Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:44
Kavramlar
Abone

İftitah Tekbiri Ne Demektir?

İftitah Tekbiri Ne Demektir?

Fetva Meclisi
İFTİTAH TEKBİRİ NEDİR?

Kelime anlamıyla başlangıç tekbiri demek olan iftitah tekbiri, namazın farzlarından birisi olup, namaza başlarken alınan tekbirdir. Buna tahrime de denir. Namazın on iki farzından biri olan iftitah tekbiri, namaza "Allâhu Ekber" şeklinde tekbir alarak başlamaktır. İftitah tekbirinin "Allâhu Ekber" cümlesiyle yapılması namazın vaciplerindendir. Bunun yerine Allâh’ı yüceltme anlamını taşıyan "Allâhu Kebîr", "Allâhu Azîm" sözleriyle tekbir alınması halinde, farz yerine getirilmiş olur. Ancak vacip terk edilmiş olur. Tekbiri, kişinin kendisi işitecek kadar bir sesle alması gerekir. Tekbirde, Allâh kelimesinin ilk harfi olan (A) harfinin veya tekbirin son hecesi olan (ber) hecesinin uzatılarak okunması caiz değildir. Bu şekilde okunması halinde, iftitah tekbiri sahih olmayacağından, namaz da geçersiz olur. Ayrıca iftitah tekbirinin sahih olması için, tekbirin niyetten sonra ve ayakta alınması, tekbir ile niyet arasına namaza aykırı bir şey girmemesi, cemaatle kılarken imamdan sonra alınması gerekir. Tekbir alırken erkekler, ellerini, baş parmakları kulak memelerine değecek şekilde kaldırır ve avuç içlerini kıbleye gelecek tarzda açarlar. Bayanlar ise, avuçları kıbleye doğru gelecek şekilde göğüslerinin hizasına kadar kaldırırlar. (İ.P.)

Okudunuz mu?  Muhkem Hadis Ne Demektir?

Cevap: İftitah Tekbiri Ne Demektir?

@hmet
İftitah tekbiri nedir, İftitah tekbiri ne demek? Kısaca bilgi.
Namaza başlarken alınan tekbir. Namaz, her nevi dünya meşguliyetinden alakayı keserek kılındığı için, Allahü Ekber diye iftitah tekbirini alarak namaza başladıktan sonra ibadet esnasında dünya işi haram olup namazı bozar. Bu mana için bu tekbire, tahrime adı da verilir.


iftitah tekbiri

Bu kategoride yer alan Hümeze? Lümeze Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İftitah Tekbiri Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.