Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:33
Kavramlar
Abone

Haya Ne Demektir?

Haya Ne Demektir?

Fetva Meclisi
HAYÂ NEDİR?
Sözlükte "utanma, çekinme, tövbe, vazgeçme" gibi anlamlara gelen hayâ, bir ahlâk kavramı olarak, kınanma endişesiyle kurallara aykırı davranmaktan kaçınma ve bunu sağlayan duygu demektir. Kur’ân’da hayâ kelimesinin türevleri üç yerde geçmektedir (Bakara, 2/26; Kasas, 28/25; Ahzâb, 33/53). Ayrıca A’râf sûresinin 26. âyetinde geçen "libâsü’t-takvâ" (takva elbisesi) sözü de hemen bütün müfessirlerce hayâ şeklinde yorumlanmıştır. Hz. Peygamber, "Hayâ bütünüyle hayırdır" (Müslim, İmân, 61; Müsned, V/426, 427) "Hayâ sadece iyilik getirir" (Buhârî, Edeb, 77; Müslim, İmân, 60). "Dört haslet Peygamberlerin sünnetindendir. Hayâ, güzel koku sürünmek, misvak kullanmak ve evlenmek" (Tirmizî, Nikâh, 1; Müsned, V/421), "Hayâ imândandır" (Buhârî, İmân, 16. Edeb, 77; Müslim, İmân, 57-59), "Her dinin bir ahlâkı vardır; İslâm’ın ahlâkı da hayâdır" (İbn Mâce, Zühd, 17; Muvatta, Hüsnü’l-Hulk, 9) buyurmak suretiyle hayânın müslümanların en belirleyici ahlâkî nitelikleri ve değer ölçüleri arasında bulunması gerektiğini ifade etmiştir. Ayrıca "Utanmıyorsan dilediğini yap" (Buhârî, Enbiyâ, 54; Edeb, 78; Ebû Dâvûd, Edeb, 6) hadisi de hayânın kötülüklerden alıkoymada ne denli güçlü bir duygu olduğunu ortaya koymaktadır. Kendisi, evinde edebiyle oturan bir genç kızdan daha hayâlı olan Peygamberimiz (a.s.) (Buhârî, Edeb, 73, 77; Müslim, Fezâil, 67), aynı fazilete sahip olmasından dolayı Hz. Osman’a özel bir değer vermiştir. Türkçe’de ar kelimesi genellikle hayânın eş anlamlısı olarak kullanılmaktadır. (M.C.)

Okudunuz mu?  Aklı feal nedir?

Cevap: Haya Ne Demektir?

Kayıtsız Üye
çok saolun çok tesekkür ederim ödevim super oldu 100 aldımm


Cevap: Haya Ne Demektir?

Hoca
Kısaca haya
haya hakkında kısa açıklaması

haya; nefsin çirkin davranışlardan rahatsız olup
onları terk etmesidir. Kötü bir işin yapılmasından ya da iyi bir işin terk
edilmesinden dolayı insanın yüzünü kızartan sıkıntı olarak açıklanabilir.

Okudunuz mu?  Hırsızlık Ne Demektir?

Cevap: Haya Ne Demektir?

Muhammed
haya nedir kısaca maddeler halinde sözlük anlamı

  1. Ut, utanç, utanma, sıkılma.
  2. Er bezi.
  3. Utanma duygusu, utanç, utanma, sıkılma.
  4. Er bezi.
  5. l. utanma, sıkılma. 2. ar, namus, edep. 3. Allah korkusu ile günahtan kaçınma.
  6. Hicab, utanma, edeb, ar, namus. Allah korkusu ile günahtan kaçınmak.
Okudunuz mu?  Kerem Ne Demektir?


Kayıtsız Üye
Nefsin kötülüklerden uzak durması yani utanma duygusu demektir.


Kayıtsız Üye
haya utanma vazgecme ve cekınme demektır edep ıse namuslu ol demektır bence bu benım fıkrım sızın fıkrınızı bılemem


Yaralı Melle
Haya Ne Anlama Gelir

Hayanın kısaca tanımı Utanma duygusu, utanç, utanma, sıkılma anlamlarına gelmektedir. Dinimiz İslama göre haya imanın bir parçasıdır.


Kayıtsız Üye
Haya:utanç verici davranışlardan sakınmak

Okudunuz mu?  Takriri Sünnet Ne Demektir?

Kayıtsız Üye
Hayâ îmandandır ve hayâlı olan kimse cennettedir! Hayâsızlık ise kalbin katılığındandır; kalbi katı olan da cehennemdedir!.. (Buhârî, Îmân, 16).Ayrıca verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür ederim Rabbim hepinizden razı olsun inşaAllah


haya nedir, haya ne demektir, hayâ ne demek

Bu kategoride yer alan Baki Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Haya Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.