Anasayfa
7 Mayıs 2021, 7:31

Cünüp insanın elinin değdiği de mi pis olur?

Cünüp insanın elinin değdiği de mi pis olur?

LeoparGS
Cünüp insanın elinin değdiği de mi pis olur?

Soru: Cünüp insanın pis olduğu, bu yüzden elinin değdiği suyu da pisletmiş olduğu söylentisi doğru mudur? Cevap: Mümin cünüp de olsa pis olmaz. Elinin değdiği şeyi de pis yapmaz. Çünkü cünübün kirliliği maddi değil manevidir. Dokunduğu şeyi maddeten pisletmesi söz konusu değildir!.. Bu türlü söylenti İslam’dan önce de mevcuttu. Hatta ashaptan Ebu Hüreyre Hazretleri de inanmıştı bu söylentiye. Bir gün Medine’de bir sokakta Efendimiz (sas)’le karşılaşınca çok mahcup olan Ebu Hüreyre hemen uzaklaşıp ortadan kayboldu. Neden sonra geri döndüğünde Efendimiz: – Ey Ebu Hüreyre! Neredeydin, birden kayboldun? diye sorması üzerine mahcup bir halde: – Ya Resulellah gusülsüzdüm.Yanınızda necis (pis) olarak bulunmaktan haya ettim. Hemen gidip guslettim. Huzurunuza temiz olarak geldim, cevabını verdi. Bunun üzerine tebessüm eden Efendimiz (sas)’in açıklaması şundan ibaret oldu: – Sübhanellah!.. Mümin necis (pis) olmaz. (Cünüp de olsa!) Evet, imanlı insan necis olmaz, pis sayılmaz. Onun cünüpken kirliliği maddi değil manevidir. Bu sebeple elinin değdiği yemeği, battığı suyu kirletmesi söz konusu olmaz. Ama manevi kirlilikten kurtulmak için bir an evvel gusledip manen temizlenmek de gereklidir. Bir namaz vaktini geçirmeyecek kadar cünüp olarak bekleyebilir. Bu sebeple gecede kirlenirse sabah namazını geçirmeyecek kadar beklemeye ruhsat verilmiştir.

Ahmet Şahin


Cevap: Cünüp insanın elinin değdiği de mi pis olur?

seyit
Allah razı olsun sizden
Herkesin utanıp sıkılarak soracağı bir mesele
Aydınlattığın için tşk.

Okudunuz mu?  Kul hakkı yemenin hükmü nedir? Kul hakkı nasıl ödenir?

Yanıt: Cünüp insanın elinin değdiği de mi pis olur?

busra
ALLAH razı olsun benimde merak ettiğim bir konuydu aydınlattığın için teşekkürler.


cunupken dokunduğumuz yerler necis olurmu, cünüp insanın, cûnûplü insanın dokundugu yerler cünûp olurmu

Bu kategoride yer alan Hz. Havva Hz. Ademe yasak meyveyi yedirdiği için kadınlar hayız olduğu ve mirastan .. başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Cünüp insanın elinin değdiği de mi pis olur? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.