Anasayfa
19 Kasım 2023, 20:44
sizden01
Abone

Dişimin arasına et kacıyor bu güsle engelmi ?

Dişimin arasına et kacıyor bu güsle engelmi ?

emniciba
et yedıktem sonra hep dısımdeet kalıyor bu gusle engelmı ?


Cevap: dişimin arasına et kacıyor bu güsle engelmi ?

emniciba
cevaplayacak kimse yokmu ?


Cevap: dişimin arasına et kacıyor bu güsle engelmi ?

Galus
forum kurallarına uyalım kardeş sorunuzu sormuşsanız istisnalar hariç muhakkak cevap alacaksınızdır yeterki sabırlı olalım selametle kal…

Okudunuz mu?  Namazım kabul olunur mu?

Dişlerin arasında kalan et parçaları gusle mani mi?

Ağız ve burunu yıkamanın ölçü ve sınırı, abdest konusunda belirtildiği gibi, ağıza bol su verip çalkalamak, buruna bol su verip genize kadar çıkmasını sağlamaktır.

Belirtilen şekil, yıkayıp temizlemenin sünnete uygun olanıdır. Bunun dışında konuyu inceliyecek olursak, cünüp kimsenin sadece ağzına su alıp çalkalamadan onu içse bile yine de ağzını yıkamış sa-yılır. Böylece farz olan guslü yerine gelmiş olur. Yeter ki ağıza alı-nan su ağzın her tarafını ıslatmış olsun. O halde suyun çok az bulun-duğu veya havanın tazla soğuk olduğu veya olağanüstü bir durum meydana geldiği vakitlerde ağıza bir yudum su alıp onunla yetin-mek caizdir. Normal vakit ve şartlarda Sünnete uygun ideal şeklini yapmak çok daha faziletlidir.

Okudunuz mu?  Allahü telayı içimizden zikrettiğimizi melekler nasıl anlayacak?

Ayni meseleye Fetâvâ-yi Hindiyye, Bedâyi’ ve Bahrirâik’de yer verilmiştir. Dişler arasındaki ufak kırıntılar suyun dibe nüfuz et-mesine engel bile olsa yine de farz yerine gelmiş sayılır. Ne var ki ihtiyata uygun olanı, dişler arasındaki kırıntıları çıkarıp ağzı öylece yıkamaktır. Fethulkadîr’de özellikle bu husus üzerinde durulmuş ve ihtiyata uygun olduğu belirtilmiştir. Bunun için burun deliklerinde kuruyup kalan sümük bol su ile temizlenmelidir. Aksi halde guslün yerine gelmesine engel sayılır.

Okudunuz mu?  Tarikat ve tövbe almak doğru mu?

Celal Yıldırım, Kaynaklarıyla İslam Fıkhı, Uysal Kitabevi: 1/50.

Bu kategoride yer alan Mahkemede şahitlik yaparken namus üzerine yemin etmek başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Dişimin arasına et kacıyor bu güsle engelmi ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.