Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:44
Kavramlar
Abone

İnzar Ne Demektir?

İnzar Ne Demektir?

Fetva Meclisi
İNZÂR NEDİR?

Bir şeyi üzerine gerekli kılmak, bir şeyi bilip ondan sakınmak ve ihtiyatlı davranmak anlamındaki "nezr" kökünden türeyen inzâr sözlükte; bir şeyi bildirip sakınmasını istemek, dikkatini çekmek ve uyarmak anlamlarına gelir. İnzâr, içinde korku bulunan bir haberdir. İçinde sürûr / sevinç bulunan tebşirin (müjdelemenin) zıddıdır.
Din dilinde inzâr; Allah’ın, kitapları ve Peygamberleri vasıtasıyla insanları, inkâr, şirk, nifâk ve isyân gibi, ilâhî azaba ve cehenneme girmeye sebep olacak her türlü inanç, söz, fiil ve davranışlardan sakındırması, gelecek tehlikeyi önceden bildirmesi, böylece onları îmân, ibâdet ve itâate yöneltmesidir.
Peygamberler, kavimlerini dünya veya âhirette ilâhî azap ve cezaya, âfet ve musîbetlere karşı uyarmışlardır (Fussilet, 41/13; Leyl, 92/14; Nebe’, 78/40).
Uyarıcılara Kur’ân’da nezîr (çoğulu nüzür) ve münzir denilmiş; Allah’ın (Duhân, 44/3), Peygamberlerin (En’âm, 6/48; Fâtır, 35/24) ve Kur’ân’ın (Furkân, 25/1; Ahkâf, 46/12) uyarıcı olduğu bildirilmiştir.
Allah, her ümmete bir nezîr göndermiştir. (Fâtır, 35/24) Son Peygamber Hz. Muhammed (a.s.) bütün insanlar için müjdeci ve uyarıcıdır (Sebe’, 34/28). Bütün Peygamberler sadece birer müjdeleyici ve uyarıcı olarak gönderilmiştir (Bakara, 2/213; En’âm, 6/48; Kehf, 18/56). Bu husus, Kur’ân’da ısrarla vurgulanmış ve Peygamberlerin apaçık bir uyarıcı olduğu bildirilmiştir. Nezîr ve münzir kelimeleri tekil ve çoğul şekliyle Kur’ân’da 78 defa kullanılmıştır. Din bilginlerine de toplumu uyarma görevi verilmiştir (Tevbe, 9/122). Peygamber, ancak Kur’ân’a uyan, görmeden Allah’tan korkan ve namazını kılanları uyarabilir (Yâsin, 36/11; Fâtır, 35/18). Kâfirler, Peygamberin uyarısına kulak vermezler. (Bakara, 2/6; Mülk, 67/8-9) Hz. Muhammed (a.s.), sadece içinde yaşadığı toplumu değil bütün insanları Kur’ân’la uyarır. "Bu Kur’ân, bana vahyolundu ki, onunla sizi ve onun ulaştığı herkesi uyarayım." (En’âm, 6/19) âyeti bu gerçeğin ifadesidir. Kur’ân, kıyamete kadar uyarı görevini sürdürecektir. (İ.K.)

Okudunuz mu?  Müstahrec Ne Demektir?

Cevap: İnzar Ne Demektir?

@hmet
İnzar nedir, İnzar ne demek? Kısaca bilgi.

(Nazar. dan) Te’hir etme, geciktirme. İmhal.


inzar ne demek, inzar ne demektir, inzar isminin anlamı

Bu kategoride yer alan İllet Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İnzar Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.