Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:37
Kavramlar
Abone

Mahrem Ne Demektir?

Mahrem Ne Demektir?

Fetva Meclisi
MAHREM NEDİR?

Sözlükte "haram, haram kılmak ve haram kılınmış" anlamlarına gelen mahrem, dinî bir kavram olarak, genelde Allah’ın haram kıldığı, yasakladığı şeylere, özelde ise, evlenilmesi ebedî olarak haram olan kişilere denir.
İslâm’da evlilik engelleri devamlı ve geçici olmak üzere ikiye ayrılır. Devamlı evlilik engelleri üçe ayrılır; a) kan hısımlığı: Bunlar usul (anne, baba, dedeler ve nineler), fürû (çocuklar ve torunlar), kardeş ve kardeş çocukları ile anne ve babanın kardeşleridir. b) sıhrî hısımlık: Bunlar, eşlerin anne veya babaları; eşlerin çocukları ve çocukların eşleridir. c) süt hısımlığı: Bunlar süt bakımından usul (süt anne, baba, dede ve nineler), süt fürû (emzirilen veya eşin emzirdiği çocuklar ve torunları), süt anne ve babadan olma süt kardeşler, süt anne ve babanın kardeşleri ile eşlerin süt bakımından usulü (süt anneleri, babaları, dede ve nineleri), eşin süt çocukları ve torunlarıdır. Geçici olarak evlenilmesi yasak olanlar; evli kadınlar, üç kere boşanmış olanlar, kadınlar için mü’min olmayan erkekler, erkekler için Müslüman, Hristiyan ve Yahudî olmayan kadınlar ve eşin kız kardeşleri ve bunların çocukları ile eşin teyze ve halalarıdır. Mahrem kavramı, devamlı olarak evlenilmesi yasak olan birinci gruptaki kimselere denir. Kadınların örtünmeleri konusunda, bunların yanında bir kolaylık esneklik getirilmiştir. Aşırıya gidilmemek kaydıyla, bunların yanında başlarını, kollarını açabilirler. (İ.P.)

Okudunuz mu?  Sema Ne Demektir?

Cevap: Mahrem Ne Demektir?

Hoca
Mahrem, İslâm’ın kendileriyle evlenilmesini yasakladığı belli hısımları ifade eden bir
fıkıh terimi. Çoğulu meharim gelir.


Cevap: Mahrem Ne Demektir?

Muhammed
mahrem nedir kısaca maddeler halinde sözlük anlamı

  1. Yakın akrabadan olduğu için nikâh düşmeyen (kimse).
  2. Başkalarına söylenmeyen, gizli
    Örnek: Müdür, dosyadan başka bir rapor çıkardı. Kenarında kırmızı bir damga: Mahrem. R. H. Karay
  3. Sırdaş
    Örnek: Az vakitte mahremlerimden biri oldu. H. R. Gürpınar

Okudunuz mu?  Daru's-Selam Ne Demektir?

mahrem ne demektir

Bu kategoride yer alan Tabaka Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Mahrem Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.