Anasayfa
8 Mayıs 2021, 6:42
missa96
Abone

İzale-i şüyu -ortaklığın giderilmesi- davasının islami açısından değerlendirilmesi nasıldır?

İzale-i şüyu -ortaklığın giderilmesi- davasının islami açısından değerlendirilmesi nasıldır?

Kayıtsız Üye
İzale-i şüyu -ortaklığın giderilmesi- davasının islami açısından değerlendirilmesi nasıldır?


Cevap: İzale-i şüyu -ortaklığın giderilmesi- davasının islami açısından değerlendirilmesi nasıldır?

imamhatipli42
İzale-i şuyu, ortaklığın giderilmesi demektir. İştirak halinde veya müşterek mülkiyet esaslarına göre birden çok kimse adına kayıtlı bulunan taşınmaz malların taksimi konusunda, hissedarların anlaşamaması halinde mahkeme kararı ile taşınmaz malın ihaleyle satılması anlamına gelir. İhale hissedarlar arasında veya üçüncü kişilere açık olarak yapılabilir.

Okudunuz mu?  Zekat ve sadaka ile ilgili kısa hadisler

Ortaklar arasında resmi olmayan bir ayrımcılık söz konusu ise bu durumda kul hakkına girileceği için izaleyi şuuyu tercih etmek doğru değildir. Çevremizde çok rastladığımız bir durumdur.

Mesela bir ailenin iki erkek evladı var 3 katlı ve 1 katlı olmak üzere iki daireye sahipler baba büyüğünün üzerine başka bir yerde olan 1 katlı daireyi daireyi tapu ediyor. Ölmeden önce de oğlum sana bir daireyi tapu ettim sen bu dairelerden de 1 tane al ve kardeşine de 2 daire kalsın diye vasiyet ediyor. Lakin resmi bir belge düzenlenmiyor. Büyük kardeş de bunu fırsat bilip bu üç dairenin komplesine ortak olmak istiyor küçük kardeş de itiraz edince büyük kardeş izaleyi şuuyu için mahkemeye başvuruyor yani hakkı olmayan bir miras için. Sizce bu ne kadar doğru karar verin. Böyle bir durumu meydana getiriyorsa caiz değildir.

Okudunuz mu?  Süslenip ilgi çekmek kul hakkına girer mi ?

İşin en kötü tarafı da bizim ülkemizde gayri menkuller vergisi az olsun diye çoğunlukla düşük bedelden yazılıyor ve izaleyi şuuyu da bu bedel üzerinden satış yapıyor. Kimsenin de kar ettiği yok bu işten ama insanlardaki mal hırsı nelere mal oluyor.

Bu kategoride yer alan Kocam Bana Karşı çok Ilgisiz.hep Tartışıyoruz. başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İzale-i şüyu -ortaklığın giderilmesi- davasının islami açısından değerlendirilmesi nasıldır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.