Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:44
Kavramlar
Abone

Hamele-i Arş Ne Demektir?

Hamele-i Arş Ne Demektir?

Fetva Meclisi
HAMELE-İ ARŞ NEDİR?
Sözlükte "arşın taşıyıcıları" anlamına gelen "hamele-i arş", Allah’ın arşını taşıyan meleklerin adıdır. Kur’an’da bu melekler hakkında şöyle buyurulmaktadır: "Sûr’a bir defa üfürüldüğü, yeryüzü ve dağlar kaldırılıp birbirine çarptırıldığı zaman, işte o gün kıyamet kopmuş olur. Gökyüzü yarılmış ve o gün çökmeye yüz tutmuştur. Melekler, semanın kıyılarındadır ve Rabb’ini arşını taşırlar. Onların üstünde sekiz taşıyıcı (melek daha) vardır. O gün (hesap için Allah’a) arz olunursunuz. Hiçbir sırrınız gizli kalmaz" (Hâkka, 69/13-19). Hz. Peygamberden yapılan bir rivayete göre dünyada Allah’ın arşını taşıyan meleklerin sayısı dörttür, kıyamet kopunca sekiz tane olacaktır (bk. Yazır, ilgili âyetin tefsiri) (bk. Arş) (İ.K.)

Okudunuz mu?  Cemil Ne Demektir?

Cevap: Hamele-i Arş Ne Demektir?

@hmet
Hamele-i Arş nedir, Hamele-i Arş ne demek? Kısaca bilgi.

Arşı taşıyan melekler anlamında bir terimdir. Kur’ân-ı Kerim Hamele-i Arş olarak arşı taşıyan sekiz müekkel meleğin bulunduğunu bize haber vermektedir. "Ahirette haşir meydanına Rabbin arşını taşıyan sekiz meleğin arşı yüklendiğini (Hâkka, 69:16-17) ifade etmektedir. Bu ayet müteşâbihât-ı Kur’âniyedendir. Anlaşılması için te’vil ve tefsir edilmesi gerekir.


hamele-i arş nedir, hamel-i arş, Hamele-i arş

Bu kategoride yer alan Hal Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hamele-i Arş Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.