Anasayfa
7 Mayıs 2021, 7:12

Kul hakkı yemenin hükmü nedir? Kul hakkı nasıl ödenir?

Kul hakkı yemenin hükmü nedir? Kul hakkı nasıl ödenir?

Fetva Meclisi
Kul hakkı yemenin hükmü nedir?
İslamda kul hakkı nasıl ödenir
kul hakkı yemek

Hz. Peygamber (s.a.s.), üzerinde kul hakkı bulunan kişilerin, hak sahibi olan mazlumlardan helallik almalarını öğütlemiştir. Bunun yapılmaması durumunda haksızlık yapan kişinin salih amellerinin, haksızlığı ölçüsünde alınarak hak sahibine verileceğini, eğer verilecek salih amel bulunamazsa o zaman da mazlumun günahlarının zâlime yükleneceğini belirtir (Buhârî, Mezâlim, 10). Yine Peygamberimiz (s.a.s.), imkanı olduğu halde zamanı gelmiş bir borcu ödemeyenlerin kul hakkını ihlal ettiğini şöyle ifade eder: Ödeme gücü olan zengin kişinin, ödemeyi ertelemesi zulümdür (Buhârî, Havâle, 1).

Görüldüğü üzere kul hakkı, kişinin Cennet ya da Cehennem’e gidişinde önemli ölçüde belirleyici bir rol oynamaktadır. Allah’ın huzuruna kul hakkı ile çıkmanın, çok ağır bir vebâli vardır. Çünkü böyle bir günahın Allah tarafından bağışlanması, hak sahibinin affetmesi şartına bağlanmıştır. Hak sahibi, hakkını almadıkça veya bu hakkından vazgeçmedikçe, Allah kul hakkı yiyenin bu günahını affetmemektedir. Çünkü ilâhî adâlet, bunu gerektirir. Veda hutbesinde Rasûlüllah (s.a.s.) Ey insanlar, sizin canlarınız, mallarınız, ırz ve namuslarınız, rabbinize kavuşuncaya kadar birbirinize haramdır (dokunulmazdır) (Buhârî, Hacc, 132) buyurmuştur.

Okudunuz mu?  Kız kardeşi ölen kadın, dul kalan eniştesiyle evlenebilir mi?

Buna göre, gasp, hırsızlık veya izinsiz alma gibi yollarla elde edilen haram para veya mal, sahipleri biliniyor ise kendilerine yahut mirasçılarına, bilinmiyor ise fakirlere veya hayır kurumlarına onların namına sadaka olarak verilmelidir. Ayrıca, yapılan bu kusurlardan dolayı da Allah’tan af ve mağfiret dilenmelidir. Mal ya da darp gibi şeylerle ilgili olmayan gıybet, bühtan gibi hak ihlallerinde en doğrusu, hak sahibine durumu anlatıp helalleşmek olmakla beraber, her zaman bu şartı yerine getirmek mümkün olmadığından ya da insanlar bundan çekindiklerinden, kendi adına tövbe edip, hak sahibi namına da istiğfar etmek, dua etmek ya da hayır hasenat yaparak sevabını ona bağışlamak, bu tür hak ihlallerine keffaret olur.
(Mâverdî, el-Hâvî, I, 107; İbn Teymiyye, el-Fetâva’l-Kübrâ, I, 113).


Cevap: Kul hakkı yemenin hükmü nedir? Kul hakkı nasıl ödenir?

Kayıtsız Üye
Kul hakkı olmadan Ahiret göç etmeyi nasip eyle Yarabbim.


Cevap: Kul hakkı yemenin hükmü nedir? Kul hakkı nasıl ödenir?

yasemin
"Üzerinde kul hakkı olan, ölmeden önce ödeyip helâlleşsin! Çünkü âhirette altının ve malın değeri olmaz. O gün, hak ödeninceye kadar, kendi sevâplarından alınır, sevâpları olmazsa, hak sâhibinin günâhları hak yiyene yüklenir."

Okudunuz mu?  Şifalı bitki, sebze ve meyveler ile ilgili sözler

Hadis-i Şerif [Buhârî]


Cevap: Kul hakkı yemenin hükmü nedir? Kul hakkı nasıl ödenir?

Üye
– Birine kefil oldum oda odeme gucu var ken odemedi ben ben yuvamin rizkini benim olmayan bir borcu odedim hakkimida helal etmedim bunun günahı nedir teşekkürler

– Genel bir sınavda (Türkiye) kopya çektim ve istediğim yere son anda girdim yaptıklarımdan çok pişmanım be yapmalıyım Allah Aşkın’a yardım edin


Hoca
Siz gerçekten büyük bir iyilik yapmışsınız. Hakkınızı dünyda alabilirseniz alın, alamazsanız ahrette kat kat fazlasıyla alacaksınız.
< çok pişmanım be yapmalıyım Allah Aşkın’a yardım edin >
Tövbe et bir daha yapma başka yapacak bir şey yok


Kayıtsız Üye
Ben almanyada oturuyorum. Turkiyede benim yeni evim var isaattaydiyeni bitti.anemde benim evime tasincak tasinma parasi olarak 830 tl para gonderdim.annemde sonradan bu parayi gidip erkek kardesime veriyor oda arkadaş bulup esyayi tasicsklar sizce bu ablasinin parasindan kar yapmaya calismiyormu ne anlama geliyor bu


affetAllahım
Çok buyuk gunah işlemiş
Seni 7 defa hacca gönderse anca…tövbe tövbe
Ayıp 830 lira nedir ev taşımak kolaymış ancak.

Okudunuz mu?  Cevabı bilinmeyen 5 soru

Kırmızı_su
Öncelikle Selamun Aleyküm.Biz yolda gezerken bir top bulduk sahibi falan yoktu tam emin değiliz biraz oynadık sonradan aldığımız yere geri koyduk bu durumda kul hakkına girmiş olur muyuz?.


Hoca
Size ait olmayan malı kullanmanız caiz değildir kul hakkıdır. Zarar vermediyseniz tövbe etmeniz yeterlidir. Bir de top sahibine dua ediniz.


Kırmızı_su
Hocam ben birde küçükken kütüphaneden bir kitap aldım ve onu kütüphaneye geri iade etmedim sonra kul hakkı olduğunu öğrendim kitabı aradım ama bulamadım o kitap tüm Türkiye’de ki insanların vergileriyle alındığı için ben yuvarlama 80 milyon insanın hakkına girmiş oluyorum çok pişmanım hayırları için herkese dua ediyorum peki başka ne yapmalıyım?


ACİLSERVİS
Kütüphaneye git ne yapabileceğini sor senden istediklerini yerine getir.


Kayıtsız Üye
Merhaba birisini çok sevdim halen dahi seviyorum benden ayrıldığı günün sabahı dahi aşk dolu sözler söyledi akşam bana yapamiyorum ben yanlız birak beni deyip gitti, onun için günlerce aylarca göz yaşı döktüm halen dahi döküyorum bana evlilik dedi bana herşey dedi ben ona inandım sevdim bana verdiği umutlarla ümitlerle sevdim bekledim ama son gün dahi sabah bana bir sürü şeyler dedi akşam ise sanki bir yabancı gibi biri oldum tek dediği beni yanlız biraz ben yapamıyorum dedi, çıkıp gitti hakkım varmıdir üstünde varsa ise Allah şahit olsun ki bana neler gectirdi onun için döktuğum goz yaşları hatırada olsa ona hakkımı helal etmiyorum çok zoruma gitti. hayatımda bu kadar kendimi kötü aldatılmış hissetmedim. Saygılar selamlar olsun inşAllah..

Okudunuz mu?  Yemin keffareti için tutulan oruç peş peşe mi tutulması gerekir?

Kayıtsız Üye
Hocam ben YouTube de yalan video alarak insanları kandırdım ve 10 milyon izlemeye ulaştı bu yaptığımdan pişmanım ve kazandığım parayı kullanmadım ne yapmalıyım günahım büyük yardım edin .
Bu kadar kişiye ulaşamıyorum aralarında müslüman olmayanlarda var yaşım 15.


mum
Kardeş,
Elde ettiğin kazancı bir fakire ver ve hemen vidoyu sil


Kayıtsız Üye
8 yıllık evliyim kayınvalidem benim altınlarımı yapmadı. Benden sonra evlenen eltime herşey yaptılar. Bana hakkımı vermiyorlar sizce bu kul hakkı değil mi bende helal etmiyorum günah a giriyor muyum


mum
Verilmeyen hakkınız mehir ise bu elbette kul hakkıdır size anlaştığını gibi almaları farzdır Alahın emridir.

Okudunuz mu?  Allah, insanı Rahman suretinde yarattı. hadis-i şerifi nasıl anlaşılmalıdır?

Kayıtsız Üye
ben birini çok sewdim 5 yıl bana evlenme vaatleri verdi bn dul 2 çocuk annesiyim oğlum engelli onun mağaşından biriktirdiğim bir miktar param vardı ve borç istedi bende güvenip verdim ve o paramın üstüne yatarak başkası ile evlendi şimdi bn kendimi çok suçlu hisediyorum çünkü söz konusu para oğlumun parası idi şimdi ne yapmalıyım ona gücüm yetmiyor


Ugurbocek
Kütüphane yerinde değil ise ne yapmalı


Hoca
Kütüphane yerinde değilse saklamalı, sahibi bulunursa verilmelidir.


Kayıtsız Üye
Öncelikle selamın aleykum yaşım 17 geçen gün motorla eve giderken bir arabayı solladım ve o sırada karşıma bir araba çıktı ve arabaya sağ taraftan vurdum arabanın kapısı delinmiş gibiydi bir kavga cizik vardi ama kaçmak zorunda kaldım ehliyetim eğer kaçmasaydım çok yüklü bir ceza oduycektim ve annemle babam ayrı ödeyecek durum yok ama soyle oldu adam napıosun sen sinyal verdim gormedinmi dedi bende özür diledim abi diyip ordan kaçtım mal sahibin kul hakkına girmismiyimdir kaçtığım için pişman oldum vicdan azabı beni bitirecek kul hakkına girmismiyimdir hocam saygılar…


mum
Özür dilemekle kul hakkı ödenmez. Mutlaka çarptığınız adamı bulup onun bakım masraflarını ödemeniz gerekir. Ve kadar haklı o da olsanız ehliyetinizin olmaması sizi, dinen de kanunen de suçlu kılar.

Okudunuz mu?  Ayakta işemeyle ilgili ayet ve hadisler

Kayıtsız Üye
Bir arkadaşimin yiyecek tezgahi var bir gun yanina gitmistim biz ordayken arkadaşları geldi sonra biri gecti tezgaha ben ondan yiyecek yemistim ondan oncede yedim ama o gun para verdim mi vermedim mi hatirlayamiyorum ama o gun aklıma bir dusunce gelmişti para vermedin diye sanki hosuma gitmisti bir an için ama hatirlayamiyorum acaba o düşünceye uyup para verdim mi o gun vermedim mi sizce ne yapmalıyım ?


ACİLSERVİS
Vicdanın rahat değilse vermemiş sayıp gidip verirsin.


Kayıtsız Üye
Birine borc para verdim defalarca istedim vermedi kul hakki oldugunu soyledim senden cikmazsa cocugundan cikar dedim fayda etmedi helal etmedim yine ayni durumda bu durumum daha otesi yok sonuc


Ad4m
Bir arkadaş yanımdaki arkadaşıma dalga geçere gibi bir şey söyledi. O zaman gülme krizine girdim bildiğiniz. Orada hellalik aldım da ev de aklıma geldikçe gülüyorum.O arkadaşımdan helallik almama gerek var mı ?


Kayıtsız Üye
20’ye yakın mülakata girdim ve gözümün önünde yapılan torpillerle tanıdıklarım işlere girdi ama ben herhangi bir memurluğa giremedim. Benim yapmamam benim yanlışlığım mı. En kötüsü de bu insanların gelip bana acıması asıl ben buna üzülüyorum.

Okudunuz mu?  Cam kırılması ne anlama gelir?

Kayıtsız Üye
Merhaba, bizim bir kebap salonumuz vardı eşim hasta olduğu için payını ortağına sattı ve paranın % 20 aldı geri kalanı 1 aya kadar veririm dedi imza yetkisini herşeyi aldı ve bir daha geri kalan parayı vermedi hala mahkemeliğiz vermiyor bunun günahı ne? Ve bir diğeri de eşim işçine güvenip iş yerini bir süreliğe onun adına yaptı sonrasında adam burası benim dedi bizde kağıt üzerimde hak talep edemezdik ve oda gitti iflas ettik zor günler geçiriyoruz Allah’a havale ettim ve sinir anında beddua da ettim günahı ne? Bu kul hakkına girmiyor mu hala da çok zor durumdayız 2 yıl oldu


Kayıtsız Üye
Ben benimle evlenmek istediğini söyleyen ve maddi olarak çok durumda yım deyip bana kredi çektirdi. Ödicem dedi ama aylar geçti ödemedi ve benide bıraktı. Ben bu hakkımı helal etmiyorum etmicemde. Bu dünyada bana yaptıklarının cezasını bulmasını istiyorum. Kan küstürdü bana benim bir gelirim yok. Okadar çaresiz bıraktı ki beni. Bu dünyada kahrolduğunu zelil olduğunu görmek istiyorum. Görürmüyüm acaba

Okudunuz mu?  Çarşaf giymek farz mıdır? Bir cemaate mensup olmak şart mıdır?

Kayıtsız Üye
Selamün Aleyküm hocam bundan 2 sene evvel spora başladım belli bir süre sonra başka bir salona yazıldım sorun şu kuşak alınan bir spor yapıyorum ben ayrıldığım salonumdaki hocamla 1.5 sene çalıştım sonra başka salona yazıldım yazıldıktan sonra işte sistemden kuşaklarımın normalde olması gerekenden az olarak gördüm daha doğrusu öyle zannettim sistemden, yeni yazıldığım salondaki hocam sordu kaç kez verdin yanlış hesapladığımdan ötürü normalde 2 kuşak parası verdim diyeceğim yerde 4 dedim öbür hocam kuşaklarımı girmemiş dedim zaten öbür hocamla bu yeni salondaki hocam arkadaştı oda gitmiş konuyu eski salondaki hocama açmış ama bu konu salondaki arkadaşlarım tarafındanda biliniyor onlarada işte yanlış hesapladığımdan öyle söyledim kuşaklarımı eksik girmiş diye eski salondaki arkadaşlarıma demiştim yeni salon hocam öbür hocama açmış bu konuyu işte eski salon hocamda dedi oğlum sen bana 2 kez kuşak parası verdin diye bende ben demekki yanlış hesaplamışım dedim sonra helallik aldım ama eski salondaki arkadaşlarım ya bu konuyu açarsa eski hocamda bunu böyle bilmeden millete söylediğimi zannederse kul hakkına girmiş olurmuyum

Okudunuz mu?  Herkes mutlaka Cehenneme girecek mi?

ACİLSERVİS
Diğerlerinin duyup duymamasının bir önemi yok. Allah’tan neyi gizleyebilirsin. En baştan yalan söyleyerek kul hakkına girmişsin ve hakkın olmayan bir şeyi alarak başka başka haklara girmişsin.


Kayıtsız Üye
Hocam ben bazı boş videoları dizi fragmanı gibi zaman kaybı yapanını videoları değiştirdim insanları izlenmek için ve biraz da para kazandım şimdi bu parayı sadaka verirsek sevaba girmez miyim çünkü onlar zaten boş Videolar izleyerek zamanlarını israf edecekti benim sayemde sadaka vermiş oldular bir ikinci göz zinası kul hakkımı çok pişmanım her gün tövbe ediyorum.


Kayıtsız Üye
Selamün Aleyküm Hocam bugün okul kantinindeydik iki arkadaşım benden rica ettiler onların yerine sıraya girip yemek aldım
Ben kasada ki abla bana fazla para üstü verdi sandım bir an sesleneyim geri vereyim dedim ama sonra boşver dedim.
Meğer tam para vermiş yani olması gerektiği gibi para üstü vermiş
ben diğer cebimde ki parayıda onlar verdi sandım.
İnanın bana normalde bu konularda çok dikkatliyimdir ama bugün böyle bir şey geçti gönlümden ve gönlümden böyle bir kötülük geçmesi beni üzüyor günaha girmiş oluyor muyum bana yardımcı olursanız sevinirim.

Okudunuz mu?  Evladın anne baba üzerinde hakkı var mı ve evlat anne babasına hakkını helal etmeyebi

seyit gazi
bana öyle geliyor ki şayet fazla para üstü almış olsaydın ve bunu söylememiş olsaydın da ertesi gün gider söyler verirdin. böylelikle insanın nasıl kandırılabilir olduğunu, kendini pisi pisine işkillendirebildiğini, neticesinin de hayır olmadığını, faydasız ve boş olduğunu da görmüş oldun güzel kardeşim.


muvaffak
Vicdan sahibi insan olmanın getirdiği "sonradan olay üzerinde düşünme" işini yapmışsınız. İnsan, içinde kötülüğün sınırsız olduğu fakat dizginleyebilmek için kendisine akıl verilmiş olan kişidir. Sadece içinizden geçirdiğinizden dolayı bir günah içinde değilsiniz. Bu olayı size verilen bir ders olarak da düşünebilirsiniz. O az parayı alıp harcama durumunda ne kadar pişman olacağınızı ve sonrasında üzüleceğinizi hayal edin. Faydasız ve sonu pişmanlık olan bir işten kurtulmuş oldunuz.


kul hakkı yemek, hak yemek, kul hakkı

Bu kategoride yer alan Ölünün arkasından ağıt yakmak günah mıdır ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kul hakkı yemenin hükmü nedir? Kul hakkı nasıl ödenir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.