Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:44
Kavramlar
Abone

Havelan-i Havl Ne Demektir?

Havelan-i Havl Ne Demektir?

Fetva Meclisi
HAVELÂN-İ HAVL NEDİR?
Sözlükte havelân kelimesi dönmek, dolaşmak ve değişmek; havl kelimesi de, yıl anlamına gelmektedir. Buna göre havelân-i havl, "bir senenin geçmesi" demektir. Bu kavram, fıkıhta zekatın şartları arasında yer almaktadır. Zekâtı verilecek bir malın üzerinden bir kamerî yılın geçmesi gerekir. Toprak mahsullerinin zekâtı ile hazine ve define vergisi dışında kalan zekâta tabi malların zekâtının verilmesinin farz olması için üzerinden bir yıl geçmesi gerekir. Başka bir ifadeyle, Nisâp miktarından fazla namî malın üzerinden bir yıl geçmesi halinde zekâtı verilmesi gerekir. Yılın geçmesinde, senenin başı ve sonu dikkate alınır; yılın ortasındaki artma ve eksilmeler dikkate alınmaz. Üzerinden bir yıl geçtikten sonra aynı cinsten mala sahip olması halinde, bu sonradan gelen mal için bir sene geçme şartı aranmaz; daha önceki mal ile birlikte zekatının verilmesi gerekir. (İ.P.)

Okudunuz mu?  Aziz Ne Demektir?

Cevap: Havelan-i Havl Ne Demektir?

@hmet
Havelan-i Havl nedir, Havelan-i Havl ne demek? Kısaca ve maddeler halinde.

Sözlükte havelân kelimesi dönmek, dolaşmak ve değişmek; havl kelimesi de, yıl anlamına gelmektedir. Buna göre havelân-i havl, "bir senenin geçmesi" demektir. Bu kavram, fıkıhta zekatın şartları arasında yer almaktadır. Zekâtı verilecek bir malın üzerinden bir kamerî yılın geçmesi gerekir.


havelanül havl, havelanul havl, havelanül

Bu kategoride yer alan Harim Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Havelan-i Havl Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.