Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:44
Kavramlar
Abone

Füru’ Ne Demektir?

Füru’ Ne Demektir?

Fetva Meclisi
FÜRÛ’ NEDİR?

Sözlükte "bir şeyin üst tarafı, dal, kol, şube" anlamına gelen fer’ kelimesinin çoğulu olan fürû’, ıstılahta fıkıh ilminin nazarî kısmı dışında kalan amelî tatbikî bölümünü oluşturan kısmını ve miras hukukunda alt soy hısımları ifade eder. Doktrinde ağırlık kazanmış ve fakihler tarafından genel kabul görmüş usul kuralları ve küllî kaideler asıl, onların uzantısı veya uygulaması sayılan cüzî meseleler ve hükümler ise fer’ olarak adlandırılır. Fıkıh ilmi, ağırlıklı olarak meseleci bir metotla gelişmiş, usul kuralları ve küllî kaideler bu gelişim süreci içinde oluşarak tedvin edilmiştir. Fıkıh metodolojisi ile usul kuralları ve küllî kaidelerinin oluşmasıyla, fürû’ kavramının, usul-i fıkhın karşıtı olan diğer yarısını ifade eden bir terim olarak ortaya çıkıp kullanılmaya başlandığı söylenebilir. Fer’î meseleleri içeren fıkıh kitaplarında, ibadetten ahlâk ve görgü kurallarına kadar yaklaşık 25 ? 30 civarında ana bölüm bulunmaktadır. Ancak bunlar genel olarak ibadât, muamelât ve ukubât şeklinde üç gruba ayrılmaktadır. (İ.P.)

Okudunuz mu?  Cümlemizin ne demek ?

Cevap: Füru’ Ne Demektir?

@hmet
Fürü’ nedir, Fürü ne demek? Kısaca bilgi.

Dal, asıldan türeyen. Fer’in çokluk şeklidir.
1. Fıkıh ilminde (İslâm hukûkunda) çocuklar, torunlar ve onların çocukları.
Mîrâs hukûkunda Zevil-erham denilen akrabâlar on sınıftır. Birinci sınıfı ölenin fürû’u olup şunlardır: Kızının çocukları ve oğlunun kızının çocukları ve bunların çocuklarıdır. (M. Mevkûfâtî)
2. Ahkâm-ı şer’iyye yâni İslâm dîninde ibâdet, münâkehât (nikâh, boşanma, nafaka), muâmelât (alış-veriş, ticâret, kirâlama v.b) ve ukûbâtla (cezâlarla) ilgili hükümler.
Müctehid denilen büyük âlimlerin birbirlerinden ayrılmaları yalnız dînin fürû’undadır. Usûl-i dinde yâni îtikâd ve îmân (inanç) bilgilerinde hiç ayrılıkları yoktur. (Şehristânî)

Okudunuz mu?  Burhan-ı İnni Ne Demektir?

füru ne demek, tedvin ne demek, furu ne demek kısaca

Bu kategoride yer alan Teberru' Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Füru’ Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.