Anasayfa
6 Ağustos 2021, 23:51
Erdem
Yönetici

El Esmaul Husna: El-Ğafur

El Esmaul Husna: El-Ğafur

mumsema
EL-ĞAFÛR

Bir âyet-i kerîmede, mealen şöyle buyrulmuştur:

De ki: Ey nefislerinde israfa giren (haddi aşarak günah işlemekle nefislerine zulmeden) kullarım. Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyiniz. Muhakkak ki, Allah bütün günahları bağışlar. O Ğafur ve Rahîm’dir. (Zümer Sûresi, 39/53)

Okudunuz mu?  Ölümü hatırlamak, ömrü uzatır, çok yaşama arzusu ömrü kısaltır

Âyette geçen ‘nefis‘ kelimesi, ‘zât‘ mânâsına gelir ve insana emanet olarak verilen bütün organları, duyguları, hissiyatı, akıl ve kalbi içine alır.

Nur Külliyatı’nda şöyle bir cümle geçer:

En kıymetdar âletleri, en kıymetsiz şeylerde sarfedip nefsine zulmettin. (Sözler)

Okudunuz mu?  Kul inküntüm tuhibbunAllahu fettebiuni yuhbibkümullah

Aklını yanlış fikirlerle meşgul eden, kalbine bâtıl sevgileri yerleştiren, gözüyle harama bakan, diliyle yalan söyleyen, kısacası kendisine emanet verilen bütün o kıymetli aletleri ve duyguları, yanlış yolda kullanan insanlar ‘nefislerinde israfa girmiş’ kullardırlar. Bu âyet-i kerîme ile, insanların böyle bir israftan sakınmaları gereğine işaret edilmiş ve şeytana uyarak böyle bir hataya düşmeleri halinde de ümitsizliğe kapılmayarak, Allah’ın mağfiretine sığınmaları ders verilmiştir.

Okudunuz mu?  Radıyallâhü Anh Demek

Her ikisi de ‘affedicilik’ mânâsını ifade eden Ğaffar ismiyle Ğafur ismi arasındaki ince farkı, İmam Gazâlî Hazretleri şöyle açıklar:

Ğaffar, tekrar tekrar affeden demektir. Ğafur ise, affediciliği tam olup, afv ve mağfiretin en ileri derecesinde bulunan mânâsına gelir.

Bu iki isimden kulun alacağı nasip, iki maddede özetlenebilir:

Okudunuz mu?  Ahir Zaman Alametleri Bir Bütündür

İnsan nefis ve şeytana uyarak bir günah işlediğinde, derhal tövbe etmeli ve ümitsizliğe düşmemek için Allah’ın Ğafur olduğunu hatırlamalıdır.

Kulun bu isimden alacağı diğer nasip ise, mü’minlerin hatalarını örtmesi, başkalarına anlatmaması ve onları bağışlamasıdır.

İnsan, kendi cüz’î izzetine karşı işlenen küçük hataları affedebilmelidir ki, sonsuz izzet ve azamet sahibi olan Allah’a karşı işlediği isyanların affını dilemeye yüzü olabilsin.

Okudunuz mu?  Ölünün arkasından kötü söz söylemek

Alaaddin Başar (Prof.Dr.)


Cevap: El Esmaul Husna: El-Ğafur

Ebu Ducane
Allah hayırlı mükâfaat versin hocam


Cevap: El Esmaul Husna: El-Ğafur

Hoca
EL-ĞAFÛR

Anlamı: Çok affeden, devamlı affeden.

Açıklaması:Ğafur,"ğufrân" kökünden gelir, örtmek anlamındadır. Kulların günahlarım affederek örten. Günahlar ne kadar çok ise, af da o kadar çoktur. Günahları tekrar tekrar, çokça bağışlayan demektir.

Okudunuz mu?  Tebliğ ile ilgili ayetler

Yüce Allah (c.c.) buyuruyor:

"Rasûlum! Müminlere şu emrimi söyle: Ey kendilerine zulmedip aşırı giden kullarım! Allah’tan rahmetinden ümidinizi kesmeyin. Çünkü Allah, bütün günahları affeder. O, muhakkak çok bağışlayan ve çok merhamet edendir." [87]

"Allah elbette çok affedicidir, çok bağışlayıcıdır." [88]

Okudunuz mu?  Fitremi benim yerime başka bir arkadaşım verebilir mi?

"Rasûlum! Kullarıma haber ver: İşte ben çok bağışlayan, çok esirgeyenim." [89]

"Rabbin mağfiret ve merhamet sahibidir." [90]

Hikmet ve Esrarı:

Bir Müslüman ihlâsla, inanarak ve yaşayarak Yâ Ğafûr" diye bu mübarek ismin zikrine devam ederse onun tecellisine, eserlerine nâil olur. Allah’ın affına mazhar olur. Korktuğu şeylerden emin olur. [91]

Okudunuz mu?  Zekat vermenin hükmü nedir

esmaül hüsna gafur, esmaül hüsna affedici, gafur esmaül hüsna

Bu kategoride yer alan El Esmaul Husna: Er-Rahman / Er-Rahim başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

El Esmaul Husna: El-Ğafur Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.