Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:35
Kavramlar
Abone

Meş’aru’l-Haram Ne Demektir?

Meş’aru’l-Haram Ne Demektir?

Fetva Meclisi
MEŞ’ARU’L-HARÂM NEDİR?
Mekke’de, Arafat ile Mina arasında, Müzdelife’nin sonunda Kuzah tepesinin civarına verilen isimdir. Bu yer hürmetli olması ve burada haccın şiarlarından olan gecelemek, vakfe yapmak, namaz kılıp dua etmek gibi ibadetler yapıldığından Meş’aru’l-Haram diye isimlendirilmiştir. Kur’ân-ı Kerim’de, "…Arafat’tan ayrılıp akın ettiğinizde Meş’ar-i Haram’da Allah’ı zikredin ve O’nu size gösterdiği şekilde anın…" buyurulmaktadır (Bakara, 2/198). Hz. Peygamber de, burada sabaha kadar kalarak dua etmişlerdir (Müslim, Hac, 148). Bu âyet ve Hz. Peygamber’in uygulamasından hareketle Hanefîler, Müzdelife’de vakfe yapılmasının vacip olduğunu söylemişlerdir. Hacılar Arefe günü güneş battıktan sonra Arafat’tan Müzdelife’ye gelirler ve burada akşam ile yatsı namazını cem ederek, yatsı namazının vaktinde kılarlar. Sabaha kadar burada kalıp dua ederler. Bayram günü sabah namazını burada kıldıktan sonra Mina’ya hareket ederler. (İ.P.)

Okudunuz mu?  Kaim Ne Demektir?

Cevap: Meş’aru’l-Haram Ne Demektir?

@hmet
Meş’aru’l-Haram nedir, Meş’aru’l-Haram ne demek? Kısaca bilgi.

Mekke-i mükerremede, Arafât ile Minâ arasında bulunan Müzdelife’nin sonunda Cebel-i kuzah yakınında bir yer. Meş’ar, şiâr (alâmet) yeri demektir. Meş’ar denmesi; ibâdet yeri olması; haram diye vasıflandırılması ise, hürmeti ve kıymeti sebebiyledir.
Allahü teâlâ Kur’ân-ı kerîmde meâlen buyurdu ki:
(Hac mevsiminde ticâretle) Rabbinizden rızık istemenizde bir günâh yoktur. Arafât’tan (orada vakfeden sonra seller gibi) boşanıp (hep birlikte) aktığınız zaman Meş’ar-ül-harâmın yanında Allah’ı zikr edin. O size nasıl hidâyet ettiyse siz de O’nu öyle anın…" (Bekara sûresi: 198)
Haccın sünnetlerinden biri; Müzdelife’de vakfeye fecr (tan yeri) ağardıktan sonra durmaktır. Gece Müzdelife’de yatıp, fecr açılırken sabah namazını hemen kılıp Meş’ar-ül-harâm denilen yerde ortalık aydınlanıncaya kadar vakfeye durulur. Güneş doğmadan önce Minâ’ya hareket edilir. (Alâüddîn Haskefî)


Cevap: Meş’aru’l-Haram Ne Demektir?

Kayıtsız Üye
Kısaca atnımlayacak olursak Mekke’de, Arafat ile Mina arasında, Müzdelife’nin sonunda Kuzah tepesinin civarına verilen isimdir ifade edilir.

Okudunuz mu?  Nifak Ne Demektir

meşaril haram, meşaril haram nedir, meşar-i haram nedir

Bu kategoride yer alan Cehennem Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Meş’aru’l-Haram Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.