Anasayfa
3 Ekim 2021, 6:13
Kavramlar
Abone

Razik (Rezzâk, Hayrü’r-Râzikîn) Ne Demektir?

Razik (Rezzâk, Hayrü’r-Râzikîn) Ne Demektir?

Fetva Meclisi
RÂZİK (Rezzâk, Hayrü’r-Râzikîn) NEDİR?

Rızık vermek, nimete teşekkür etmek anlamındaki "r-z-k" kökünden türeyen râzık, rızık veren, bu kelimenin mübalağalı şekli olan rezzâk, çok rızık veren, hayru’r râzikîn ise rızık verenlerin hayırlısı demektir.
Rızık Allah’ın canlı varlıklara, hayatlarını sürdürebilmeleri için kâinatta var ettiği şeylerdir. Bunlar; temiz hava, su ve gıda maddeleridir. Bütün hayvanların, insanların, cinlerin ve diğer canlıların muhtaç olduğu rızıkları var eden Allah’tır. Bir yaratığın rızık elde etmesine vasıta olan, sebep olan insana da râzık denir. Ancak bu mecazi anlamdadır. Gerçek anlamda rızık veren sadece Allah’tır. İlim, şeref, makam gibi manevi nimetler de rızıktır.
Allah’ın bu ismi Kur’ân’da rezzâk şeklinde bir âyette, hayrü’r-razikîn şeklinde beş âyette geçmiştir: "Şüphesiz rızık veren, kuvvet sahibi olan ancak Allah’tır." (Zariyât, 51/58); "Gerçekten Allah, rızık verenlerin en hayırlısıdır." (Hac, 22/58)
Allah’ın rızık verdiği Kur’ân’da daha çok "razaka – yerzükü" fiili ile ifade edilmiştir: "Allah ki sizi yarattı, sonra sizi rızıklandırdı…" (Rûm, 30/40), "Allah’tan başka size gökten ve yerden rızık verecek bir yaratıcı mı var?" (Fâtır, 35/3), "Nice canlı var ki rızkını taşıyamaz, onlara da size de Allah rızık veriyor…" (Ankebût, 29/60), "…Allah dilediğine rızkı genişletiyor ve daraltıyor…" (Ra’d, 13/26), "Allah rızıkta kiminizi kiminizden üstün kılmıştır." (Nahl, 16/71), "Allah dilediğine hesapsız derecede çok rızık verir." (Bakara, 2/212).
İnsanlara rızkı farklı verişi Kur’ân’da şöyle anlatılıyor: "Allah kullarına rızkı bol verseydi, yeryüzünde azarlardı. Fakat (rızkı) dilediği ölçüde indiriyor. O kullarının halini haber alandır, görendir." (Şûrâ, 42/27). Allah, kullarından verdiği rızık karşılığında kendisine teşekkür etmelerini istiyor: "…Size rızık verdi tâ ki, şükredesiniz." (Enfâl, 8/26), "Allah’ın size verdiği rızıktan helal, hoş olarak yiyin de Alllah’ın nimetine şükredin, eğer, O’na ibadet ediyorsanız." (Nahl, 16/114), "…Rızkı Allah’ın yanında arayın, O’na ibadet edin, O’na şükredin…" (Ankebût, 29/17). İnsanlar gibi diğer canlılara rızık veren de Allah’tır; "Yeryüzünde hiçbir canlı yoktur ki, rızkı Allah’a ait olmasın…" (Hûd, 11/6), "…Allah besleyen, fakat kendisi beslenmeyendir…" (En’âm, 6/14). (İ.K.)

Okudunuz mu?  Müeyyide Ne Demektir?

Cevap: Razik (Rezzâk, Hayrü’r-Râzikîn) Ne Demektir?

Muhammed
RÂZIK nedir kısa anlamı

Hakîkatte hâlık (yaratıcı) ve râzık Allahü teâlâdır. İnsana, hâlık veya râzık demek ilhâddır (zındıklık, dinsizliktir). İnsanın aslî sıfatı, âcizlik ve ihtiyâçtır. Allahü teâlânın sıfat-ı zâtiyyesi (zâtına âit olan sıfatı), kudret (her şeye gücünün yetmesi) ve gınâdır (başkasına muhtâç olmamasıdır). İnsanlara, yarattı ve yaratıcı dememeli; Allahü teâlâya mahsûs olan Hâlık ismini, kimse için kullanmamalı ve ad takmamalıdır. (İsmâil Hakkı Bursevî)

Okudunuz mu?  Nikah Nedir?

Allahü teâlâ öyle bir Râzıktır ki, kullarının günâhlarından dolayı onların rızıklarını kesmiyor. (S. Abdülhakîm Arvâsî)

rezzak nedir maddeler halinde kısa sözlük anlamı

  1. "Canlıların rızkını veren" anlamında Tanrının sıfatı.
  2. "Abdürrezzak’tan kısaltarak" erkek adı.
  3. bütün canlıların rızkını veren , onları nimetlendiren anlamında. Allah’ın isimlerinden. "abd" takısı alarak kullanılır, (bkz. abdürrezzak)
  4. Bütün mahlukatın rızkını veren ve ihtiyaçları karşılayan. (Allah)


HAYRÜ’R-RÂZİKÎN NEDİR kısa sözlük anlamı
Allâh’ın sıfatlarından biri olup, rızık, nimet verenlerin en hayırlısı demektir. (bk. Râzık) (İ.K.)


Cevap: Razik (Rezzâk, Hayrü’r-Râzikîn) Ne Demektir?

Kayıtsız Üye
Hayrur Râzikîn… yani Rızık verenLERİN en hayırlısı.. bu ifadeye takıldım. Burada neden çoğul kullanılmış. Rızık verenler ifadesi ile; "birden çok rızık veren var ve Allah bu rızık verenlerin en hayırlısıdır" şeklinde anlaşılıyor. Razikın çoğul bir kelime.. maksat nedir? Pekçok tefsir ve tercüme araştırdım ancak bulamadım. bilgi verenden Allah razı olsun.

Okudunuz mu?  Teşmit Ne Demektir?

Cevap: Razik (Rezzâk, Hayrü’r-Râzikîn) Ne Demektir?

Kayıtsız Üye
خير الرازقين Hayrur Râzikîn… yani Rızık verenLERİN en hayırlısı.. bu ifadeye takıldım. Burada neden çoğul kullanılmış. Rızık verenler ifadesi ile; "birden çok rızık veren var ve Allah bu rızık verenlerin en hayırlısıdır" şeklinde anlaşılıyor. Razikın çoğul bir kelime.. maksat nedir? Pekçok tefsir ve tercüme araştırdım ancak bulamadım. bilgi verenden Allah razı olsun.

Okudunuz mu?  Tercüme Ne Demektir?

Kayıtsız Üye
Anladığım kadarıyla rizik vedenlerin derken sizden tİcaret yapan kişi size rizik veriyorya işte orayi diyo ayeti kerime en hayirlisi cenebi haktir…..


Kayıtsız Üye
Arkadaşlar, çoğul olmasından maksat Rızkı veren derken yaratık veren ancak Allah! Ancak rızıklanmamıza yaratmış olduğu vesilelere de nispet edildiğinden çoğul kullanılmıştır. Örneğin: EŞ ŞEFİ ismi şerifi Rabbimizin hasta kullarına şifa veren anlamına gelir. Bizler hastalık isabet eden biri gördüğümüzde "Mevla Şafi ismi ile tecelli buyursun" deriz. Ancak Peygamber efendimiz sallAllahu aleyhi ve sellemin de isimlerinden biri Şafi’dir. Ancak Şafi derken kasıt Fahri Kainat efendimiz ise -Şifaya vesile olan-, Rabbimize celle celaluh ise -Şifayı yaratan- manasına gelir. Bahçesinde ki ağacın her bir dalından kopardığı meyveleri sofrasında yemek üzere olan kişi "Bismillahi harrür razıkîn- "Rızık verenlerin en hayırlısı olan Allah’ın adıyla" dediğinde yaratma bakımından rızkını Rabbine ortak koşmuş olmaz. Rızkı yaratan ve rızkıma vesile olan anlamına gelir.

Okudunuz mu?  Celvet Ne Demektir?

Allahu hayrun razıkin, hayrur razikin tefsiri, bismillahi hayrun razikin

Bu kategoride yer alan Cemre Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Razik (Rezzâk, Hayrü’r-Râzikîn) Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.