Anasayfa
2 Ekim 2021, 14:03
Kavramlar
Abone

Zühd ve Rekaik ne demektir?

Zühd ve Rekaik ne demektir?

@hmet
ZÜHD ve REKĀİK الزهد والرقائق

Rekaik ve Zühd ne demek? Kısaca

Hz. Peygamber’le ashabının zühd hayatına dair rivayetler ve bu konuyla ilgili literatür için kullanılan terimdir.<br><br>Zühd, Hz. Peygamber’in ve ashabının hayat tarzını örnek alarak onlar gibi yaşamaya çalışmak, dünyaya gereğinden fazla değer vermemek, bu konuda başarılı olmak için de insanı dünyevî arzuların baskısından kurtarıp iç huzuruna götürecek, dünya ve âhiret dengesini sağlayacak âyet ve hadisleri kendine rehber edinmektir. İslâm dininde insanın Allah’ı ve âhiret gününü unutacak derecede dünya hayatına bağlanmaması, yaratılış amacının bilincinde olması, dünya nimetlerinden meşrû şekilde faydalanırken ebedî hayata da hazırlık yapması hedeflenmiş ve, Rabbimiz! Bize dünyada da âhirette de iyilik ver diye dua etmesi (el-Bakara 2/201) tavsiye edilmiştir. Rekāik ise ince ve yumuşak anlamındaki rakīkın çoğulu olup hadis kitaplarında zühd hayatını öngören hadislerin bir araya getirildiği bölümlere kitâbü’r-rikāk ve kitâbü’z-zühd ve’r-rekāik adı verilmiştir. Rikāk da yumuşak kalplilik anlamındaki rikkat kelimesinin çoğuludur.

Okudunuz mu?  Nefaz Ne Demektir?

Yorum: Zühd ve Rekaik ne demektir?

Meryem
Zühd bir şeye meyli terk etmektir.Tasavvufta ise ilahi yasaklardan zevken ve vicdanen buğz ve nefret etmek ve onlardan yüz çevirmektir.


rekaik ne demektir, rekaik

Bu kategoride yer alan Dinde hesap nedir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Zühd ve Rekaik ne demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.