Güncelleme: 05.Haziran.2020, 00:20
1
LeoparGS Üye
LeoparGS
Üye
Üye No: 26
Mesaj Sayısı: 845
Tecrübe Puanı: 15
Yer: İstanbul
Solunum Yolu (inhalasyon) Zehirlenmeleri
Solunum Yolu (inhalasyon) Zehirlenmeleri
Solunum yolu zehirlenmelerinde belirti ve bulgular:
· Merkezi sinir sistemi etkilenmesine bağlı olarak; baş dönmesi, baş ağrısı, şaşkınlık, nöbet geçirme, hayal görme(halüsinasyonlar), koma.
· Solunum sisteminde; taş----, öksürme, konuşurken seste boğukluk, stridor, dispne, solunum kaslarında çekilmeler, göğüs ağrısı, göğüste daralma hissi, wheezing, ral veya ronküs.
· Kalp atım düzeninde bozukluklar (disritmiler).
DİKKAT: Kiraz kırmızısı cilt rengi karbon monoksit zehirlenmesinde nadiren görülen, geç bir belirtidir. Bu renk değişikliği genellikle ölümden sonra görülür.
Solunum Yolu Zehirlenmelerinde Acil Bakım
1- Çevresel güvenliği sağlayın. Önce kendi güvenliğinizi sağlayın, açık zehir kaynağı varsa kapatın, ortamı havalandırın, hastayı zehirli ortamdan uzaklaştırın (UNUTMA: Karbon monoksit renksiz ve kokusuz olduğundan fark edilmeyebilir, o nedenle belirti ve bulguları iyi değerlendirin). Önlem için:
· Koruyucu giysileri giymeden zehirli ortama girmeyin ve ilgili görevlilerin önerilerine uyun.
· En uygun solunum araç gereçlerini kullanın.
· Hastanın üzerindeki zehir bulaşmış (kontamine) giysileri hemen çıkarın.
2- Gerektiği şekilde, ilk ve ikinci değerlendirmeyi yapın.
3- Aşağıdaki acil bakımı uygulayın:
· Soluk yolunun açıklığını sağlayın ve sürdürün. Sıkı giysileri, özellikle de boyun ve göğüs kısmındakileri gevşetin. Hastanın solunumu sesliyse, larenks ödemi olabilir, nazofarengeal airway takarak, soluk yolunun açıklığının devamlılığını sağlayın.
· Yüksek yoğunlukta (% 100) oksijen verin. UYARI: Bazı tarım ilaçlarının inhalasyonunda yüksek yoğunlukta oksijen ölüme neden olabileceğinden, mutlaka en kısa zamanda ZDM’ ni arayın.
· Gerekiyorsa, entübe edin ve solunumuna yardımcı olun.
· Gerekiyorsa, TYD başlatın.
· Bag-valve-mask veya demand -valve kullanın.
· Damar yolu açın.
· ZDM ile iletişim kurun.
· Hastayı en kısa zamanda hastaneye götürün. Kendine gelme belirtileri gösterse bile bu sizi yanıltmasın, hastayı mutlaka hastaneye götürün.