Bu kategoride yer alan Aleyhisselam nedir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Amel Defteri Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.