Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:47
Hadisler
Yönetici

Peygamberimizin sıfatları ve ahlakı ile ilgili hadisler

Peygamberimizin sıfatları ve ahlakı ile ilgili hadisler

@hmet
Hz. Muhammed Aleyhissalatu vesselam’ın sıfatları ve ahlakları ile ilgili hadisler

Hz. Ali’nin evladlarından Muhammed’in oğlu İbrahim anlatıyor: "Hz. Ali radıyAllahu anh Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm’ı vasfettiği zaman şöyle derdi: "Resûlu-i Ekrem aleyhissalâtu vesselâm efendimiz çok uzun boylu olmadığı gibi, (azaları) birbirine girmiş kısa boylu da değildi, orta boylu bir insandı.

Okudunuz mu?  Kurban bayramında unutulmuş bir sünnetin ihyası

Saçları kıvırcık değildi, düz de değildi, dalgalıydı. Şişman değildi, yuvarlak yüzlü de değildi, yanakları uzuncaydı.

Rengi kırmızıya çalan, beyazdı. Gözleri siyah ve kirpikleri uzundu, göğsünde göbeğine kadar inen kıldan bir hat vardı. El ve ayaklarının parmakları kalıncaydı. Eklem yerleri ve iki küreğinin birleşme yeri olan omurga iri idi.

Okudunuz mu?  Peygamber efendimiz'in yemek ve su hakkında sünnetleri

Bir tarafa dönünce (sadece başını çevirmez) bütün vücudunu çevirirdi. Yürüyünce, yamaçtan iniyormuşcasına öne meylederek yürürdü.

İki omuzu arasında peygamberlik mührü vardı. O, peygamberlerin mührü (sonuncusu) idi. İnsanların en iyi kalplisi, en şecaatlisi ve en doğru sözlüsü idi. O ahlâkça herkesten yüce, muâşere yönüyle de en geçimlisi idi. Onu âniden gören ondan heybet duyardı; bilerek beraber olan, kalpten severdi. Onu vasfeden şöyle derdi: "Ben ne O’ndan önce, ne de ondan sonra O’nun gibisini görmedim."

Okudunuz mu?  Levlake levlak lemma Halaktul Eflak - M.İslamoğlunun ''uydurma'' itirazına cevap

Resul-ü Ekrem çabuk konuşmazdı; her işitenin anlayacağı şekilde teker teker konuşurdu."

Tirmizi, Menakıb 19, (3642).

5502 – İbnu Abbâs radıyAllahu anhüma anlatıyor: "Ehl-i Kitap saçlarını düz salınmaya bırakırlar, müşrikler de ayırırlardı. Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm ise, (vahiy yoluyla) emredilmediği hususlarda Ehl-i Kitaba uygun hareket etmekten hoşlanırdı. Bu sebeple saçını alnından serbest bıraktı. Bilahare (bütün müşrikler müslüman olduktan sonra) saçlarını (alnından) ayırdı."

Okudunuz mu?  Siyah bayraklılar ile ilgili hadisler

Buhâri, Libas 70, Menakıb 23, Fezâilu’l-Ashâb 52; Müslim, Fezail 90, (2336); Ebu Dâvud, Tereccül 10, (4188); İbnu Mâce, Libâs 36, (3632).

5503 – Hz. Enes radıyAllahu anh’ın anlattığına göre, "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm’ın saçındaki aklardan sorulunca (Enes) şöyle cevap vermiştir:

"Allah O’nu, beyazla çirkinleştirmemiştir." "

Okudunuz mu?  Yarabbi Ümmetim Ümmetim!

Bir rivayette de şöyle demiştir: "O, kişinin başında ve sakalında bulunan beyazları yolmasını mekruh addederdi. Ve (Enes radıyAllahu anh): "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm saçlarını boyamadı. Beyaz kıl (onda nâdirdi ve sadece) alt dudağında, şakaklarında ve başında bir nebzecik vardı" derdi."

Müslim, Fezâil 104, 105 (2341).

Okudunuz mu?  Müslümüna Kâfir Demenin Haram Oluşu

5504 – Ebu Cuhayfe radıyAllahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalatu vesselam’ı gördüm, sadece alt dudağında yani anfetesinde beyaz gördüm."

Buhari, Menakıb 23; Müslim, Fezail 106, (2342).

5505 – Hz. Enes radıyAllahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm’ı, berber onu tıraş ederken gördüm. Ashabı etrafını çevirmişti. Aleyhissalâtu vesselâm’ın tek kılının yere düşmesini istemiyorlar, birinin eline düşsün istiyorlardı…"

Bu kategoride yer alan Peygamberlik mührü ile ilgili hadisler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Peygamberimizin sıfatları ve ahlakı ile ilgili hadisler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.