Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:42
Kavramlar
Abone

Muhazat-I Nisa Ne Demektir?

Muhazat-I Nisa Ne Demektir?

Fetva Meclisi
MUHÂZÂT-I NİSÂ NEDİR?

Kelime anlamı itibariyle "kadınlarla aynı hizada olmak" anlamına gelen muhâzât-ı nisâ, dinî bir kavram olarak, cemaatle kılınan bir namazda, kadının erkeklerle aynı safta veya aynı hizada ya da erkeklerin önünde namaza durmasına denir.
İster cuma, ister bayram, ister cenaze namazı, isterse başka bir namaz olsun, kadınlar erkeklerle birlikte namaz kıldıkları takdirde, erkeklerden ayrı, uygun bir yerde namaza durmaları gerekir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.) namaz saflarını önce erkekler, sonra erkek çocuklar en arkada da kadınlar olmak üzere düzenlemiş; "Namazda erkek saflarının en faziletlisi en önde olanı, fazileti en az olanı ise en arkada bulunanıdır. Kadın saflarının en faziletlisi ise en arkada kalanı, en az faziletlisi ise en önde olanıdır." (Müslim, "Salat" , 132; Ebu Dâvud, "Salat", 97. Tirmizi, "Mevakıt", 52; Nesai, "İmame", 32; İbn Mace, "İkame", 52) buyurmuştur. Bir kadının erkek safları arasında veya aynı hizada namaza durması halinde, Hanefîler, kadının iki yanındaki ve arkasındaki erkeklerin namazlarının bozulacağını söylemişlerdir. Onlara göre namazın bozulması için, imamın kadınlar için imamlığa niyetetmiş olması, erkeklerle aynı hizada veya daha önde namaza duran kadının akıllı ve buluğ çağına erişmiş olması, kılınan namazın ruku ve secdeli bir namaz olması ve bu muhâzâtın bir rükün boyunca devam etmiş olması, erkeklerin ve kadının aynı imama uyarak aynı namazı kılıyor olmaları, erkek ile kadının aralarında perde, boşluk veya yükseklik farkı olmaması gerektiği belirtilmiştir. Şafiîlere göre ise, kadının erkeklerin hizasında namaza durması, erkeğin namazına zarar vermez. Bu konudaki görüşler ve gerekçeleri incelendiğinde, bunun kadınların ikinci sınıf konuma indirgenmesi anlamına olmayıp, herkesin anlayabileceği tabii, fıtri bir takım sebepler yüzünden, hem kadınların hem de erkek cemaatin daha fazla huşu ve sükûn içerisinde namaz kılmalarını sağlamayı hedeflediği görülmektedir. Bu nedenle, hac mevsiminde Kabe’de olduğu gibi, zaruret halinde karışık şekilde namaz kılmak, erkeklerin namazlarına bir zarar vermez. Ancak zaruret bulunmadığı durumlarda, Hz. Peygamber’in göstermiş olduğu şekilde safların tertibini yapmak yerinde olacaktır (Buhârî, Salât 20; Müslim, Mesâcid 266-268). (İ.P.)

Okudunuz mu?  Şedidü'l-`İkab Ne Demektir?

Cevap: Muhazat-I Nisa Ne Demektir?

Muhammed
muhazatı nisa nedir kısaca sözlük anlamı

  1. Fık: Kadınlarla erkeklerin namazda aynı hizada aynı safta beraber durmaları (ki, bazı şartlar müvacehesinde namazı ifsad eden bir haldir.) (Osmanlıca’da yazılışı: muhazat-ı nisa)


muhazat ne demek, muhazat, muhazat-ı nisa

Bu kategoride yer alan Muhaddis Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Muhazat-I Nisa Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.