Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:42
Kavramlar
Abone

Mütekellimun Ne Demektir?

Mütekellimun Ne Demektir?

Fetva Meclisi
MÜTEKELLİMÛN NEDİR?
Sözlükte "söyleyen ve konuşan kimseler" anlamına gelen mütekellimûn, dinî literatürde, iman esaslarını kelâm metoduyla açıklayan bilim adamlarına denir. Bunlar akaid alanında nassı esas almakla beraber, akla da önem veren ve akıl ile çelişkili görünen hususların, aklın ışığı altında yorumlanmasından yanadırlar. Mâturîdî, Eş’arî ve Mu’tezile kelâm bilginleri bunlara örnek gösterilebilir. Ayrıca fıkıh usulünde, Şafiîlerin benimsemiş oldukları ekole mensup âlimlere de mütekellimûn denilir. Bunlar, hükümleri çıkarmada öncelikle fıkıh usulünün kurallarını ortaya koyarlar ve bunlara göre hükümleri çıkarırlar. (F.K.)

Okudunuz mu?  Alemi mana nedir?

Cevap: Mütekellimun Ne Demektir?

Muhammed
Mütekellimun nedir hakkında kısa bilgi

Ashâb-ı kiram ve Tâbiîn devirlerinden sonra muhtelif ilimlerle uğraşanlara, uğraştıkları ilimlere göre isimler verilmişti. Meselâ Tefsir ilmiyle uğraşanlara Müfessirûn , Hadis ilmiyle uğraşanlara Muhaddisûn , Kelâm ilmiyle uğraşanlara Mütekellimûn , Fıkıh ilmiyle uğraşanlara da Fukaha gibi isimler verilmişti. İşte bu arada rûhî kabiliyetlerini geliştirmeye çalışan ve Allah yoluna sülûk eden zümrenin yoluna da Tasavvuf adı verildi.


mütekellimun

Bu kategoride yer alan Müteal Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Mütekellimun Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.