Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:39
Kavramlar
Abone

Gurur Ne Demektir?

Gurur Ne Demektir?

Fetva Meclisi
GURUR NEDİR?
Sözlükte "aldatma, kandırma, aldanma, kapılma, gaflet, bilgisizlik" anlamına gelen gurur, ahlâk terimi olarak, kişinin, manevî ve ahlâkî bakımdan değersiz sayılan şeylerin cazibesine kapılarak onlarla avunması demektir. Aynı kökten türeyen garûr, aldatan, kandıran anlamında şeytanı, dünyayı ve genel olarak insanı gaflete düşürüp yanıltan şeyleri ifade eder. Kur’ân’da yirmi yedi yerde geçen gurur kelimesi bunların çoğunda dünyaya kapılma, aldanma anlamı ağır basar. Kur’ân’da dünya hayatının aldatıcı bir metâdan ibaret olduğu (Âl-i İmrân, 3/185; Hadid, 57/20) ifade edilerek geçici olanın sürekli olana (âhirete) tercih edilmemesi öğütlenmektedir. Ayrıca insanların inkâra sapmaları ve sonuçta azaba uğratılmalarında dünya hayatına aldanıp onunla avunmalarının büyük etkisi bulunduğu (A’râf, 7/51; Câsiye, 45/35), cinlerin de insanlar gibi dünyaya aldanarak kâfir olabileceği (En’âm, 6/130) haber verilmektedir. Bir âyette, güçlü bir dinî ve ahlâkî şuurun en önemli öğeleri olan Allah’a saygı, uhrevî sorumluluk duygusu ve Allah’ın vaadinin hak olduğuna inanmanın gerekliliği vurgulandıktan sonra insanlar şu şekilde uyarılmaktadır: "Sakın dünya hayatı sizi aldatmasın ve sakın aldatıcı (garûr "şeytan") Allah’ın affına güvendirerek sizi kandırmasın." (Lokmân, 31/33). Türkçe’de gurur kelimesi böbürlenme, kendini beğenme, kibir anlamında kullanılmaktadır. Bu tür duyguları taşıyan kimseye de mağrûr denilmektedir. (M.C.)

Okudunuz mu?  Gıpta Ne Demektir?

Cevap: Gurur Ne Demektir?

Hoca
Türkçe’de gurur kelimesi böbürlenme, kendini beğenme, kibir anlamında kullanılmaktadır. Bu tür duyguları taşıyan kimseye de mağrûr denilmektedir


Cevap: Gurur Ne Demektir?

Muhammed
gurur nedir kısaca sözlük anlamı

  1. Kendini beğenme, büyüklenme, kibir
    Örnek: Aynı gururu, aynı gülünç itimadı aşkta da gösterirler. H. C. Yalçın
  2. Onur, şeref.
  3. Övünme.
  4. Kurum, çalım.

Okudunuz mu?  Dua Ne Demektir?

gurur ne demek, gurur ne demektir, gurur nedir

Bu kategoride yer alan Cemil Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Gurur Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.