Anasayfa
21 Mayıs 2023, 0:09
kandil
Yönetici

Üç Ayların Önemi, Fazileti, Hayrı ve Sırları Hakkında Kısaca Bilgi

Üç Ayların Önemi, Fazileti, Hayrı ve Sırları Hakkında Kısaca Bilgi

caferi
Üç Ayların Önemi, Fazileti, Hayrı ve Sırları Hakkında Bilgi

Cenab-ı Hakk (c.c.) biz mü’minler için rahmeti, feyiz ve bereketi bol olan günler ve aylar halketmiştir. Nasıl ki haftanın günleri arasında Cuma günü faziletli bir gün ise, üç aylar olarak bilinen Receb, Şaban ve Ramazan ayları da fazileti büyük, feyiz ve bereketi bol, mübarek aylardır. Zira Receb ayı girince Peygamberimiz (s.a.v.) Allahım! Receb ve Şaban’ı bize mübarek kıl! Bizi Ramazan’a ulaştır. diye dua ederlerdi.

Okudunuz mu?  Hicret ile ilgili sözler

Bu ayların Müslümanlarca değerli addedilmesinin sebeplerinden birisi de Peygamberimiz (s.a.v.)’in bu aylar hakkında verdiği haberlerdir. Rasûlullah (s.a.v.) Efendimiz; Recep Allah’ın ayı, Şaban benim ayım ve Ramazan ümmetimin ayıdır buyurmuştur.

Recep, şaban ve ramazan ayları ibadet ve maneviyat olarak diğer aylara göre daha üstün bir şeref ve fazilete sahiptir.

Okudunuz mu?  Kalıtsal ne demektir? Tanımı nedir

Hz. Resul-ü Ekrem’den (s.a.a) nakledilen bir hadisinde şöyle buyurmaktadır Recep Allah’ın büyük ayıdır. Hiçbir ay hürmet ve fazilette bu aya ulaşamaz. Bu ayda kafirlerle savaş haramdır. Şunu bilin ki recep Allah’ın ayı, şaban benim ayım, ve ramazan ümmetimin ayıdır. Kim recep ayının bir gününü oruç tutarsa, Allah’ın rızasını kazanmış olur. Allah’ın gazabı ondan uzaklaşır ve cehennem kapılarından birisi onun yüzüne kapanır.

Okudunuz mu?  Üç Aylar - Recep, Şaban ve Ramazan

İmam Musa Kazım’dan a.s şöyle rivayet edilir Kim recepten birgün oruç tutarsa, cehennem ateşi bir yıllık mesafe ondan uzaklaşır. Kim üç gün oruç tutarsa, cennet ona farz olur.

RECEB AYI
Receb kelimesi herhangi bir şeyden korkmak, utanmak veya bir kimseyi heybetinden dolayı ululamak ve tazim etmek manalarına gelir.

Okudunuz mu?  İmam-ı Maturidi hayatı ve eserleri

Cahiliye devrinde Araplar, putları için bu ayda kurban keserlerdi. Araplar arasında mukaddes bilinen Receb ayı, haram aylardan eşhuru’l-hurum) biridir. Şüphesiz Allah’ın gökleri ve yeri yarattığı günkü yazısında, Allah katında ayların sayısı on ikidir. Bunlardan dördü haram aylardır. Diğer üç haram ay ise, Zilkade, Zilhicce ve Muharrem’dir. Receb ayı, birbirini takip eden bu üç aydan hemen sonra gelmediği ve yedinci sırada olduğu için Recebü’l ferd adı da verilmiştir.

Okudunuz mu?  Abdülmecîd Şirvânî hayatı hakkında bilgi

ŞABAN AYI
Şaban ayının Araplar arasındaki eski adı ‘Azil’ idi. Araplar, Şaban ayına şehrullâhi’l-muazzam, şehru’l-kerame ve şehru’l-kasir de derler. Şaban ayı şuhür-ü selâse denilen üç ayların ikincisidir. Şaban ayının en önemli hususiyetlerinden birisi de, Berat gecesinin bu ayın on beşinci gecesine tesadüf etmesidir. Berat gecesi; meleklerin inmesi, duaların geri çevrilmeyip kabul olunması gibi daha birçok hususiyete haiz olduğu için, içerisinde bulunduğu Şaban ayını da değerli kılmıştır.

Okudunuz mu?  Berat Gecesi Duası Berat Gecesi Duaları

RAMAZAN AYI
Ramazan ayı; Kur’an ve oruç ayı olup, içerisinde bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesini de barındırmasıyla izzet ve şerefi bir kat daha artan, Peygamberimiz s.a.v.’in Ümmetimin ayıdır diye vasfettiği, iyilik, tövbe, istiğfar ve sabır ayıdır.


Cevap: Üç Ayların Önemi, Fazileti, Hayrı ve Sırları Hakkında Kısaca Bilgi

yasemin
Zünnün Mısrî der ki:

Okudunuz mu?  Yeni doğan bebeklerde gaz sancısı ve çözümü

Receb ekme ayıdır, Şaban sulama ayıdır, Ramazan derleyip toplama ayıdır. Herkes ne ekerse onu biçer, ne yaparsa cezasını çeker. Bir kimse ekimi bırakırsa, hasat zamanı ekmediğine pişman olur. Kıyamet gününde ise çok kötü duruma düşer. (Abdulkadir Geylani, Üç Aylar ve Faziletleri

Okudunuz mu?  Satanizm; ve Çeşitleri

Yorum: Üç Ayların Önemi, Fazileti, Hayrı ve Sırları Hakkında Kısaca Bilgi

Efdal
3 ayların önemi ve fazileti hakkında pek çok hadis varit olmuştur. üç aylarda daha çok ibadet etmeli ve çokça günahlardan kaçınılmalıdır.
Çünkü bu aylar kutsal aylardır.


Yorum: Üç Ayların Önemi, Fazileti, Hayrı ve Sırları Hakkında Kısaca Bilgi

Kayıtsız Üye
Bugün oruç tutum ama sabah namazından sonra niyet ettim oluyormu

Okudunuz mu?  Parmak çıtlatmak..

arifselim
Allah kabul etsin. Evet bu şekilde niyet etmekle nafile orucu tutulabilir. Bu tür oruçlarda oruca aykırı bir şey yapılmadığı sürece öğle vakti girmeden bir saat öncesine kadar niyet edilebilir.


Kayıtsız Üye
Eğer sahura o niyet le kalktıysanız zaten niyetiniz kabul olur

Okudunuz mu?  Regâib sünnetler ne demektir?

üç ayların fazileti, üç ayların önemi, uc aylarin fazileti

Bu kategoride yer alan Üç aylar girdiğinde okunacak dua ve çekilecek tesbihler... başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Üç Ayların Önemi, Fazileti, Hayrı ve Sırları Hakkında Kısaca Bilgi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.