Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:37
Kavramlar
Abone

Amel Ne Demektir?

Amel Ne Demektir?

Fetva Meclisi
AMEL NEDİR?
Sözlükte "davranış, hareket, iş, çaba, emek, çalışma ve eylem" anlamlarına gelen "amel"; din dilinde, niyet ve iradeye bağlı olarak yapılan dünya veya âhirette ceza veya mükâfat konusu olan iş, davranış ve bilinçli yapılan fiile denir. Bir iş, fiil ve davranışın amel olabilmesi için iradeli ve bilinçli yapılmış olması gerekir. İrade, kasıt ve bilinç bulunmayan fiil, amel olmaz. Dolayısıyla "amel" fiilden daha özeldir. Her "amel", fiildir ama her "fiil", amel değildir. İnsanın dışındaki diğer canlıların eylemleri fiildir fakat amel değildir.
Amel kavramı; hayırlı, iyi ve sevap olan eylemler ve davranışlar için de kullanılır. Allah ve peygamberin emir ve yasaklarına uymak amel, uymamak amelsizliktir. Kur’ân’da insanların ameli iyi yapıp yapmama bakımından imtihana tâbi tutuldukları bildirilmiştir (Kehf, 18/7, Mülk, 67/2). İnsanlar, amellerine göre âhirette mükâfat veya ceza göreceklerdir (Yâsin, 36/54; Mü’min, 40/40). Ameller, İslâm’a uygun olup olmama bakımından tâat, ma’siyet ve mubah kısımlarına ayrıldığı gibi, Kur’ân ve sünnette itâat olan ameller; amel-i sâlih ve amel-i hasene" (iyi amel); masiyet ameller ise, amel-i sû’, amel-i seyyie (kötü amel) ve amel-i gayri sâlih (sâlih olmayan amel) olarak da zikredilmiştir. (İ.K.)

Okudunuz mu?  Nema Nedir?

Cevap: Amel Ne Demektir?

Sumame
Amelhakkında bilgi için teşekkür ederim


Cevap: Amel Ne Demektir?

Muhammed
amel nedir kısaca maddeler halinde sözlük anlamı

  1. Yapılan iş, edim, fiil.
  2. Bir kimsenin dinin buyruklarını yerine getirmek için yaptıkları.
  3. İshal.
  4. Bk. edim
  5. iş, işlem, eylem.
  6. İş. Çalışma. Bir emri veya vazifeyi yerine getirme.
  7. Bk. kılgı
Okudunuz mu?  Zebur Nedir?


amel, amel ne demektir, amel ne demek

Bu kategoride yer alan Tebrik Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Amel Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.