Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:44
Kavramlar
Abone

Hazr Ve İbaha Ne Demektir?

Hazr Ve İbaha Ne Demektir?

Fetva Meclisi
HAZR VE İBÂHA NEDİR?
Hazr kelimesi haram, yasak; ibâha kelimesi de helal kılma, mubah anlamına gelmektedir. (bk. Haram; Mubah). "Hazr ve ibâha" tabiri, fıkıh ve hadis kitaplarında, dinen yasaklanan ve helal kılınan şeylerin işlendiği bölüme verilen isimdir. Bazı fıkıh kitaplarında, bu terkibin yerine kerâhiyye veya istihsan tabirleri de kullanılmaktadır. Bu bölümde, yiyecek, içecek, giyim ve kazanç konusunda helal ve haramlar, avret mahalli, ihtikar, kumar oyunları, süs aletleri ve benzeri pek çok konu ele alınmaktadır. (İ.P.)

Okudunuz mu?  Allahümme Ne Demektir?

Cevap: Hazr Ve İbaha Ne Demektir?

@hmet
Hazr ve İbaha nedir, Hazr ve İbaha ne demek? Kısaca bilgi.
Yasaklar ve mübahlar. Fıkıh kitablarında dînen yasaklanan ve izin verilen şeyleri anlatan bölüm. Bâzı fıkıh kitaplarında bu bölüm kerâhiyye ve istihsân adıyla anılır.
Fıkıh kitablarındaki hazer ve ibâha bölümlerinde geçen hususlardan bâzısı şöyledir:
Demir, bakır, kalay, cam ve benzeri maddelerden yüzük edinmek (takmak) haramdır. (Molla Hüsrev)
Erkekler ancak gümüş yüzük kullanır. (İbn-i Âbidîn)


ibaha ne demek, ibaha

Bu kategoride yer alan Harim Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hazr Ve İbaha Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.